最新: 任正非: 華為無需要依賴美國生產的晶片

因为要送子女出去见识多d,每个国家都有自己的优势,习百家所长,我唔觉得有咩问题

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
笑死人
華為死左, 第2D公司唔會填補既咩
就算三星死左都唔會有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmljf 於 2019-5-19 07:54 AM 發表

霸氣!華為強到一個國家總統要傾盡全力做佢 
因它背後有一個國家支持……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 機智的混蛋 於 2019-5-20 05:43 PM 發表

晶片反而不擔心, 作業系統才是問題.要人去適應去使用, 要人去適應寫應用程式, 不是有技術就可以做到的. 美國這樣做是綁架歐洲.
華為手機換了自家晶片和作業系統,對於一般用家來說感覺不大(唔同 iphone,android 手機有N個牌子,幾百個型號,花多眼亂,每部機都有少少差異)

反而部分重要既 app 如果不能使用,替代品又只係二三流貨色,就一定趕客

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

但係需要依賴含有美國技術嘅台積電生產

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sam66059944 於 2019-5-19 08:52 AM 發表

華為都就快死啦 仲走出来講廢話 傻架?
可能派大陸人去美國走水貨晶片

一鑊又一鑊,已迫到埋身
送中惡法, 特權法, 禁蒙面法
毒柒娥誓死要同香港人攬炒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhon009 於 2019-5-20 06:49 PM 發表

等mate 30 出就trade in 左部apple Xs Max
你去邊度trade in 多?
如果想trade 走手上部華為, 諗緊去邊好

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-19 08:46 AM 發表

中國人的強項,係抄襲別人,然後改良得更快更好😅
唔係抄襲,是偷!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-5-19 10:12 PM 發表

以陰謀論嚟看,日本仔都造唔到,台灣佬真喺自己造到?
可以看看台積電發展歷史
用了幾十年走到今天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmljf 於 2019-5-19 07:52 AM 發表

任正非:華為沒違法 不排除日後撤出美國市場
香港電台-國際 · 112人追蹤
1 小時前
華為創辦人任正非,在美國封殺華為之後,接受日本傳媒訪問,他表示,公司沒有違反任何法律,批評美國將華為列入貿易黑名單的做法,強調華為無需要依賴美國生產的晶片,若果美國政府繼續採取針對措施,不排除撤出美國市場。

任正非承認,公司感受到美國政府的壓力,4月份業績下跌,預期全年業績亦受影響。但他表示,公司 ...
這個是笑話嗎? 就算你手機屏幕 都係用康寧玻璃, 第三方廠家 真係好少聽到 其實甚至沒有聽過

回覆 引用 TOP

忍無可忍!華為啟動備胎計畫 今後科技自立!美國步步進逼 因華為產品太安全?

https://www.youtube.com/watch?v=XvgacFkmrsE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Followup 於 2019-5-21 05:09 PM 發表

你去邊度trade in 多?
如果想trade 走手上部華為, 諗緊去邊好
係就快啲, CSL trade in 網頁, 已經冇咗trade in價, 記者到訪問個先達啲人 佢哋啲舖頭都 開始唔入華為機, 然而且 現在華為手機 就算收機都比平時 跌一至兩百, 遲下就 唔知會唔會再低啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-5-19 03:09 PM 發表

唔關強事,係關不信任事。因為人地仲要同其他國家聯繫,如果其他國家用一樣佢唔信既產品,咁即係佢同其他國家接觸都會對佢構成威脅,所以同強唔強係無關。 ...
咁點解仲要同中國接觸?唔好傾啦。😂😂😂😂😂

感謝分享

回覆 引用 TOP

因為今次對手係戰無不勝的共產黨

仲要有老任呢種生意人拋下浪頭, 不過可能老任識唔識上網

義和合唱團不斷和應高唱 戰無不勝 和 極速
唔排除抄 晶片 抄到 SUPREME 的境界, 樣樣早已超越對手
要知道有錢使得鬼推磨, 要取得鄰近地區的晶片製作技術真係話都無咁易, 掌握原創基本技術, 要改良只係不斷 trial and error... 亂打亂撞都可以撞得出... 同撞password一樣只係時間問題

而且市面上係可以access到對方的產品, 所以無難度
(難道你不知道軍機等出事墮落第三國, 會令軍事科技流出的概念?)

只可惜劉鶴本身無料到, 彷彿蜀中無大將似的
總之就不應誤以為可以用 一人一票選特首 的技倆去處理 中美貿易戰...

原來人生就是夠不夠狠去愚玩智商不夠高的百姓

早說過他們只是小數
學人玩公關, 不知羞的在玩, 小記扮大員騙蠢人的公關
從那選舉一天開始, 不斷斷章取義, 混淆視聽

如今,
還敢說對他表遺憾的報告是還他清白
叫他下台仍說那証明他們自身求改變是對

不怕笑壞人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。