• 瀏覽: 22,216
  • 回覆: 169
  • 追帖: 3

附件

3F97124A-38CC-46F7-B65F-865E2FE57814.jpeg(30.6 KB)

2019-5-21 01:09 AM

410BCF67-0167-4E0F-90B8-F11528C23822.jpeg(34.02 KB)

2019-5-21 01:09 AM

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:54 AM 發表

有好多人有創傷後遺症,好似ant-man咁永遠困死在量子空間嘅97-03,自己冇法長大或變粗,持久力又唔增加到,咁就一世,要等老鼠打救放返出黎!
水平差的作品,在於又要引歷史數據,扮到好有數據分析; 又同時要抹掉某些數據,讓別人“不要從傷痛中自處”。作品水平如此 。。。再多既堆砌都系徒然 。。。

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 01:09 AM 發表

又係AA?
好,俾晒你,全港120萬間私樓,有70萬業主,個個都係AA, 全部考晒大牌仲年年續牌,所以「租租無敵、交租光榮、交租交等開心啲咩」?
有關係嗎? ...
毛事既! 貿易戰乍嘛 。。。

附件

丁蟹.jpg(15.15 KB)

2019-5-21 01:12 AM

回覆 引用 TOP

頭幾年簡短d好笑d
之後愈作愈冗長,無左個精髓
重作好嗎?

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:55 AM 發表

https://youtu.be/JUKIQcHTank
四、五月時候既股市,個個化身股神,唔係港島巴菲特,就係九龍索羅斯,最少都系新界石鏡泉 。。。 自己已經27000點全倉買上,狂插其他人唔一早入市。宜家? 大家就出Post問單單五月輸咗幾多? 早知高位就獲利套現 。。。

要知道傻Trump是傻的,即使全部傾好嗮,佢一樣可以反Cup ...

樓市會唔會系一個月之後,無聲無息的又開始艱苦之旅? 唔揸Cash(或者根本冇咩野 Cash)者就衹能誦經達旦、焚香靜心,希望好日子早日來臨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 惰性廢料 於 2019-5-21 01:19 AM 發表

頭幾年簡短d好笑d
之後愈作愈冗長,無左個精髓
重作好嗎?
水平本來就如此,重作都系甘上下 。。。

回覆 引用 TOP

附件

B0CF4F78-062E-48BA-A132-E4CA5D1635E2.jpeg(30.6 KB)

2019-5-21 01:30 AM

85CF4EB1-9569-445A-9A79-CAD83940C2AD.jpeg(34.02 KB)

2019-5-21 01:30 AM

租公屋平過比管理費,有閒錢買股票重好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 01:31 AM 發表

我呢幾晚得閒,每晚捉一隻淡淡黎玩,又真係咁多股神上釣,今晚仲正,有個cash is king!
甘arm既! 我呢周都好得閑,ching 常年出Post,定必才高八斗,滿腹經綸。
承蒙ching錯愛,相互切磋、切磋,舌劍唇槍,引經據典,點到即止。

回覆 引用 TOP

咁應該買咩住?

引用:
原帖由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:18 AM 發表

都係唔買樓住!(2019版) https://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif
都係唔買樓住!

2003:沙士,聽日都唔知會唔會死,唔買樓住!
2004:有自由行,但好驚帶埋啲沙士再來,唔買樓住!
2005:美國加息,供樓負擔大咗,好快會跌番沙士價,換特首,都唔知想點,唔買樓住!
2006:150萬樓仔又細又舊又冇會所,再升阻力好大,一定會跌番落去,唔買樓住!
2007:大奇蹟日再加上傳聞港股直通車,炒下股票先,大手入了中資股,中壽,港交所,中交建,等食糊,租住等跌,唔買樓住!,
2008:美國金融海潚,樓好快跌回沙士價,美國雖然減息,但啲股票做晒蟹貨,銀行又唔借錢,睇定啲,唔買樓住!
2009:美國QE1,公司生意好差隨時失業,曾蔭權仲叫人去大西北買4000蚊呎樓,無能政府,醫生律師都話買唔起呀,等跌,唔買樓住!
2010:美國QE2,樓價就升到97價,政府打擊樓市炒家推行SSD!根據經驗樓市好快爆煲,陳德霖同曾俊華話息口只會上升,零息係冇得再減,信佢哋,唔買樓住!
2011:樓價又升,唔追嘞,政府一定再打擊樓市,陳德霖同曾俊華又日日話美國好快加番息,一定冇QE3,政府起置安心,好多人賣自住轉租等大跌,跟大隊,唔買樓住!
2012:支持梁振英做特首,1%土地住100萬人,打殘地產霸權。美國QE3+QE4月月印850億都冇用,最少跌3成,願景就快實現,唔買樓住!
2013:政府再加辣打擊樓市,陳德霖同曾俊華改口話香港可自行加息,收緊咗按揭,日本歐洲無限QE都冇用,樓價就快大跌,唔買樓住!
2014:美國月月減債退市,而加息期就快到,伊波拉殺到來,佔中業主一定大劈價3成4成,業主雖然暑假大幅加租2成,忍住先,反正就大跌,年尾又有2000間居屋平售,歐日QE都冇用,唔買樓住!
2015:等緊政府加辣,美國終於加息了(香港竟然唔加?),潛在新供應7萬3千個,跌5成不是夢,唔買樓住!
2016:旺角暴動,本土掘起,社會大亂,潛在新供應9萬3千個,等緊美國再加息(香港銀行按揭反而由H+1.7減到H+1.3),供樓負擔太重,又加3厘壓測,仲邊有人搶樓?英國脫歐,一定金融風暴,睇定啲先。15%印花稅夾死你班收租佬同大陸客,仲唔輪到我買平野?顛佬都做到美國總統,頂死你地班大陸東南亞!CY忽然唔連任,財爺又辭職,政府大地震,唔知出年點!終於等到美國加息,耶倫仲話出年加3次,樓奴死硬!唔買樓住!
2017:供應開始多了,美國真係要加息(屌, 香港加唔加),特首大戰一定亂,新人上台一定打樓價,金正男死左好易中韓大戰,射飛彈就美韓大戰,啟德大賣仲唔係死前煙花?大灣區一通,搬去恩平好過。一帶一路,我去馬拉買間鬼城都好!大時代,炒股炒Bitcoin好過買樓!PP都係話170, 我冇理由165先黎入市卦?19大冇接班人,習總一定會打樓打貪多十年,有樓仲唔死?誠伯賤賣中環廣場,一定有內情,我跟!香港樓價必然下跌,等跌9成,唔買樓住!
2018:恆指創新高,冇理由唔追股去買樓。Bitcoin一月出事,一定有人賣樓補倉。新律政司僭建,政府一定去打樓挽呢望,收租佬死梗。垃圾會補選年,政棍一定玩民生牌,政府焗住要做野支持建制派。平行時空去到IV, 壞鐘都會中一次卦?Trump Trump開始顛,中美貿易戰一開,香港實仆街!美國減稅,痴根閣阿叔講左咁多年嘅萬劍歸宗,港樓仲唔死?年紀開始大就到4張嘢,銀行借唔到還款期三十年咁長,等跌10成,唔買樓住!牙醫出山,教人乜乜8014股樓跌7成,鏗鏘有力,唔好買住。年尾真係CCL188見頂大跌,再等下,唔好買住!高鐵港珠澳大橋通車,大灣區多供應,有前景,港樓實跌,唔買住。孟晚舟俾人捉左,中美大戰在即,經濟實出事,又唔買住。一地兩檢,香港最黑暗的一天,到時日日亂捉人,火深火熱,梗係唔買住啦!
2019:兩公婆齊齊唔做嘢,排緊公屋等3年上樓,希望派到啟德新公屋,遠望到海景維港,近就望到遊輪碼頭,交通又方便有地鐵巴士,點都好過10年前走去買大西北,仲有一年免兩個月租,唔買樓住!
2020:中美貿易戰變成全球大戰,危機四伏,唔買樓住。英國脫歐亂局,又係影響深遠,唔買樓住。非洲豬瘟,天災人禍,都係睇定啲先。Fed唔加息,仲唔係聞到𤓓味?梗唔買住啦!年頭股市大升,首期都double,點會咁蠢買樓lock實晒?bitcoin大反彈,做CoinDom好過做樓奴啦!佔中入罪,香港冇前境,邊個會買樓?逃犯條例嚇走大孖沙,大把平樓賣,急甚麼?Plover賣自住租11年都仲寸柒柒日日唱淡,我條件好過佢,急乜呢?唔買就唔買!公私比例73分,飛雲,機會黎嘞,仲買樓?利物浦同熱刺都可以反勝,吉兆暗示敗部復活,租奴今年必反底,梗唔買住!
2021:沙田污水廠話準備搬入岩洞,有平居屋靚海景,唔買樓住!新界東北發展用地就快可以啟用了,靚公屋就快排到,排咗3年公屋就快到我,唔買樓住!
……
……
2047:周身病痛,行都行唔到,人都就死,下一世先諗買樓,都係唔買樓住![ 本帖最後由 億萬富豪求出名 於 2019-5-21 12:23 AM 編輯 ]
唔買樓住??

回覆 引用 TOP

租吾係話吾好 不過兩年執一次野又要搵又要搬又要settle 又要搬運公司 呢筆錢同時間等如一個月租金

回覆 引用 TOP

咁係買啦,真係唔使住咩,D樓有排升

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]