[樓宇按揭] 簽正式合約後才被財仔注落田土廳

簽正式合約後才被財仔注落田土廳 E-mail 此主題給朋友

朋友本身3月簽了正式合約賣樓,之前欠東亞220萬頭按賣樓成交價437萬,黎緊6月6成交,之前上年9月申請左安信業主私人貸款約50萬,一直如期還款,但唔知點解安信知道朋友賣樓,出左律師信同注落田土廳,依家買家律師樓話朋友之前冇通知佢地,所以大細訂金都沒有放,但我朋友已4月知道時已立刻通知自己律師樓,答應收到錢會找給東亞及安信才放錢給我朋友,但買家律師樓話因為張契有瑕疵申請唔到按揭保險做唔到8成按揭,這個情況我朋友需要賠訂金嗎

熱賣及精選
惟有問安信借多五十個去賠訂啦!

契可以有咩瑕疵?

引用:
原帖由 無敵主客和 於 2019-5-24 10:04 PM 發表

契可以有咩瑕疵?
簽正式約0個陣land search只得東亞按揭,現在多了個法庭傳票押記

引用:
原帖由 jayleung1985 於 2019-5-24 10:06 PM 發表

簽正式約0個陣land search只得東亞按揭,現在多了個法庭傳票押記
咁安信真係好仆街

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2019-5-24 10:02 PM 發表

惟有問安信借多五十個去賠訂啦!
輸梗?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無敵主客和 於 2019-5-24 10:10 PM 發表

咁安信真係好仆街
其實條數夠冚,申唔申請到按保?

引用:
原帖由 代理王子 於 2019-5-24 10:14 PM 發表

朋友的事關你叉事?
幫手問下je

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jayleung1985 於 2019-5-24 10:12 PM 發表

其實條數夠冚,申唔申請到按保?
正常夠冚都應無影響新買家做按揭,又唔係比人釘契,只係注個按揭上去,賣樓又夠冚

引用:
原帖由 無敵主客和 於 2019-5-24 10:22 PM 發表

正常夠冚都應無影響新買家做按揭,又唔係比人釘契,只係注個按揭上去,賣樓又夠冚
佢又唔係注個二按,係注安信係原告,我朋友係被告,只要還款就可以解除

回覆 引用 TOP

大部份財務公司,一定會告個客的,這並不是因為個債仔遲還,而係咁樣做財務公司才有保障。

如果係資深做按揭的同事都知這是好平常事,尤其係做開居屋免補轉按套現的,就更加常見。

引用:
原帖由 灣仔上班人 於 2019-5-24 10:38 PM 發表

大部份財務公司,一定會告個客的,這並不是因為個債仔遲還,而係咁樣做財務公司才有保障。

如果係資深做按揭的同事都知這是好平常事,尤其係做開居屋免補轉按套現的,就更加常見。 ...
咁樣會影響新買家做按揭?

回覆 引用 TOP

個賣家如果要賣樓,會同個財仔講掂數,財仔就會出封律師信話唔再告個賣家,你叫你朋友個賣家同財仔傾下吧。

你朋友唯有即時還左安X$先,跟著即刻去律師樓先註銷田土廳料。咁就得返一按, 對個買家無影響。只不過註銷程序一般都1個月左右,時間方面有D mun, 你們叫律師樓搞啦,俾多小小$應該快D

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。