封殺升級,美國連軟件開源代碼都吾俾中國用

那中國大陸有無open source community 呢?

例如香討系統, 本身build it 係Discuz! 系統
你係後台可以get access to the code, 同modify 改到好似呢家香討咁

Github 似乎個角色係distributor, 寫的人,大可以唔用佢, 改投另一間

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我唔係親中派 但我唔係好明白 點解咁多香港人 咁雀躍 可能佢哋都以為禁止中國地區使用係唔包括香港 又或者佢哋個個都已移民去美帝国!

呢個樓主係儍架。喺軍板已經柒到出外太空

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-22 04:07 PM 發表

你仍然唔明白我講乜, 香討D人智慧真係低D, github 既然不擁有佢伺服器上的開源碼, 而擁有者亦不同意佢地封殺中國人, 只要 github 宣佈封殺, 明天就會有另一個開源碼伺服器代替 github.com, github.com 只是一間公司而已. ...
有先講啦。。。

回覆 引用 TOP

GitHub brings together the world's largest community of developers to discover, share, and build better software. From open source projects to private team ...

大家如果識英文睇得出呢段文字嘅意思係 github 並唔係屬於單usa嘅 裏面嘅嘢係全世界一齊發展㗎 github唯一權力就係將呢個domain 放棄或唔管理 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 05:07 PM 發表

你又知唔知咩係U.S. Export Administration Regulations
"open source" 不屬於美國, 亦不是"made in america", 同美國出口跟本完全冇關係
我用空氣, 海水, 太陽光使唔使經美國出口管制方批准?
美國不能管控同時1)不在境內, 2)也不屬於美國的智識產權

回覆 引用 TOP

學下金仔,自己電腦系統,只上自己網

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 03:19 PM 發表

你用咗,美國可以話你侵權
open source都有權

回覆 引用 TOP

樓主係咪傻架, 將open source 拉到去美國出口管制

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2019-5-22 03:38 PM 發表

佢可以唔俾你download,但opensource 就係大家都出力去完成,包括大陸人嘅參與,所以唔可能話唔俾大陸用
其實大家都有,不留都無話係邊個的,用左,你吹我唔漲,你咪告囉,係咪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penny2015 於 2019-5-22 03:23 PM 發表

即係全世界都唔再有open code,美國公司都會受影響。
咁android同ISO瓜得,個底係Linux

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 05:20 PM 發表

你GE產品有用到的話就係侵權, 佢可以CLAIM你
去中國法院CLAIM?

引用:
原帖由 bussh 於 2019-5-22 05:13 PM 發表

以你與美國人的思想,
所有事物,包括 電腦語言編寫方式,人類語言文字組合方式,數字(1至9)也有 使用版權,

數學符號1至9,不是美國人發明的,你就認為沒有版權,
其它美國人首作的符號,你與美國人就認為 專有版權?
那只有戰爭來解決啦,
朝鮮戰爭,你美爹簽左休戰協議,不是打到心服口服咩? ...
好難解釋俾盲毛聽咩叫版權

支国國技:偷,呃,拐,騙

引用:
原帖由 秋天肥沃的甩毛 於 2019-5-22 05:29 PM 發表

我唔係親中派 但我唔係好明白 點解咁多香港人 咁雀躍 可能佢哋都以為禁止中國地區使用係唔包括香港 又或者佢哋個個都已移民去美帝国!
根本成個泛民既思為就係咁, 佢地歧視內地人, 以為咁就同白人睇齊, 以為白人咁就唔會好似歧視內地人咁歧視香港人

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。