封殺升級,美國連軟件開源代碼都吾俾中國用

引用:
原帖由 clay0489 於 22/5/2019 14:55 發表

第二張圖‘支那’

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 clay0489 於 2019-5-22 02:55 PM 發表

好攪嘢喎,連呀星都用埋。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 04:42 PM 發表

睇下GITHUB點講:
https://www.oschina.net/news/106836/opensource-ourself
免責聲明而已,'may be........'  有講等於無講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AndyLee19 於 2019-5-22 03:54 PM 發表

做咁多年IT, 第一次聽open code, 之後上網搵, 真係有好少數網頁係講opencode system.
講open source會多人明好多, 又係唔識既扮專家
琴晚睇財經台, 又係個個扮專家話用google既app好重要, 冇左佢就冇app可以用, 真係笑死, google play係俾人download app, 而唔係google出產所有app俾人google play dow ...
我都打個突向到估樓主係咪講僅open source

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 02:37 PM 發表

中國成電子,軟件,電腦牛機行業都重創

GitHub 这个全球最大的开源代码托管平台官网上赫然写着:
https://www.oschina.net/news/106836/opensource-ourself
GitHub.com, GitHub Enterprise Server, and the information you upload to either product m ...
因為美國導致科技大倒退

回覆 引用 TOP

叫英國唔比人用英文囉

回覆 引用 TOP

MoLA,Mola,finish!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 briancccc 於 2019-5-22 04:39 PM 發表

Github 啲開源碼唔係美國寫架。入面好多都係中國方編寫,如果咁都有得禁,中國都可以禁止google同蘋果用,到時真係一齊死機。
科技戰已開始了。中國do sth...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 02:37 PM 發表

中國成電子,軟件,電腦牛機行業都重創

GitHub 这个全球最大的开源代码托管平台官网上赫然写着:
GitHub.com, GitHub Enterprise Server, and the information you upload to either product m ...
又唔安卓源代碼 禁華為有鬼用 又一個標題黨 當網友白痴咩 攪笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-22 03:33 PM 發表

人類嘅知識產權唔應該比終共奴畜用!
共和黨畜牲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2019-5-22 03:38 PM 發表

佢可以唔俾你download,但opensource 就係大家都出力去完成,包括大陸人嘅參與,所以唔可能話唔俾大陸用
GitHub.com, GitHub Enterprise Server, and the information you upload to either product may be subject to US export control laws, including U.S. Export Administration Regulations (the EAR).

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 04:42 PM 發表

睇下GITHUB點講:
Github 只係一個討論區,誰都可以登上去,又或者登去其他地方。如果美國去禁,只係叫其他國家嘅人唔再用Github而登去中國可能新設嘅網站,之後各做各。咁google 就唔可能壟斷全球,只能閉門做自己美國市場嘅產品了。

引用:
原帖由 AndyLee19 於 2019-5-22 03:54 PM 發表

做咁多年IT, 第一次聽open code, 之後上網搵, 真係有好少數網頁係講opencode system.
講open source會多人明好多, 又係唔識既扮專家
琴晚睇財經台, 又係個個扮專家話用google既app好重要, 冇左佢就冇app可以用, 真係笑死, google play係俾人download app, 而唔係google出產所有app俾人google play dow ...
五毛扮專家,
無GOOGLE點上GMAIL, YOUTUBE呀?
無GOOGLE PLAY係咪麻煩好多呀?

引用:
原帖由 briancccc 於 2019-5-22 04:57 PM 發表

Github 只係一個討論區,誰都可以登上去,又或者登去其他地方。如果美國去禁,只係叫其他國家嘅人唔再用Github而登去中國可能新設嘅網站,之後各做各。咁google 就唔可能壟斷全球,只能閉門做自己美國市場嘅產品了。 ...
subject to US export control laws, including U.S. Export Administration Regulations

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-5-22 04:58 PM 發表

五毛扮專家,
無GOOGLE點上GMAIL, YOUTUBE呀?
無GOOGLE PLAY係咪麻煩好多呀?
老哥你究竟知唔知咩係open source?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。