漫步期權期指,入嚟傾下(1)

嗰市幾難做下,兩邊都無乜水位。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我見啲278樓上既call好平 得幾廿點
個市一升三百至五百 隨時變二百點
即40點變二百 貼率1:4 仲有四日結算 做SC既 小心哦
隨時有gamma attack 😅

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-5-25 05:34 PM 發表

我見啲278樓上既call好平 得幾廿點
個市一升三百至五百 隨時變二百點
即40點變二百 貼率1:4 仲有四日結算 做SC既 小心哦
隨時有gamma attack 😅
仲有幾日是旦搏一邊debit spread仲好

回覆 引用 TOP

想問師兄指數期權到期日結算係跟恆指定期指
因為指數牛熊收回是跟恒指
謝謝師兄

引用:
原帖由 fastball 於 2019-5-27 03:32 PM 發表

想問師兄指數期權到期日結算係跟恆指定期指
因為指數牛熊收回是跟恒指
謝謝師兄
跟恒指的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2019-5-17 08:53 AM 發表

同意
2格spread搏40點
除非你入場前已經有必死既準備
否則中途震一震
套野隨時爆到過100點
到時都唔知斬好唔斬好
仲要唔可以開得太多套
否則震個下每套賬面輸一百幾十點
騎虎難下
我寧願做近支持位spread
有彈即食
今個月做sp278/lp276、sc288/lc290 ...
金兄,下面套 sp278 lp280 
你有冇搬過倉? 真心想知呢幾日應點自處? 

呢個月中,果幾日個個以為企,結果係大插第二浸,都好蝦人做,
有咩經驗,搬倉? 加碼溝淡? 
請分享 

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-28 03:57 PM 發表

呢個月中,果幾日個個以為企,結果係大插第二浸,都好蝦人做,
有咩經驗,搬倉? 加碼溝淡? 
請分享 
樓主,請教下,
期指的標的物是(恒生指數)。
咁指數期權的標的物是否都是(恒生指數)呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-28 03:53 PM 發表

金兄,下面套 sp278 lp280 
你有冇搬過倉? 真心想知呢幾日應點自處? 
冇搬丫,由佢攞
套野大約輸120點左右
自從跌穿之後都有加少少sc填下時間值
拉混唔輸得多

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2019-5-29 08:45 AM 發表

冇搬丫,由佢攞
套野大約輸120點左右
拉混唔輸得多
你係上下兩邊同日做? 
可能下面的組合你出手快左,自己下面單棍sp 都一勝一負跌返幾點比佢,心魔有時都難控制,抽離睇係自己錯,衰多手。
有待改進。金兄你近月手風好似麻麻。

引用:
原帖由 yoyozozo 於 2019-5-29 08:45 AM 發表

冇搬丫,由佢攞
套野大約輸120點左右
拉混唔輸得多
呢套spread 輸120 賺盡80 冇1:1
我覺得唔係咁化算

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-29 10:30 AM 發表

你係上下兩邊同日做? 
可能下面的組合你出手快左,自己下面單棍sp 都一勝一負跌返幾點比佢,心魔有時都難控制,抽離睇係自己錯,衰多手。
有待改進。金兄你近月手風好似麻麻。 ...
我係同一時間做
個時大約281左右
當時睇278係大位
搏唔穿
但一穿左就變成阻力
所以亦加sc對沖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyleung52 於 2019-5-29 11:50 AM 發表

呢套spread 輸120 賺盡80 冇1:1
我覺得唔係咁化算
120 : 80 我已經覺得幾好,
我做單邊近價,第二個價外,
好多時只係得 100 ( 賺) : 2x0 (蝕) 

回覆 引用 TOP

成日心思思想追put,但見佢應該會彈下或者妹一陣再跌,有冇sc邊個價位好?

引用:
原帖由 andyleung52 於 2019-5-30 12:00 PM 發表

成日心思思想追put,但見佢應該會彈下或者妹一陣再跌,有冇sc邊個價位好?
你唔信唔信,佢又再插多一野! 
可能未來數月都係熊市底,,, 

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。