列印

[其他] 為買樓可以去到幾盡

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-5-16 10:26 AM 發表

工作3年已達月入九萬再加gratuity,勁!

請問是那方面的專業呢?
專業叫AA老作.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 12:54 PM 發表

醫護行業。
有圖有真相。
@ewwh0514
@沙田樹根

咪係  買600萬果d唔得咩😒😒😒

其實九球兩房五百尺香港樓已經唔算貴,有時太擠迫真心覺得太辛苦

回覆 引用 TOP

岸岸地

回覆 引用 TOP

先苦後甜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-5-16 01:00 PM 發表

@ewwh0514
@沙田樹根
医科學生畢業3年都係實習医生,如何有9萬多人工呢?

其實樓主同另一半都高人工,買900萬樓一啲都唔貪。過多4,5年轉間3房套吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 08:35 AM 發表
我同另一半都係專業人士,月入九萬左右冇雙糧交盡稅,做左野三年,兩個加埋儲到2 mil 幾。
因為要籌備結婚,所以想今年買樓,係實際需要。今年三月終於睇岩左一層港島樓,貪翻工近。
但我地嘅問題都係首期唔夠。
樓價9m,首期加雜費4球幾。
所以我地問老豆老母借左50萬,樓落我名,用另一半名再向銀行借80萬私貸(9個月糧),仲一定要用長成交等到七月有60萬約滿酬金先夠俾首期。
宜家一q清袋旅行都冇銀😪
...
恭喜師兄買到新玩具

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmykiss 於 2019-5-16 08:38 AM 發表
無咁大個頭點解要戴咁大頂帽? 一定要買呢間,一定要買9M?
樓價係100倍月薪唔算過份 呢度成日叫人30k人工買4m樓添啦
樓主計得掂數咪得囉

Don't worry; be happy.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2019-5-16 01:19 PM 發表

医科學生畢業3年都係實習医生,如何有9萬多人工呢?
我唔知。

我朋友係顧問e生,年靳好似過200萬的。

有個舊同學係麻醉專科,月入過100萬。

樓主月入90k又好似好合理喎!

有乜專業可以做三年上到90k人工,唔係挑戰,只係想參考一下

引用:
原帖由 kwah101 於 2019-5-16 01:26 PM 發表
有乜專業可以做三年上到90k人工,唔係挑戰,只係想參考一下
無一個地方做醫生可以發達 香港除外 我做緊既醫院隨便簡單腸鏡手術醫生開單都四五萬萬 40分鐘一台 一日就算hea做 做八台 一日40萬 自己計

回覆 引用 TOP

但實習醫生可以掛牌做?

引用:
原帖由 kwah101 於 2019-5-16 01:31 PM 發表
但實習醫生可以掛牌做?
所以樓主要儲經驗 thats y距宜家係9萬一個月 做多幾年跳出來變是月球人啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]