創業種芽菜

沈生, 有冇聯絡過蔬菜統營處?

熱賣及精選
引用:
原帖由 wantsiuyee 於 2019-6-5 10:14 AM 發表

沈生, 有冇聯絡過蔬菜統營處?
蔬菜統營處只係 act as agent, 可以去開個批發檔(但要等有位空出來),而且開咗唔代表有人會買,
兩個原因,第一,商用芽菜要求便宜,唔會理你有無添加劑,唔係俾自己食,而無根芽菜更適合...
第二,蔬菜統營處係無芽菜賣的,因為芽菜在2017年以前都未定為葉菜類,屬於濕貨,所以都唔會有人去買芽菜。
其實,每個行業真係有好多業內知識...  

回覆 引用 TOP

你的產品只有芽菜嗎? 芽菜在香港文化不是太重視的食品, 買咩野每人通常都有習慣, 諗頭和動作, 就算諗頭有時想試新野, 好似話會健康D咁架, 但真係買時動手action時, 都係買反慣用食過的東西, 有時不關價錢貴或平而去改變

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ten_siu 於 2019-6-6 12:43 PM 發表

你的產品只有芽菜嗎? 芽菜在香港文化不是太重視的食品, 買咩野每人通常都有習慣, 諗頭和動作, 就算諗頭有時想試新野, 好似話會健康D咁架, 但真係買時動手action時, 都係買反慣用食過的東西, 有時不關價錢貴或平而去改變 ...
係呀,只有芽菜,主要是綠豆芽和黃豆芽,每日香港消耗10噸以上,係比較低端的食品...
無錯,要改習慣係要時間,相反,改咗就唔會食返不健康又不好食的芽菜。

提示: 違規內容已被屏蔽
黃昏行業 你都夠膽量

引用:
原帖由 omc 於 2019-6-7 07:57 PM 發表

黃昏行業 你都夠膽量
兩睇啦,黃昏咗好耐,半夜都過咗,而家有新技術,就來天光喇...  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水耕 於 2019-6-7 06:56 PM 發表

係呀,只有芽菜,主要是綠豆芽和黃豆芽,每日香港消耗10噸以上,係比較低端的食品...
無錯,要改習慣係要時間,相反,改咗就唔會食返不健康又不好食的芽菜。 ...
消耗10噸以上應該比率好大是餐廳及集團式餐廳, 你想改變大部份普通市民購買習慣條路好像比較難, 向餐廳及集團式餐廳埋手好似易d, 你又講到個你個價格和市面的差不多, 餐廳可能受. special japan & thai restaurant, 佢地要大量芽菜伴面,主菜咁, 我都是吹水不是專業人士, 有咩錯不要見怪

引用:
原帖由 ten_siu 於 2019-6-8 12:41 PM 發表

消耗10噸以上應該比率好大是餐廳及集團式餐廳, 你想改變大部份普通市民購買習慣條路好像比較難, 向餐廳及集團式餐廳埋手好似易d, 你又講到個你個價格和市面的差不多, 餐廳可能受. special japan & thai restaurant, 佢地要大量芽菜伴面,主菜咁, 我都是吹水不是專業人士, 有咩錯不要見怪 ...
比率應該都平均,10噸以人口來計每日 700個人先至食 1公斤,其實唔算多。
要人接受都係要人知道個分別,我接觸過知道的人都會選擇買無添加豆芽,
我明白,產品即使又好又便宜也不代表好賣,要很多人知道是很有難度的,所以想搵市場營銷的專才合作...
集團好睇風向,市民唔知分別時你貴一毫子都唔同你買,如果市民知道無添加芽菜同普通芽菜的分別時,
大陸芽菜免費佢都唔會要,所以要讓公眾知情才是長遠之策...
係呢度討論就係聽大家意見,多交流才能互相學習嘛,多謝你的意見就真!

回覆 引用 TOP

樓主可以聯絡下d有營食店
同佢地商討下,合作方案可否用試驗性質,
試下

引用:
原帖由 JAY112233 於 2019-6-9 04:38 PM 發表

樓主可以聯絡下d有營食店
同佢地商討下,合作方案可否用試驗性質,
試下
一間食店每日用量其實很少,基本屬於零售了...  

回覆 引用 TOP

呢類非高經濟價值作物,何必浪費精力?
除非係個人興趣,不以賺錢為目的!

【YES】
引用:
原帖由 P-Ma 於 2019-6-21 12:38 PM 發表

呢類非高經濟價值作物,何必浪費精力?
除非係個人興趣,不以賺錢為目的!
大公司來計,呢個生意不值一提。
對於創業者來講,是個值得涉及的項目,因為產品優勢明顯,銷售數量足夠便是穩定循環的收入。
長遠來講,營運、市場經驗和人事脈絡也是下一個大生意的資本。
而在投資角度來講,回報率好過買樓收租好多...  

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。