• 瀏覽: 18,831
  • 回覆: 186
大家熊咗未

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
估計美早已有考慮這種情況,有備而來

回覆 引用 TOP

玩到咁大

回覆 引用 TOP

美帝已經要延遲禁令了,根本只係美帝自己膠咁吹

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:13 AM 發表

貿易戰將升級,報道中的圖片顯示,習近平調研時有國務院副總理劉鶴陪同,由於劉鶴早前帶隊訪美進行談判,故市場認為劉鶴陪同習近平調研稀土企業,不排除是為了準備對美國進行反制措施。
將會大大影響美帝晶片生產。 ...
已經冇咁既可能,唔好傻

回覆 引用 TOP

可以只供俾本地生產晶片商重有卓頭。引內地建廠,一石二鳥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-5-21 12:34 AM 發表

咪儍啦……
稀土五大洲都有,只是人家注重環保,怕污染唔开採,又或者开採成本較中国貨貴而矣! 你打到嚟人家就自己採,边可以制裁到美国! ...
老美今次死九得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kawainet 於 2019-5-21 07:59 AM 發表

中國禁稀土、美國禁晶片
中國禁稀土, 老美連晶片都造唔到出黎點禁出口?

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2019-5-21 12:59 AM 發表

其實稀土開採說明白就係挖泥坑, 我唔明有咩難度?
你問下陳震聰挖坑係要高難度唔可以度度挖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沈小C 於 2019-5-21 08:43 AM 發表

美国有囤貨
你又知

你話自己係一個中學生。
轉頭又話教人考 IELTS,你啲學生攞 9分。
又留言話上年炒嘢贏咗五、六球。
思覺混亂!
唔怪之得香港精神科醫生人手短缺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-5-21 12:18 AM 發表

此重招反擊對美帝經濟影響有多大呢?
中國供應世界稀土的85%,第一大需求國就是美國,美國對中國稀土高度依賴,其用途之一就是用軍用飛機、鐳射制導導彈以及航母起飛彈射器, 提高鋼材的強度及耐磨性抗腐蝕性能力。而美國使用的上述材料都要從中國進口,以廣泛用於智慧手機,全球定位系統,電腦原件,以及電腦螢幕等領域。

日本為出口第二大國, 但產量遠比中國少.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]