• 瀏覽: 12,897
  • 回覆: 135
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 yiptinmei818 於 2019-5-25 04:36 PM 發表

其實買樓都有好多陷阱。

個人少少經驗分享,除左交比律師,自己都最好用$15買份查冊,睇下個物業有無 d 奇怪文件註上土地註冊處,如見到業主買樓未過3年,最好在臨約加入特別條款, eg. 如業主最後未能支付 ssd, 買家有權取消交易同取回訂金。 ...
咁又唔清楚係咪真係 ssd嚟 分幾筆咁又唔太似

熱賣及精選
引用:
原帖由 繼續升的樓市 於 2019-5-25 04:45 PM 發表

絕對是
咁聽吓其他人試過相同嘅經驗都無害

樓主, 你唔使咁驚, 呢封信只係要求你配合稅局去追收稅款(都唔知係咩稅架), 並不是強制要你執行, 亦唔會對影響到你成交嘅, 交俾律師佢地會識攪.
做會計或HR嘅人經常都會接觸到呢啲信, 好小事.

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 04:46 PM 發表

咁又唔清楚係咪真係 ssd嚟 分幾筆咁又唔太似
你話稅局追你10幾萬稅,就當你同業主出一人一半SSD都冇可能係差十幾萬,除非你層樓係200幾萬買返黎。

SSD低極都要比樓價的10%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 04:20 PM 發表

唔信就算 打咁多字你估我好得閒
你未試過唔代表無
事實真係寄過嚟
咁隔離人地慘啲 爭稅多好多 我都唔好意思係人地post問
你有買過樓就會知稅局只憑田土廳登記係唔會知買家買入物業前的住址,你仲死撐只會暴露你的無知

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 04:44 PM 發表

哦明白 睇嚟律師見慣呢啲恐嚇信 唔受佢凶 哈哈
咁我都打去了解吓咩情況先
想問吓當時筆數大嘛?
我嗰個前業主嗰時3年冇交稅,筆數唔大,十萬左右。你到時咪再問下稅局駛唔駛比證明,我嗰時稅局就話唔駛。

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 04:48 PM 發表

咁聽吓其他人試過相同嘅經驗都無害
試下張封信影出來給大家睇,先等大家再給意見,但要遮住個人資料。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Money-Monster 於 2019-5-25 04:49 PM 發表

樓主, 你唔使咁驚, 呢封信只係要求你配合稅局去追收稅款(都唔知係咩稅架), 並不是強制要你執行, 亦唔會對影響到你成交嘅, 交俾律師佢地會識攪.
做會計或HR嘅人經常都會接觸到呢啲信, 好小事. ...
好的 咁都定啲
我再整理吓啲疑問再等星期一問吓律師先
第一眼睇真係好不安
諗番寄嚟可能都係問我有冇畀錢佢掛...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 04:02 PM 發表

我見到都呆咗唔知咩事
講到有權問我攞咁
這樣要通知對方律師攪清楚所有責任先過數啦,其實是不是稅局未趕得切釘契?不過稅局寄得信給你,都是理清責任好些,對方一定要處理好才能完成交易。

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-5-25 04:53 PM 發表

你有買過樓就會知稅局只憑田土廳登記係唔會知買家買入物業前的住址,你仲死撐只會暴露你的無知
我係無知 知嘅唔洗咁驚問

你何嘗唔係一隻井底之蛙...
未試過就一口話唔會
事實發生係我身上
你唔信嘅可以繼續唔信
但歡迎你幫我推post

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HelloKaman 於 2019-5-25 05:01 PM 發表

這樣要通知對方律師攪清楚所有責任先過數啦,其實是不是稅局未趕得切釘契?不過稅局寄得信給你,都是理清責任好些,對方一定要處理好才能完成交易。 ...
咁一定要
撞正星期六日 仲要擔心多兩日先
講到釘契咁 我又不禁擔心...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kycheung43 於 2019-5-25 04:53 PM 發表

我嗰個前業主嗰時3年冇交稅,筆數唔大,十萬左右。你到時咪再問下稅局駛唔駛比證明,我嗰時稅局就話唔駛。
請問係咪同我情況差唔多?畀咗大訂印花稅但未收樓
我封信都係寫業主分幾筆錢 夾埋十萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-5-25 04:53 PM 發表

好似不是喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 05:10 PM 發表

請問係咪同我情況差唔多?畀咗大訂印花稅但未收樓
我封信都係寫業主分幾筆錢 夾埋十萬
係呀!同你情況一模一樣!嗰時都係驚驚地架,又覺得咁恐怖會識寄埋信追我。我仲記得我第一句就同稅局個職員講:我層樓都仲未係我名下,你仲追我稅

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 03:41 PM 發表

係稅局寄去我屋企
同我講知我買咗佢單位
問我有無keep起D錢,叫我幫佢交稅...
稅局會咁做?
佢咁大權力
爭佢稅想點都得
使你?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]