• 瀏覽: 23,840
  • 回覆: 169
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 12:40 AM 發表

一天到晚打“樓祇升不跌”黎引準買家入局 。。。其實“衹升不跌”衹可以呃到冇遇過金融風暴既人。
好似ching既故事,就唔敢提1997-2003呢段既樓房血淚歷史。

由1997-2003,經歷6年時間,中原指數大跌75%

唔知點解呢段故事又唔出現系AA既勵志故事裏面呢? ...
現在好多年輕人看到97-03年樓價跌了75%, 希望自己等到這一天, 如果等緊這一天的話,請先找一份政府工先,否則樓價跌都是買不到樓!
在98-03年因為這個時代,發生緊下的事情,在這情況下仍會買樓嗎?
- 好多公司係減人工或直接抄
- 識女朋友, 女朋友第一句同樣問你有冇樓,如果答有,女仔會即跑,因為有樓即係負資產, 當時女仔會搵一個冇樓的男朋友
- 夫妻離婚, 女人會主動說不要膳養費,層樓也不要,只要求把層負資產的樓由男方負責便可
- 中環快餐店好多人,由早上九點坐到六點才回家,因為被抄也不希望家人擔心唯有份返工

其實好多後生仔想買樓是想搵老婆結婚,但他們不會想到原來樓價下跌的時候女人會這樣看已買樓的人, 以上不是假設性的問題,不用討論, 因為是當時的社會現象

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 09:48 AM 發表

我唔知我有冇拋書包,不過呢招,我就揾咗我既第一桶金呀
我唔識點樣呃大家降準=量化寬鬆緊? 如果你認爲系,就系囉!

資本市場本身就係幾個不同既資產之間做部署,可以是股票,可以是債卷,可以是現金,可以是定期,可以是固定資產 。。。
如果你認爲揸Cash既比重增加就係“拋書包” 。。。 甘一個商品永遠用同一招“買樓永遠衹升不跌”,系唔係自己活在象牙塔裏面? 樓主 ...
又「地產版股神」上身呀?想掩飾自己無能?所以係到「自吹自擂」吹自己投資點勁?唔好比我睇死你啦,你連自己買條底褲比自己的能力都冇,要「折墮」到你父母出錢買比你啦。入黎「扮勁」扮分析?

回覆 引用 TOP

其實買不買樓,投資就可以考慮其他工具都可以。如果自住就真係夠負擔就可以買,反正租一樣交緊錢 ... 當然買前要自己評估下利好 / 不利好因素,當樓價跌自己能否負擔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:18 AM 發表

都係唔買樓住!

2003:沙士,聽日都唔知會唔會死,唔買樓住!
2004:有自由行,但好驚帶埋啲沙士再來,唔買樓住!
2005:美國加息,供樓負擔大咗,好快會跌番沙士價,換特首,都唔知想點,唔買樓住!
2006:150萬樓仔又細又舊又冇會所,再升阻力好大,一定會跌番落去,唔買樓住!
2007:大奇蹟日再加上傳聞港股直通車,炒下股票先,大手入了中資股,中壽,港交所,中交建,等食糊,租住 ...
中point

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 09:48 AM 發表

我唔知我有冇拋書包,不過呢招,我就揾咗我既第一桶金呀
我唔識點樣呃大家降準=量化寬鬆緊? 如果你認爲系,就系囉!

資本市場本身就係幾個不同既資產之間做部署,可以是股票,可以是債卷,可以是現金,可以是定期,可以是固定資產 。。。
如果你認爲揸Cash既比重增加就係“拋書包” 。。。 甘一個商品永遠用同一招“買樓永遠衹升不跌”,系唔係自己活在象牙塔裏面? 樓主 ...
你連區區果幾百萬買層樓的guts都冇,你就入黎呢個版到「教」人投資?定教人投胎陪你呀?

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:18 AM 發表

都係唔買樓住!

2005:美國加息,供樓負擔大咗,好快會跌番沙士價,換特首,都唔知想點,唔買樓住!
2006:150萬樓仔又細又舊又冇會所,再升阻力好大,一定會跌番落去,唔買樓住!
2007:大奇蹟日再加上傳聞港股直通車,炒下股票先,大手入了中資股,中壽,港交所,中交建,等食糊,租住 ...
師兄:  好用心打出來,值得欽敬!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raygogo 於 2019-5-21 09:12 AM 發表

錯,佢地係㓕霸,想手指彈一下,全港樓市半價。
比你Click完一下,全世界既資產跌半,然後你再用Time stone,recall 所有樓價,經行資產大Deep-V

ching你太有才了 。。。

回覆 引用 TOP

引用:

都係唔買樓住!

哈哈!好用心總結

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-5-21 10:00 AM 發表

你連區區果幾百萬買層樓的guts都冇,你就入黎呢個版到「教」人投資?定教人投胎陪你呀?
口吻太AA了 。。。 Rephrase please ...
By the way, 我冇教任何人投資,我衹是寫我自己既看法。

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 01:01 AM 發表

ching既然放浪豪邁,自當有個人之處。
不過敢問一句,如何見得看淡者必定無物業?

晚生愚見,看好者,全部或極大部分資產在樓房,沒有餘錢再行買入,所以不想樓價下跌;看淡者,有很多流動資金,天天唱淡樓市,希望低價買入進行投資。 ...
原來看淡者好多都有流動資金,我幾個同事日日話樓價要跌最少30%佢地好想上車,但每人先得果幾十萬係手,唔知要跌成點先上到車
佢地算唔算有流動資金?

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 12:40 AM 發表

一天到晚打“樓祇升不跌”黎引準買家入局 。。。其實“衹升不跌”衹可以呃到冇遇過金融風暴既人。
好似ching既故事,就唔敢提1997-2003呢段既樓房血淚歷史。

由1997-2003,經歷6年時間,中原指數大跌75%

唔知點解呢段故事又唔出現系AA既勵志故事裏面呢? ...
咁L長既歷史裏面只出現過一次,我地又唔係炒家,我地有實際住既須要,理得咁多咩! 叫人唔好買果d難聽d講“正仆街”

引用:
原帖由 前晚豐滿的烈女 於 2019-5-21 10:11 AM 發表

原來看淡者好多都有流動資金,我幾個同事日日話樓價要跌最少30%佢地好想上車,但每人先得果幾十萬係手,唔知要跌成點先上到車
佢地算唔算有流動資金? ...
唉!人地可唔可以 full paid 一層樓,唔需要declare既!
不是樓價/貿易戰走向既重點。

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 10:10 AM 發表

口吻太AA了 。。。 Rephrase please ...
By the way, 我冇教任何人投資,我衹是寫我自己既看法。
放低你個書包啦,一個讀屎片的書呆子。定係你想入黎搵水魚賣樓之後幫襯你買基金股票呀?金融才俊

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 10:13 AM 發表

唉!人地可唔可以 full paid 一層樓,唔需要declare既!
不是樓價/貿易戰走向既重點。
唉!佢地手上得幾十萬,去旅行都唔敢去,我地換車話平讓架車益佢都話無錢!
我就係好似你咁既口吻話佢地可以full paid, 有一個同我絕左交,話我串佢,明知佢首期都無,叫佢full Paid
有時見到佢地得幾十萬又想上車,真係好慘!
好想幫下佢地
但又怕以為我串佢地
希望天下淡淡都搵到平租盤,快d儲錢上車完夢!

口水多過茶,唔好買住啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]