• 瀏覽: 22,426
  • 回覆: 169
  • 追帖: 3
樓係投資高,回報低,長期供款,三十年嘅風險好難控制!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
寫得好!

回覆 引用 TOP

租樓日日(業主)賺,真係唔使買

回覆 引用 TOP

租樓=幫人供樓仲傻

回覆 引用 TOP

義工租一世都唔買!日日賺到開巷!

回覆 引用 TOP

儍淡永遠都有籍口唔買住,最後自己入棺材都仲未買到樓

回覆 引用 TOP

我睇好。由期租樓果班,好應該買一間,老左無人借錢同租屋難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 01:05 AM 發表

「看淡者,有很多流動資金,天天唱淡樓市,希望低價買入進行投資。」
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
淡淡全部:「I am Ironman!」
錯,佢地係㓕霸,想手指彈一下,全港樓市半價。

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 12:44 AM 發表

而家最重要揸Cash!
就算樓房真係唔跌,其他商品跌30~50%,到Deep V反彈既時候,自然就會大把值博率高既投資商品啦。

Cash is King!
Cash唔值錢,物價上升!

回覆 引用 TOP

又出鞭
你想鞭到佢哋馴哂

回覆 引用 TOP

逃犯一過, 樓會唔會插?

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 03:30 AM 發表

第一) 現在美國沒有行QE,相反在縮表中; 中國也沒有QE,是“降準” -- 增加貨幣供應量,是杠桿係數大了,但不是銀紙貶值,習總直到5月第二周前仍然强調不進行量化寬鬆。

第二) 投資講值博率,思維要開闊一些,呢個世界唔止樓一個商品,還有很多好的投資工具,收利息、保守、進取、拼搏 。。。林林總總,總有一飯岩你。 到真QE時,所有商品都會Deep-V反彈,不是衹有樓房。

第三)  ...
其實你呢條傻仔真係要放低你本書,離開你間房出去睇下呢個世界發生緊咩事。

樓主同你講緊現實,你就同佢「拋書包」?

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-5-21 03:30 AM 發表

第一) 現在美國沒有行QE,相反在縮表中; 中國也沒有QE,是“降準” -- 增加貨幣供應量,是杠桿係數大了,但不是銀紙貶值,習總直到5月第二周前仍然强調不進行量化寬鬆。

第二) 投資講值博率,思維要開闊一些,呢個世界唔止樓一個商品,還有很多好的投資工具,收利息、保守、進取、拼搏 。。。林林總總,總有一飯岩你。 到真QE時,所有商品都會Deep-V反彈,不是衹 ...
買樓穩陣,唔係叫你而家買。長hold一定好過cash!
股票如賭場,買小小可以,幾百萬就唔會。
只hold借番黎的cash係ML戶口備用(咁低息),一樣有cash做隨時入市。

引用:
原帖由 bonbun 於 2019-5-21 09:34 AM 發表

逃犯一過, 樓會唔會插?
如果你係同班「契弟」泛民立法局議員咁逢中必反,又好似泛民咁因爲支持「港獨」而背叛我地大英帝國失去我地的保護,咁咪要走佬囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-5-21 09:37 AM 發表

其實你呢條傻仔真係要放低你本書,離開你間房出去睇下呢個世界發生緊咩事。

樓主同你講緊現實,你就同佢「拋書包」?
我唔知我有冇抛書包,不過呢招,我就揾咗我既第一桶金呀
我唔識點樣呃大家降準=量化寬鬆緊? 如果你認爲系,就系囉!

資本市場本身就係幾個不同既資產之間做部署,可以是股票,可以是債卷,可以是現金,可以是定期,可以是固定資產 。。。
如果你認爲揸Cash既比重增加就係“抛書包” 。。。 甘一個商品永遠用同一招“買樓永遠衹升不跌”,系唔係自己活在象牙塔裏面? 樓主唔知浦頭未?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]