[其他] 為買樓可以去到幾盡

其實C兄唔好買港島樓咪得囉
新界樓一樣都可以返到工

熱賣及精選
引用:
原帖由 ewwh0514 於 2019-5-16 11:18 AM 發表

真係買樓冇經驗都不需要上香討問啦,九萬幾一個月應該自己有辦法罷
你的邏輯好有問題!

第一,90k月入唔代表乜都識。買樓要識好多嘢,經驗比月入緊要。

第二,呢個年代有問題上網問,之後再去verify係好合理。Brainstorm吓冇咩問題?

第三,我相信呢版好多會員年薪過百萬。只不過冇樓主那麼年輕吧了。

引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 08:35 AM 發表

我同另一半都係專業人士,月入九萬左右冇雙糧交盡稅,做左野三年,兩個加埋儲到2 mil 幾。
因為要籌備結婚,所以想今年買樓,係實際需要。今年三月終於睇岩左一層港島樓,貪翻工近。
但我地嘅問題都係首期唔夠。
樓價9m,首期加雜費4球幾。
所以我地問老豆老母借左50萬,樓落我名,用另一半名再向銀行借80萬私貸(9個月糧),仲一定要用長成交等到七月有60萬約滿酬金先夠俾首期。
宜家一q清袋旅行都冇銀😪
...
做樓奴了

回覆 引用 TOP

無錢咪其中一個出來開檔,老底10蚊起跳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中加加速希望 於 2019-5-16 10:01 AM 發表

新樓唔使裝修?
樓主+ 自己父母都出咗首期, 之後仲要負責供樓 ,裝修同埋日常開支零用錢應該另一半會搞掂!!!

回覆 引用 TOP

所以點解成日有專業人仕都上唔到車,月入無5萬唔係人
因為去到果個位就望高一級,永遠到唔到

原來唔去旅行就算叫做好盡。。。。 啊

回覆 引用 TOP

經濟一轉勢,你就玩完!最少留啲後備現金

回覆 引用 TOP

三年儲兩球即是每個月6萬,兩人月入共18萬咁其他啲錢去晒邊?

引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 08:35 AM 發表

我同另一半都係專業人士,月入九萬左右冇雙糧交盡稅,做左野三年,兩個加埋儲到2 mil 幾。
因為要籌備結婚,所以想今年買樓,係實際需要。今年三月終於睇岩左一層港島樓,貪翻工近。
所以我地問老豆老母借左50萬,樓落我名,用另一半名再向銀行借80萬私貸(9個月糧),仲一定要用長成交等到七月有60萬約滿酬金先夠俾首期。
...
約滿酬金穩唔穩?萬一公司走數遲畀,有冇四老back up住先?冇,萬一撻訂大L鑊。所以要計清楚條數先。

回覆 引用 TOP

引用:

...
如兩個加埋先9萬,就慘點,係較辛苦。加油。

但都祝你終早業主!!!

回覆 引用 TOP

引用:

...
港島9百萬真係平,一房單位?

早買早享受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 10:14 AM 發表

一個人都過到壓測。
按揭已批。
另一半都有90k人工。
借盡可借到12個月糧。
計掂數就得啦。。
原來是2公婆一共18萬月薪,cash flow 咁強勁,問題不大。
要結婚有需要一層樓,只欠足夠首期,雖然一般來說問家人借及私人貸款是比較高風險,但既然有強勁cashflow幫忙頂到每月支出,買樓係明智之舉。

呢到好多人、講野好多角度,唔洗太介意佢哋講咩。自己知道自己做緊乜就得。

樓要買,但係咪一定要買9M﹖
可以一步步來嘛,一步到位固之然好,但踩鋼絲就其實幾唔成熟,祝你好運﹗

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。