創業種芽菜

可否用街站方式去推廣,
例如在街市門口
商場門口
行人天橋
一d車站附近

熱賣及精選
引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-5-29 10:13 PM 發表

可以試兒童市場,猶太人研究過最易賺錢係女性同飲食市場,所以向母親推銷產品對兒童好處可能有商機
兒童呢個有點夾硬,女性應該都算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scalper 於 2019-5-30 10:25 AM 發表

tbb 不久前有一個關於種植各種豆芽的節目
好似係有個師兄種花生豆芽,新嘢,好似幾正。
佢要讓人接受新嘢係佢既挑戰,另外就係屬於小眾貴價市場。
不過真係要多D人知道芽菜問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JAY112233 於 2019-5-30 04:41 PM 發表

可否用街站方式去推廣,
例如在街市門口
商場門口
行人天橋
一d車站附近
呢個都係方向,做呢D派街坊需要人手同時間的支持,長期有一定的效果,因為比較過就知道差異性。
但係要放入超級市場賣係主方向,需要有經驗人士合作和指教,唔知有無有經驗打入各大超級市場經驗的師兄?

回覆 引用 TOP

低單價商品,量要非常大

可嘗試 向高級餐廳/ 名人藝人餐廳 埋手

引用:
原帖由 same-same 於 2019-5-31 11:58 PM 發表

低單價商品,量要非常大
無錯,量少唔夠俾運費...

引用:
原帖由 秋本.大輝 於 2019-6-1 01:39 PM 發表

可嘗試 向高級餐廳/ 名人藝人餐廳 埋手
長遠來講,搵名人藝人幫手宣傳係 good idea,但要等鋪好路周圍有得賣先,
如果唔係D人想買但無地方賣都係俾人鬧...  

似乎做農產品上架或者市場呢行非常窄.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水耕 於 2019-6-2 03:53 AM 發表

無錯,量少唔夠俾運費...
可能要上去9+2 攞地,先為到皮

引用:
原帖由 same-same 於 2019-6-2 03:00 PM 發表

師兄,請問“上去9+2 攞地” 是什麼意思?

回覆 引用 TOP

我都想知呀

回覆 引用 TOP

樓主其實我都有興趣你這種產品
棍問下你,你巳生產更嗎?
只是沒有宣傳渠道嗎?
或找有心人一同合資去創業

引用:
原帖由 same-same 於 2019-6-2 03:00 PM 發表

9+2就係大灣區。

引用:
原帖由 JAY112233 於 2019-6-3 04:58 PM 發表

樓主其實我都有興趣你這種產品
棍問下你,你巳生產更嗎?
只是沒有宣傳渠道嗎?
或找有心人一同合資去創業
有興趣可以搜索無添加水耕芽菜了解下,特別是info 裡面的一些topic, 可以知道現時關於芽菜的社會問題。
我已經建立簡單的機器及系統來試驗種植和生產,以及試驗給小商戶售賣,但未能規模產銷。
宣傳渠道不是太大問題,人才是個問題,去建立一個產品的市場其實工作量非常大,萬事起頭難,需要有經驗的人去掌舵。
我用了不少時間去確認產品的可行性和市場研究,現在即使有很好的產品,沒有團隊去發展壯大,有些難起步。
另外資金都係一個難題,有些事情可以用錢去解決,也可以人手慢慢解決;
這種生意不大,一百幾十萬,很多資金根本沒有興趣投資。
但是對於個人其實很不錯,第一穩定,第二其實利潤還不錯
當然大極有限,人地大陸有人日產50噸,可以好好搵...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 same-same 於 2019-6-3 06:15 PM 發表

9+2就係大灣區。
進攻大陸都係方向,當然香港人要搞點香港本土先。大陸市場好大,有人日產50噸講緊都係做緊一個省的生意,仲有好多的確未飽和。
地方對我不需要很多,否則香港唔會有得做,而家技術可以解決空間問題。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。