[地產新聞轉載] 【貿戰求生術之樓市怎麼辦】業主腳軟劈價賣樓

連蚊噲都覺得老尾赢硬,呢次大湾無運行喇。😆😆😆😆😆😆

熱賣及精選
香港樓價離晒地

回覆 引用 TOP

要等到失業率急升還不到按揭,先可以令業主劈價

引用:
原帖由 毛毛手 於 2019-5-22 04:34 AM 發表

二手冷清 集體減價 買家縮沙

香港文匯報訊(記者 黎梓田)中美貿易談判屢生枝節,二手市場買家及業主反應各異,有炒燶期指賣樓的,也有怕市跌而撻訂或蝕讓的,亦有九龍區屋苑上周末睇樓量幾乎「拍烏蠅」,港島北角區業主也出現集體減價的情況,但亦有其他地產代理指業主繼續企硬,買家亦如常入市。有學者認為,貿易戰對樓市長期影響不大,但從事相關進出口貿易行業人士需注意風險,並及早作出準備 ...
大摩話貿易戰繼續的話,全世界都會陷入經濟衰退,到時息率會下降到零,即係香港利率都跌到零,即係供樓唔使俾利息,不過樓價係一蚊一呎

好慘。。呢幾單議價空間得幾%都要出post唱淡,有無咁心急呀,等跌9成都等左10幾年啦,唔差在等多幾年

(任何年份賣買樓都有幾%議價空間嫁啦,好似發現新大陸咁)

早買早享受

回覆 引用 TOP

業主將叫價提升幾十萬,再減少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-5-22 08:06 AM 發表

連蚊噲都覺得老尾赢硬,呢次大湾無運行喇。😆😆😆😆😆😆
10幾億人嘅市場,放眼世界,邊個國家夠打

回覆 引用 TOP

短時間內會影響業主心理的

回覆 引用 TOP

租樓日日賺不需買樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestwin61 於 2019-5-22 06:54 AM 發表

今次不是講笑
有邊次係講笑?

回覆 引用 TOP

貿易戰 會死 快點辭工 享受人生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-22 08:29 發表

大摩話貿易戰繼續的話,全世界都會陷入經濟衰退,到時息率會下降到零,即係香港利率都跌到零,即係供樓唔使俾利息,不過樓價係一蚊一呎
幾時一蚊一尺,我真係期待

引用:
原帖由 翠嶺峰 於 2019-5-22 07:59 AM 發表

早就應該劈
你番黎喇?
去左邊度潛水?馬爾代夫定澳洲

b

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erhulam 於 2019-5-22 08:31 AM 發表

好慘。。呢幾單議價空間得幾%都要出post唱淡,有無咁心急呀,等跌9成都等左10幾年啦,唔差在等多幾年

(任何年份賣買樓都有幾%議價空間嫁啦,好似發現新大陸咁) ...
依家跌2%都叫大跌
但跌完個價仲貴過上年
淡淡如何是好

b
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。