• 瀏覽: 15,086
  • 回覆: 115
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-25 12:28 PM 發表

其實簽臨時買賣合約之前
其實你睇land search見到有二按有三按時?
你冇諗過叫業主求證係總欠款會否資不抵債架咩?
就算你冇睇?AA都有義務去解釋俾你聽架嘛?

既然你哋都簽咗買賣合約
亦都已經check過只係總樓價80%係註左上land search!
即係呢層樓嘅買賣價,只需負擔去找呢80%嘅債項!
所以你根本無需擔心個成交。。

另外,賣方欠稅局天文數字係佢個人問題!只要你地簽左正式 ...
AA 有提及一按同二按, 冇講有其他財仔
政府會好快做野落order 嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 首置人士 於 2019-5-25 12:36 PM 發表

有d 似我之前問的問題,LM 學野
請問你之前遇到什麼問題?

引用:
原帖由 manmankit 於 2019-5-25 12:40 PM 發表

你是否買左新都城三期?
不是呀。。。為什麼新都城3期? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劉長 於 2019-5-25 01:19 PM 發表

訂金冇stakehold 咩?损失什么呀?
律師費,搵屋搬,租, 買另一間差價等等。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2019-5-25 01:00 PM 發表

明知比市價平10%你都買 無計!
可以告個AA誤導嗎?
比市價平我個時理解為佢急放吐現, 我相信等錢洗業主都會咁做。。但依加高危中蕉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 01:25 PM 發表

請問你之前遇到什麼問題?
Land search 見到個業主3按左個物業,仲要1按都唔係俾銀行,係俾証劵行,又無show 銀碼

引用:
原帖由 首置人士 於 2019-5-25 01:38 PM 發表

Land search 見到個業主3按左個物業,仲要1按都唔係俾銀行,係俾証劵行,又無show 銀碼
有冇落訂?最後有冇成交? 

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 01:24 PM 發表

AA 有提及一按同二按, 冇講有其他財仔
政府會好快做野落order 嗎?
你哋簽咗正式買賣合約
之後嘅野根本再落唔到land!

只可以告業主本身
係唔會影響成交及轉按!

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 05:10 AM 發表

想請問註冊左我是否已有保障?  我律師覆已打左厘印
打厘印同註册係兩回事,只要是你先註册,對你絕對會有保障

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 01:42 PM 發表

有冇落訂?最後有冇成交? 
最後放棄左,唔想take 個 risk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 05:05 AM 發表

買前有查册,上面有一按二按,同二項財務公司sealed copy charging order 寫俾業主A, 總數共8成樓價, 但冇寫政府稅呢項
咁既樓你都買???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-24 11:25 PM 發表

小弟剛剛賣左自住小房,後買入一間較大面積單位, 早2星期2間屋都簽左必買必賣, 最近律師收到政府稅局信, 指買入的單位的原業主A (50%業權)欠稅局天文數字(樓價130%),政府信冇寫會唔會釘契,另發現業主欠銀行及多間財務公司貸款 (共8成樓價),另一業主B(50%業權) 冇財政問題。 想請問政府出信, 是否意味住政府會訂佢契? 此交易是不是很大機會不成功? 如果不成功, 我可以得到什麼賠償嗎? ...
咁家陣業主咪賣樓還債囉。

政府如果唔比賣,釘左層樓,咁業主又點還債呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-24 11:25 PM 發表

小弟剛剛賣左自住小房,後買入一間較大面積單位, 早2星期2間屋都簽左必買必賣, 最近律師收到政府稅局信, 指買入的單位的原業主A (50%業權)欠稅局天文數字(樓價130%),政府信冇寫會唔會釘契,另發現業主欠銀行及多間財務公司貸款 (共8成樓價),另一業主B(50%業權) 冇財政問題。 想請問政府出信, 是否意味住政府會訂佢契? 此交易是不是很大機會不成功? 如果不成功, 我可以得到什麼賠償嗎? ...
請問你講的稅局是大陸稅局嗎

爭人周身債去賣楼 似骗财多D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aska1cyf 於 2019-5-25 10:17 AM 發表

佢有提一按二按, 冇講其他charging order , 亦話唔知欠政府稅因為冇寫在land search 上。。 我最想知幾時可以叫佢賠訂, 業主B 是否obligate 去賠俾我? 如有, 又可賠幾多? 如果業主A 破產咁我係唔係冇得賠? 朋友話呢單野真係有危有機 ...
師兄,佢邊度揾錢䏽比你。你細訂是寫業主名,還是律師樓名?如果是業主名,你訂都冇!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]