註冊 登入

[樓市分析及CCL] 貿易戰全面升級,樓市恐現斷層式下跌

回覆 引用 TOP

精選樓盤
廢青、落錯車人仕最鐘意聽既話題,可以圍埋打邊爐。

好戲在後頭!萬一打仗,樓價跌9成都得!

紅色惡魔就係大陸共產黨!
股市又開始下跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-14 10:25 AM 發表

好戲在後頭!萬一打仗,樓價跌9成都得!
啲人永遠唔識驚,以為侵侵玩玩下,貿易戰對香港無事

回覆 引用 TOP

以前中國由 0 發展,有龐大年輕人口,投入輕工業,可以偷外國低端技術

但係而家世界唔同曬,中國已經重度污染,做平嘢又唔夠人平,輕工業工廠搬哂去其他第三世界國家,有錢人走資移民

而家中國發展需要靠 高科技,法治,誠信,品牌,自由創新,知識產權,軟實力 - 呢d正正係所有獨裁國家嘅死穴

人民嘅expectation越來越高
經濟需要嘅增長越來越高
技術要求越嚟越高

外國越嚟越防你,甚至主動攻擊你

互聯網發達資訊流通,真相越嚟越難掩蓋

國家狂燒錢喺 d 獨裁者至有face嘅project - 一帶一路,軍備競賽,亞投行,南海造地,眾多大白象工程,送錢俾其他獨裁國家... 令中國負債達 gdp 嘅四五倍

中國已經開始急劇人口老化,未富先老,人均gdp全球只排第 85 位

出生率全球最低之一

數億老人拖累經濟,勞動人口又劇減,情況只會越嚟越差

世界品牌一個都冇

貿易戰輸咗俾美國 , 經濟 , 股市 , 人民幣全部狂冧

冇民主自由,冇人權法治,冇道德人性,冇普世價值,同全人類背道而馳

又收唔返台灣

男女比例極度失衡,5000萬中國獨身王老五終生揾唔倒女人

未來嘅日子會好有趣

回覆 引用 TOP

閣下有冇樓?

想買樓否?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逸之風 於 2019-5-14 08:36 AM 發表

香港人最鍾意咩都一齊衝,買一齊排隊買,賣一齊劈價放。今次貿易戰咁大件事,樓市又咁岩整個雙頂,真係gg了。
Aa到時幫埋手叫人賣樓套現,真係炒樓人士未日。 ...
頂!講咗20年,呢次唔好呃我丫!

回覆 引用 TOP

好事,跌多D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逸之風 於 2019-5-14 08:36 發表

香港人最鍾意咩都一齊衝,買一齊排隊買,賣一齊劈價放。今次貿易戰咁大件事,樓市又咁岩整個雙頂,真係gg了。
係咪架,好事來

回覆 引用 TOP

其實係米真係打得成都無人知...

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逸之風 於 2019-5-14 08:36 AM 發表

未發夢啦,香港不斷增加外來人口,樓會跌先奇,加上有幾層樓既會等錢開飯??

回覆 引用 TOP

只要永遠唔落場比賽,永遠唔會輸,阿q精神常伴左右

回覆 引用 TOP

引用:

有大6佬撐香港樓!!
驚都未驚過!!
淡淡快買樓!!
手慢賣哂,哈哈!!
利申:有數層樓,希望樓市爆升!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。