請問有冇人試過自己開網店?

請問有冇人試過自己開網店? E-mail 此主題給朋友

最近想研究下自己開網店,主要係港澳台客戶,但係又唔知用邊個網站開好。。。
Google完好多選澤,暫時覺得wix好似唔錯,各位可以俾d意見小弟麼。。。 感謝~

熱賣及精選
用 wix 不如用 shopify, wix 好難用, 啲功能又雞  一係就搵啲 free 嘅平台試水溫先

引用:
原帖由 ash209 於 2019-5-24 12:30 AM 發表

用 wix 不如用 shopify, wix 好難用, 啲功能又雞 一係就搵啲 free 嘅平台試水溫先
shopify好似得英文界面,好難用
我想間店全中文。。。
另外有睇過shopline,但月費太貴了,wix比較平。。。

回覆 引用 TOP

用WordPress, 唔使錢。一般起Blog, 網站,E-commerce 都唔難。基本上一兩個鐘可起好,只是要花時間美化版面,upload,文章產品。全部網站都是一樣。多plugin和附加功能。

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-5-24 09:00 AM 發表

用WordPress, 唔使錢。一般起Blog, 網站,E-commerce 都唔難。基本上一兩個鐘可起好,只是要花時間美化版面,upload,文章產品。全部網站都是一樣。多plugin和附加功能。 ...
Wordpress都有睇過下,冇電腦底想開網店好難搞咁⋯⋯

引用:
原帖由 wahaha12345 於 2019-5-24 03:06 PM 發表

原來Wordpress有分Wordpress.org同Wordpress.com,.com好似易搞好多

shopify or shopline 都易用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahaha12345 於 2019-5-25 10:34 PM 發表

原來Wordpress有分Wordpress.org同Wordpress.com,.com好似易搞好多
.org 和 .com 是不同的。

我租host, 然後在.org 下載和安裝wp.
.com 好似唔使。

最好搵個平台支援 wp. 我用開果個不是專門wp 用, 有些缺撼. 升級都出問題因php version 唔夠新。

引用:
原帖由 wahaha12345 於 2019-5-24 03:06 PM 發表

WP 唔洗電腦底, 用個WYSIWYG plugin , 自己drag and drop.

WP.COM感覺好似Shopline咁,有冇師兄用過發表下感受?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tataus 於 2019-5-26 07:41 PM 發表

WP 唔洗電腦底, 用個WYSIWYG plugin , 自己drag and drop.
好似有點複雜⋯⋯需時研究一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-5-26 07:22 PM 發表

.org 和 .com 是不同的。

我租host, 然後在.org 下載和安裝wp.
.com 好似唔使。

最好搵個平台支援 wp. 我用開果個不是專門wp 用, 有些缺撼. 升級都出問題因php version 唔夠新。 ...
WP.com應該簡單些吧?俾月費就可以裝好多插件。

回覆 引用 TOP

我沒用過wp.com, 應該用易過自己下載wp裝。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TengLung 於 2019-5-29 04:23 PM 發表

好似有點複雜⋯⋯需時研究一下
一般起站唔難的, WP 好強勁,愈現愈多functions,愈花時間。,

開始起網站搵theme 較花時間。心大心細,有部份唔支援 responsive, 試在先好用。

記住唔好亂裝plugin, 好易有黑客入侵。

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。