註冊 登入

[其他] 絕望年青人。。

絕望年青人。。 E-mail 此主題給朋友

講左10年上車。。
由儲$8000三年買間$250萬
到儲$15000三年買間$400萬
到儲$25000五年買間$500萬....

比班所謂年青人諸多藉口左咁多年?
又話要供grant loan,又話要比家用,又話要去旅行,又話要同朋友聚會,又話要拍拖食好西,又話要供保險呢樣果樣.....

今日再講儲錢上車?
已經覺得嘥氣

當你今日26歲先開始儲$20000個月
儲2年你先得$48萬
28歲你加碼儲$30000個月
3年後你儲就多$108萬
即係你31歲先得$156萬。

今日2019年5月計5年
即係5年後係2024年嘅5月。。
今日新界屋苑都5球起步啦!
5年後大家估新界屋苑升破6球未呢?
咁即係到時比你揸住$156萬?
仲可以買條毛咩?

如果3幾年前你已有儲錢嘅習慣?
咁我恭喜你先!
因為你仲有機會趕搭8按嘅尾班車

如果你地今日先起步儲錢?
你就要有心理準備...
因為你可能一世都未必上到車了

精選樓盤

附件

B8FEDD1A-0CE8-4658-B02D-DE5B0265D0E6.png(416.43 KB)

2019-5-18 11:53 AM

你咁叻 又hold緊幾層呀?

我年紀大你少少

不過深圳5層(大大粒) 香港4層(細細粒)

我少講多做!

講 道理係人都識啦

你吾係只能一層西九四小呀?

香港社會獎賞勤力和節儉的人,懲罰懶惰和揮霍的人。另外社會係獎勵謙卑的人,無本事就買大灣區等升值然後有首期買港樓;懲罰驕傲自大的人,以為自己係「真香港人」而睇唔起大陸果d, 最後會被時代巨輪淘汰。非常公平公義。

引用:
原帖由 炒樓大贏家 於 2019-5-18 11:53 AM 發表

你咁叻 又hold緊幾層呀?

我年紀大你少少

不過深圳5層(大大粒) 香港4層(細細粒)

我少講多做!
我唔係叻。
我70中後今年40鬆d
只係我起步得早
時間又真係食正黃金10年

幾多個單位唔係我同你得把口吹嘅!
我貼差餉單供款單嘅次數多過你就得啦

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-18 12:03 PM 發表

我唔係叻。
我70中後今年40鬆d
只係我起步得早

我貼差餉單供款單嘅次數多過你就得啦 ...
我當然知啦

不過 真心講句 No big deal

你只是好過d淡淡 合格only

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-18 12:03 PM 發表

我唔係叻。
我70中後今年40鬆d
只係我起步得早

註冊時間2019-5-10

認真,你便輸了

引用:

我唔係叻。
我70中後今年40鬆d
只係我起步得早

仲有 香港的黃金10年

不及大陸的鑽石十年!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-18 11:50 AM 發表

講左10年上車。。

又話要供grant loan,又話要比家用,又話要去旅行,又話要同朋友聚會,又話要拍拖食好西,又話要供保險呢樣果樣.....

今日再講儲錢上車?
已經覺得嘥氣

當你今日26歲先開始儲$2 ...
2個—齊儲咪得lor, 幾十年前睇Tv都成日見男方同女方—齊儲好買楼, 600萬楼8成按,2—3年已搞掂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炒樓大贏家 於 2019-5-18 11:55 AM 發表

講 道理係人都識啦

你吾係只能一層西九四小呀?
四小自住
(只係比班人不停攻擊啫)

我仲有間美孚我老竇同佢老婆住(落左老豆同我名)

兩間紅橋爛樓收租(老婆同我分別持有)

上年尾入左間機鐵2房$4XX萬收租(我名比左dsd)

外國同大陸樓一間都無!

我戶口得返唔夠60萬(老婆大L把)
股票清倉。
可能個戶口仲有貨嘅關係(1021同8215兩隻停牌等死),所以仲有得用卓越理財

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-18 11:50 AM 發表

講左10年上車。。

今日再講儲錢上車?
已經覺得嘥氣

當你今日26歲先開始儲$2 ...
買樓從來也不易,太過負面也沒有幫助,如果今天輕易言棄,你永遠也不可能達到,況且可以加上另一半一同努力,就有不同的選擇。

共勉之

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-5-18 12:12 PM 發表

四小自住
(只係比班人不停攻擊啫)

我仲有間美孚我老竇同佢老婆住(落左老豆同我名)

兩間紅橋爛樓收租(老婆同我分別持有)

上年尾入左間機鐵2房$4XX萬收租(我名比左dsd)

外國同大陸樓一間都無!

我戶口得返唔夠60萬(老婆大L把)
股票清倉。
可能個戶口仲有貨嘅關係(1021同8215兩隻停牌等死),所以仲有得用卓越理財 ...

不過吾算大師級

可以多做事少說話

前程更錦繡

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-5-18 12:07 PM 發表

註冊時間2019-5-10

認真,你便輸了
咁樣你會唔會認真返d呢?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。