註冊 登入

[其他] 買樓中...個業主爭稅局錢 寄信過嚟

就咁聽,似係業主要比 ssd , 但無比到。稅局唯有同你呢個買家追。法律上,稅局真係有權咁做

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 yiptinmei818 於 2019-5-25 04:02 PM 發表

聽做稅局嘅朋友講,買賣雙方都有責任比印花稅,即使買賣合約講明邊一方比,稅局都可以對雙方徵稅
賣樓都要比印花稅?一睇就知你成世都未買/賣過樓的

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 02:00 PM 發表

買緊樓  已畀大訂印花稅 所有錢都經律師 仲爭一個月先收樓
稅局寄去我屋企  話個業主爭稅十幾萬
同我講知我買咗佢單位
問我有無keep起D錢,叫我幫業主交稅...
封信話14日內回覆
但律師話可以唔洗理...
星期六稅局休息打唔到...
有冇人試過呢種情況???

另外會影響我按揭嗎? 謝謝 ...
雖然我唔係太清楚買賣樓宇,但係我諗你淨係畀咗大訂,都未畀全部樓價個單位點會轉咗落你個名度呀,最大可能就係你偷信。
如果跟你噉講法,我就唔使你畀曬全部樓價,我只係畀大定個單位已經係我啦。

我是76仁

今天你要記緊 理想不可太奢望 斷了線 飛得太高 跌得低 斷了線 飛得太高 跌得痛楚
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-5-25 04:05 PM 發表

賣樓都要比印花稅?一睇就知你成世都未買/賣過樓的
你唔好沖出來7啦,回覆之前讀多少少書

引用:
原帖由 12345678 於 2019-5-25 04:05 PM 發表

雖然我唔係太清楚買賣樓宇,但係我諗你淨係畀咗大訂,都未畀全部樓價個單位點會轉咗落你個名度呀,最大可能就係你偷信。
如果跟你噉講法,我就唔使你畀曬全部樓價,我只係畀大定個單位已經係我啦。 ...
偷信???
成封信有我大大個名寄去我屋企 話知我買咗佢度呀

引用:
原帖由 yiptinmei818 於 2019-5-25 04:05 PM 發表

你唔好沖出來7啦,回覆之前讀多少少書
買下樓先再覆我啦,傻仔

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-5-25 04:08 PM 發表

買下樓先再覆我啦,傻仔
係啦係啦,你話我無樓就無樓啦。無知唔可怕,最可怕係唔肯去虛心學習🤘🏻

樓主唔駛驚,小事,到時尾數律師會對好數比埋政府筆稅就得。律師樓嗰邊都會收到呢封信

大家唔好燥底....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiptinmei818 於 2019-5-25 04:10 PM 發表

係啦係啦,你話我無樓就無樓啦。無知唔可怕,最可怕係唔肯去虛心學習🤘🏻
你都知你自己幾咁無知呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Batistuta 於 2019-5-25 02:00 PM 發表

買緊樓  已畀大訂印花稅 所有錢都經律師 仲爭一個月先收樓
稅局寄去我屋企  話個業主爭稅十幾萬
同我講知我買咗佢單位
問我有無keep起D錢,叫我幫業主交稅...
封信話14日內回覆
但律師話可以唔洗理...
星期六稅局休息打唔到...
有冇人試過呢種情況???

另外會影響我按揭嗎? 謝謝 ...
傻仔見人出po你又照抄過黎又抄唔足。稅局點會知你依家個住址?唔收貨退回重作  

引用:
原帖由 yiptinmei818 於 2019-5-25 04:10 PM 發表

比啲心機搵多啲錢,當你有資格買層樓做業主後你未知囉,傻仔

引用:
原帖由 kycheung43 於 2019-5-25 04:12 PM 發表

樓主唔駛驚,小事,到時尾數律師會對好數比埋政府筆稅就得。律師樓嗰邊都會收到呢封信
咁都好啲...
封信主要英文嚟 我理解有限 大約講我要證明科咗水畀業主
但中文啲字眼真係嚇死人 寫到我一定要幫佢畀咁...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mugqq 於 2019-5-25 04:14 PM 發表

傻仔見人出po你又照抄過黎又抄唔足。稅局點會知你依家個住址?唔收貨退回重作  
咪就係,就算稅局要通知都會聯絡律師樓,有乜可能直接搵佢

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-5-25 04:14 PM 發表

比啲心機搵多啲錢,當你有資格買層樓做業主後你未知囉,傻仔
我2003年已經低價買左個單位供完左啦,你慢慢供啦🤘🏻都唔知邊個傻

https://www.ird.gov.hk/eng/faq/ssd.htm

慢慢上去睇第3條問題啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。