• 瀏覽: 34,334
  • 回覆: 257
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 ewwh0514 於 2019-5-16 10:39 AM 發表

討論區亂九咁噏都得的
3年經驗月入9萬一啲都唔奇!

十幾二十年前我有個舊同學本身係civil engineer,佢用咗15個月完成LLB兼first honour。PCLL後入了一間好出名的大行,印象中佢起薪點已達60k了。

引用:
原帖由 banana.uncle 於 2019-5-16 10:14 AM 發表

一個人都過到壓測。
按揭已批。
另一半都有90k人工。
借盡可借到12個月糧。
高收入供等起當然無問題,問題是太進取,不但用盡備用現金,仲要左借右借,用埋太太既信貸額,父母借到50萬 即家庭背景小小康,未至於富裕,個人意見 太搏了

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-5-16 10:45 AM 發表

3年經驗月入9萬一啲都唔奇!

十幾二十年前我有個舊同學本身係civil engineer,佢用咗15個月完成LLB兼first honour。PCLL後入了一間好出名的大行,印象中佢起薪點已達60k了。 ...
有但少之又少,仲要在討論區出現

計到數單位又啱心水就去馬

回覆 引用 TOP

搵到有乜問題啊?

回覆 引用 TOP

搵得多,點解唔由細價樓開始供,個首期夠一開二

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 義工供18世 於 2019-5-16 10:35 AM 發表

邊個住公屋?

咪你住公屋住到懞左囉😂

引用:
原帖由 jimmykiss 於 2019-5-16 10:47 AM 發表

高收入供等起當然無問題,問題是太進取,不但用盡備用現金,仲要左借右借,用埋太太既信貸額,父母借到50萬 即家庭背景小小康,未至於富裕,個人意見 太搏了 ...
好同意。高收入人士能追到樓價,根本不用去到咁盡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ewwh0514 於 2019-5-16 10:49 AM 發表

有但少之又少,仲要在討論區出現
未必!地產版好多勁人的。

如果你想買樓但冇經驗,上討論區索吓料係好合理喎!

講真,現在香港人真慘,人工9萬買樓都咁辛苦,何況得2.3萬人仕跟本買不到,唉,香港
利申,我都是無樓的香港人

回覆 引用 TOP

住遠小小會死咩

Risky

回覆 引用 TOP

兩個月入都很好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-5-16 11:08 AM 發表

未必!地產版好多勁人的。

如果你想買樓但冇經驗,上討論區索吓料係好合理喎!
真係買樓冇經驗都不需要上香討問啦,九萬幾一個月應該自己有辦法罷

支持

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]