漫步期權期指,入嚟傾下(1)

漫步期權期指,入嚟傾下(1) E-mail 此主題給朋友

少理事事非非,歡迎新舊高低手入嚟傾下分享下。但求每月賺啲外快。
以前有"米高仔xxxx" 一貼但近期少左人出文。健康討論,請勿罵戰。
Thank you 

熱賣及精選
今個月睇咩位? 自己分享先,
上面有 sc 30000 , lc 32000 , 開始大跌時做落,等變廢紙,
下面有 sp26800 lp 26400 , 剛開無耐只係平手,雖然睇268 應該硬淨,但睇見呢兩日果種悲觀市況,都有幾分擔心。

回覆 引用 TOP

真係靜到拍烏蠅? 

回覆 引用 TOP

有人

引用:
原帖由 火火哥哥 於 2019-5-15 10:34 AM 發表

有人
歡迎光臨。
套268 趁佢抽上平鬼埋,賺得幾點,
實在係渾吉! 個價開得太衰,距離兩格留差價得40 點,睇見牛熊分佈圖,
自己對由原先 26800 呢個位有信心都動搖,下面牛仔的肉好過上面 ,睇唔通。
走左先。

回覆 引用 TOP

而家照咁睇我覺得都係抽高番少少再跌落去
我一直以黎都係玩單頭long/debit spread,我都想學下做short

想問問,而家iv咁低,想做short應該點做先化算?

我之前玩牛熊 都係轉左玩期權 約兩週 , 見師兄 LC LP SC SP 都入 應該是比較資深

由於期權 我只屬新手 真係唔多識 , 師兄 你LONG咁遠 會否因時間值等問題

到頭來 賺唔到錢 ??

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2019-5-15 04:51 PM 發表

我之前玩牛熊 都係轉左玩期權 約兩週 , 見師兄 LC LP SC SP 都入 應該是比較資深

由於期權 我只屬新手 真係唔多識 , 師兄 你LONG咁遠 會否因時間值等問題

到頭來 賺唔到錢 ?? ...
果堆long係血肉長城e.e

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-15 09:04 AM 發表

少理事事非非,歡迎新舊高低手入嚟傾下分享下。但求每月賺啲外快。
以前有"米高仔xxxx" 一貼但近期少左人出文。健康討論,請勿罵戰。
Thank you 
以前D人可能上晒岸啦-.-

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyleung52 於 2019-5-15 02:48 PM 發表

而家照咁睇我覺得都係抽高番少少再跌落去
我一直以黎都係玩單頭long/debit spread,我都想學下做short

想問問,而家iv咁低,想做short應該點做先化算?
我都唔係高手,唔敢教你,
但求短倉收果個點數,多過長倉比出去的點數,至於幾多比率,離行駛幾多至安全,我諗難有定論。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2019-5-15 04:51 PM 發表

到頭來 賺唔到錢 ?? ...
個長倉全部跟短倉同時間開,
目的只係保險,做比短倉更遠的價,
比收返嚟的權金更少,賺差價。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eh~smiteMe 於 2019-5-15 04:53 PM 發表

果堆long係血肉長城e.e
下面啲牛,仲係遠遠多過上面的熊,
睇見都驚驚地,想直殺落去都唔係無可能,而且只係幾十點一套,平手走到算了

回覆 引用 TOP

路過支持。

回覆 引用 TOP

留名追post
依家開sp有些淆,都係再等下先。

引用:
原帖由 絕地武士(冇事) 於 2019-5-15 09:04 AM 發表

Thank you  ...
我以前日日都追看米哥兄的post。如果米高兄見到此post,希望佢入來打聲招呼。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。