註冊 登入

[其他] 業主財困,望賜教

業主財困,望賜教 E-mail 此主題給朋友

小弟剛剛賣左自住小房,後買入一間較大面積單位, 早2星期2間屋都簽左必買必賣, 最近律師收到政府稅局信, 指買入的單位的原業主A (50%業權)欠稅局天文數字(樓價130%),政府信冇寫會唔會釘契,另發現業主欠銀行及多間財務公司貸款 (共8成樓價),另一業主B(50%業權) 冇財政問題。 想請問政府出信, 是否意味住政府會訂佢契? 此交易是不是很大機會不成功? 如果不成功, 我可以得到什麼賠償嗎? 如果業主A 破產, 我是否業主A 上好低priority 既貸權人? 我可否追業主B 我的100%或50% 損失嗎?  對不起好多問題, 真的好擔心會冇樓住及有損失, 謝謝各位

精選樓盤
引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-24 11:25 PM 發表

小弟剛剛賣左自住小房,後買入一間較大面積單位, 早2星期2間屋都簽左必買必賣, 最近律師收到政府稅局信, 指買入的單位的原業主A (50%業權)欠稅局天文數字(樓價130%),政府信冇寫會唔會釘契,另發現業主欠銀行及多間財務公司貸款 (共8成樓價),另一業主B(50%業權) 冇財政問題。 想請問政府出信, 是否意味住政府會訂佢契? 此交易是不是很大機會不成功? 如果不成功, 我可以得到什麼賠償嗎? ...
點解唔問律師?....但呢單交易好大機會完成唔到架啦....半間銀主盤

律師已出左律師信去對方律師查詢,話現階段只有等對方律師回覆

回覆 引用 TOP

咁複習 買樓前冇睇查冊?

叫你律師嗱嗱聲攞份買賣合約去註册啦

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。
引用:
原帖由 jay963852741 於 2019-5-25 02:44 AM 發表

咁複習 買樓前冇睇查冊?
買前有查册,上面有一按二按,同二項財務公司sealed copy charging order 寫俾業主A, 總數共8成樓價, 但冇寫政府稅呢項

引用:
原帖由 easywin 於 2019-5-25 02:54 AM 發表

叫你律師嗱嗱聲攞份買賣合約去註册啦
想請問註冊左我是否已有保障?  我律師覆已打左厘印

引用:
原帖由 hk100200 於 2019-5-25 12:33 AM 發表

點解唔問律師?....但呢單交易好大機會完成唔到架啦....半間銀主盤
律師話已出律師信去對方律師,等對方覆, 呢階段只有等。。。 日子一日一日過,有点擔心最後損失追討唔到

咁既情況都仲買,情況唔樂觀

留名學習

20代の夢は君を輝かせるけど、30代の夢はくすますだけや

回覆 引用 TOP

又一單同時間買賣瀨野,好大可能新屋不能成交,業主係咪又係無交過差响地租

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 05:05 AM 發表

買前有查册,上面有一按二按,同二項財務公司sealed copy charging order 寫俾業主A, 總數共8成樓價, 但冇寫政府稅呢項
Charging order 佔樓價八成,A業主(50%)都冇錢收,好大機會🏃‍♂️,取消成你,細訂在律師行等取回。

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 05:10 AM 發表

想請問註冊左我是否已有保障?  我律師覆已打左厘印
依家先拎份S&P agreement註冊已經無用, 財仔二按登記日期早過你買賣註冊日期, 如果物業你仍然想成交, 交易金額必須清理註冊的欠款, 仲未計政府欠稅1xx%, 或者賣方要貼xxx萬出黎賣樓, 所以都無乜可能完成交易。
有無經AA買呢間物業? 有就呢個AA嚴重失職, 落臨訂前無warning你land search有財仔二按。
你買呢間屋成交唔到架啦(總欠債大過樓價), 屬賣方原因導致不能成交, 叫你代表律師叫對方賠訂取消交易。

細訂及大訂有無經過律師樓stakhold ? 有的話錢就係律師樓到,應該可以攞返。

AA無提你張契有問題?
如果見到張契有野,應該將訂金支票交俾律師,等律師搞好,肯定可以成交先過數

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。