請問有冇人試過自己開網店?

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-5-29 10:29 PM 發表

一般起站唔難的, WP 好強勁,愈現愈多functions,愈花時間。,

開始起網站搵theme 較花時間。心大心細,有部份唔支援 responsive, 試在先好用。

記住唔好亂裝plugin, 好易有黑客入侵。 ...
決定俾d心機研究下wordpress。。。
請問開網店的話有咩plugin安裝推介?謝謝

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
plugin 通常先裝個Theme美化網站,有付款或免費。另如要SEO, 裝Yeost, 想做購物購站就裝woocommerce, 好易裝。payment gateway 睇先己所需。想要咩function, Google 就有些plugin 會介紹。 wp 一來強勁,二來多野玩。
小心有些plugin 是黑客關聯,先Google 了解。我試過裝某antispam plugin, 之後就被黑了. 最重要是定期backup.

掌舖,好似唔多靚, 間網店格局似以前D BIog,感覺cheap cheap 地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tataus 於 2019-5-26 07:41 PM 發表

WP 唔洗電腦底, 用個WYSIWYG plugin , 自己drag and drop.
師兄有冇WYSIWYG plugin推介?

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-5-30 09:07 AM 發表

plugin 通常先裝個Theme美化網站,有付款或免費。另如要SEO, 裝Yeost, 想做購物購站就裝woocommerce, 好易裝。payment gateway 睇先己所需。想要咩function, Google 就有些plugin 會介紹。 wp 一來強勁,二來多野玩。
小心有些plugin 是黑客關聯,先Google 了解。我試過裝某antispam plugin, 之後就被黑了.  ...
謝謝分享~
剛剛開完好苦惱,揀個theme都唔知邊個好

回覆 引用 TOP

我試在好多過了。您要生一個支援responsive的。吾則隨時再做過。

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-6-6 04:31 PM 發表

我試在好多過了。您要生一個支援responsive的。吾則隨時再做過。
什麼是 生一個支援responsive的?。。。唔明白

回覆 引用 TOP

您留意下 Theme 附注,會有寫是否支援Responsive. 這很重 要因為支援它的話,在電腦,平板和手機會自動調整畫面。。

引用:
原帖由 wahaha12345 於 2019-6-6 03:20 PM 發表

師兄有冇WYSIWYG plugin推介?
Login 左 WP 會有好多plugin search. Eg WP breaver. Etc etc

回覆 引用 TOP

我開左間SHOPEE,但生意麻麻地

引用:
原帖由 valleybkk 於 2019-6-9 03:39 PM 發表

我開左間SHOPEE,但生意麻麻地
ching賣咩架?每個月平均搵到幾多?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-6-6 04:54 PM 發表

您留意下 Theme 附注,會有寫是否支援Responsive. 這很重 要因為支援它的話,在電腦,平板和手機會自動調整畫面。。
ching有聽過avada嗎?俾$60美金就可以用一世既Theme,包埋更新好似不錯

回覆 引用 TOP

我有買theme, 網站基本上1-2年轉一次theme.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。