• 瀏覽: 15,087
  • 回覆: 4
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 05:10 AM 發表

想請問註冊左我是否已有保障?  我律師覆已打左厘印
依家先拎份S&P agreement註冊已經無用, 財仔二按登記日期早過你買賣註冊日期, 如果物業你仍然想成交, 交易金額必須清理註冊的欠款, 仲未計政府欠稅1xx%, 或者賣方要貼xxx萬出黎賣樓, 所以都無乜可能完成交易。
有無經AA買呢間物業? 有就呢個AA嚴重失職, 落臨訂前無warning你land search有財仔二按。
你買呢間屋成交唔到架啦(總欠債大過樓價), 屬賣方原因導致不能成交, 叫你代表律師叫對方賠訂取消交易。

熱賣及精選
引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 10:09 AM 發表

有經agent 買, 有講一按二按,但冇講有其他財仔, 佢亦表示因land search 冇寫所以不知道業主A欠政府稅
佢點知道財仔二按個數?  有無比land search你睇?

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 10:25 AM 發表

AA 話業主俾還款紀錄佢睇, 但我冇睇過,根據還款紀錄加上一按個數, 共8成樓價
咁AA就奶晒野啦,二按charging order 唔會show銀碼,財仔有10個loan show一個loan記錄比你睇就信?

引用:
原帖由 tacticsolve 於 2019-5-25 10:56 AM 發表

中計, 希望樓主買樓這個case 唔洗成交, 又拿回所有訂金, 唔洗輸錢...
攞返晒訂金都要輸律師費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 12:23 PM 發表

如果冇銀行肯同我做按揭, 這是不是業主原因還是我的原因? 
銀行唔肯同你做按揭只有兩個原因:-
1. 你入息供唔到樓,超金管規定
2. 樓契title有瑕疵,銀行攞唔到good title , 將來賣樓會比下家踢契

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]