漫步期權期指,入嚟傾下(1)

引用:
原帖由 fivefire 於 2019-5-15 09:52 PM 發表

我以前日日都追看米哥兄的post。如果米高兄見到此post,希望佢入來打聲招呼。
我都係拋引玉,希望班高手返嚟,比我地學下野。
果d 賣系統貼,罵戰,請唔好起度提了。多謝各位

熱賣及精選
引用:
原帖由 fivefire 於 2019-5-15 09:50 PM 發表

留名追post
依家開sp有些淆,都係再等下先。
就算一套咁做,我都驚驚地變無底式插落去,所以下面都係賺幾點平手走,今個月相信只有上面套sc 賺到少少幫補家計的錢了。

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-16 12:12 AM 發表

就算一套咁做,我都驚驚地變無底式插落去,所以下面都係賺幾點平手走,今個月相信只有上面套sc 賺到少少幫補家計的錢了。
我自己個人意見,不喜勿插~~~~首先你係咪全日會釘住個市???始終衍生工具,風險比較大,無時間睇好容易出事,更何況你玩指數,五分鐘上落三四百點,呢十日八日成日發生,有LONG睇住,其實賺蝕已經有數計,做SHORT係磨時間,你仲有LONG包住個底,今日咁樣幾點走,已失去左個原意

6/5 - 9/5 扯到個iv 高,14-15 號縮得好勁。15/5我LC 286 就算睇啱方向,都唔夠縮vol 利害!

294/298  多張數企,如果個市彈都會考慮sc 呢到

Put 呢到270 先有多張數,不過sp 始終淆底,可能要搵個平位開住lp cover sp 先夠薑

28000 守左2 日,似乎有機彈,ATR 400, 估計到287-290到??BB 中軸在293下降中

底似乎要270,個1 年macd 雙牛背馳都未反映完

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-16 12:12 AM 發表

要做SP真係要等好D既位開。美股昨晚又彈得起,嗰市或者未必咁差,或者是開SP機會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-16 12:10 AM 發表

我都係拋引玉,希望班高手返嚟,比我地學下野。
果d 賣系統貼,罵戰,請唔好起度提了。多謝各位
高手真係唔會成日露面,邊會咁得閒上網吹水。有時間賺到錢都去玩左啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenji52 於 2019-5-16 12:29 AM 發表

我自己個人意見,不喜勿插~~~~首先你係咪全日會釘住個市???始終衍生工具,風險比較大,無時間睇好容易出事,更何況你玩指數,五分鐘上落三四百點,呢十日八日成日發生,有LONG睇住,其實賺蝕已經有數計,做SHORT係磨時間,你仲有LONG包住個底,今日咁樣幾點走,已失去左個原意 ...
理性討論絕對歡迎,
一套至收幾十點,雖然離行駛價仍未至價內,但相距兩格 400 點,
利潤同蝕的比率幾乎係 1 : 9 ,40 點: 360 點。
覺得唔值咁搏了,真係沽期指好過。
理性討論必定歡迎,但唔明你想表達乜野? 你覺得平左倉係好錯的決定? 
或者係吧,但個勢太弱,幾十點vs 三百幾點( max lost ) ,我個人覺唔值得咁磨了

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-15 09:04 AM 發表

少理事事非非,歡迎新舊高低手入嚟傾下分享下。但求每月賺啲外快。
以前有"米高仔xxxx" 一貼但近期少左人出文。健康討論,請勿罵戰。
Thank you  ...
支持支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-16 09:19 AM 發表

理性討論絕對歡迎,
一套至收幾十點,雖然離行駛價仍未至價內,但相距兩格 400 點,
利潤同蝕的比率幾乎係 1 : 9 ,40 點: 360 點。
理性討論必定歡迎,但唔明你想表達乜野? 你覺得平左倉係好錯的決定? 
或者係吧,但個勢太弱,幾十點vs 三百幾點( max lost ) ,我個人覺唔值得咁磨了 ...
而家iv咁低,sp都收唔到幾多錢,唔做好過做啦,除非credit spread,一係隔多幾日再開debit spread,方向係點到時自決定

回覆 引用 TOP

又係我期權新手 想請教一下:

想問下LC LP 所扣既時間值 是在每日4:30之後扣

還是在凌晨1:00 後收市 才扣???

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2019-5-16 05:17 PM 發表

又係我期權新手 想請教一下:

想問下LC LP 所扣既時間值 是在每日4:30之後扣

還是在凌晨1:00 後收市 才扣???
以我理解,時間值損耗是每一秒都減少緊,唔會一刀切在某時間無左一截。有錯,請師兄們更正。

引用:
原帖由 fivefire 於 2019-5-16 06:23 PM 發表

以我理解,時間值損耗是每一秒都減少緊,唔會一刀切在某時間無左一截。有錯,請師兄們更正。
多謝指點  , 因為我由牛熊 轉玩期權 , 所以好多野都唔識

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2019-5-16 06:35 PM 發表

多謝指點  , 因為我由牛熊 轉玩期權 , 所以好多野都唔識
牛熊本無法,時間亦無形

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-16 09:19 AM 發表

理性討論絕對歡迎,
或者係吧,但個勢太弱,幾十點vs 三百幾點( max lost ) ,我個人覺唔值得咁磨了 ...
同意
2格spread搏40點
除非你入場前已經有必死既準備
否則中途震一震
套野隨時爆到過100點
到時都唔知斬好唔斬好
仲要唔可以開得太多套
否則震個下每套賬面輸一百幾十點
騎虎難下
我寧願做近支持位spread
有彈即食
今個月做sp278/lp276、sc288/lc290

我想問你地去邊度睇股票期權即時iv,我見sptrader都冇得睇

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。