註冊 登入

[樓市分析及CCL] 貿易戰全面升級,樓市恐現斷層式下跌

引用:
原帖由 股票輸爆廠 於 2019-5-14 08:42 AM 發表

今日先出喱啲post,大半年前好出,但都係升到今時今日 
葡萄post

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 桃花賭主 於 2019-5-14 09:32 AM 發表

唱淡的人其實係咪仲唔明,近十年升市其實是由政主導?政府會暗中托市,連中聯辦都會入市掃貨,根本是屈緊你機,不如睇多幾次少林足球,聽多幾次謝賢的對白好嗎?旁証、球証、足協、足委,都是夾埋的,點打? ...
一齊跳返part 舞先啦!

回覆 引用 TOP

貿易戰新樓都19,000票,一d影響都無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manbmanbmanb 於 2019-5-14 09:46 AM 發表

出招又話跌五成,佔中又話跌五成,股災又話跌五成,加息又話跌五成,結果.........
跌咗5成眼鏡

"There is no fact, only interpretation."

回覆 引用 TOP

呢啲毫無質素嘅垃圾舖, 叫一眾 AA 情何以堪

--------------------------------------------------------
Zenfone 4 (ZE554KL)
Android 8.0
It is not what you have, but how you use it.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2019-5-14 01:07 PM 發表

美國上星期五一早就2000億收咗25%關稅喇,係確認會收。唔該你睇吓報紙喇,睇啲唔睇啲,以為自己好醒咁你講6月嗰筆係剩低個三千億貨品,請看事實如下:

「美國上周五對總值2,000億美元(1.56萬億港元)的中國進口貨品的關稅由10%上調至25%,並下令啟動對餘下3,250億美元(約2.5萬億港元)中國進口貨品加徵關稅的程序。」

「美國擬向另外3,000億美元(約2.34萬億 ...
有d叻仔真係睇d唔睇d以為自己好醒
老美呢次關稅,係上星期五後離開大陸或者6月1日或之後先到達美國嘅貨物先計
其餘照舊計
而大陸船運過去都要3-4星期
所以有腦嘅都知兩邊都係6月1日開始
依家只係得把口
最後傾唔掂先見真章,我亦幾肯定直到月底都唔會傾得成任何事

引用:
原帖由 逸之風 於 2019-5-14 08:36 發表

香港人最鍾意咩都一齊衝,買一齊排隊買,賣一齊劈價放。今次貿易戰咁大件事,樓市又咁岩整個雙頂,真係gg了。
Aa到時幫埋手叫人賣樓套現,真係炒樓人士未日。 ...
其實儍淡仲要傻幾內至醒,傻淡思想這十多年已害得數以十萬計的人失去買樓會。

回覆 引用 TOP

吃不到的xx是酸的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逸之風 於 2019-5-14 08:36 AM 發表

香港人最鍾意咩都一齊衝,買一齊排隊買,賣一齊劈價放。今次貿易戰咁大件事,樓市又咁岩整個雙頂,真係gg了。
Aa到時幫埋手叫人賣樓套現,真係炒樓人士未日。 ...
我地淡淡终於有出人头地的一日!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tyy7188 於 2019-5-14 09:01 AM 發表

準時交租啦
你估你係大業主呀,個個交租交畀你,
應該話每個香港人都要交租畀大陸人,因為佢哋先至係大業主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2019-5-15 10:02 AM 發表

有d叻仔真係睇d唔睇d以為自己好醒
老美呢次關稅,係上星期五後離開大陸或者6月1日或之後先到達美國嘅貨物先計
其餘照舊計
而大陸船運過去都要3-4星期
所以有腦嘅都知兩邊都係6月1日開始
依家只係得把口
最後傾唔掂先見真章,我亦幾肯定直到月底都唔會傾得成任何事 ...
哈哈😄,第一:6月1日ETA到美國或者又上星期五當日即刻計稅對個2000億嘅25%有影響?都係2000億嘅25%=500億。如果港鐵過三個月後加3%同依家即刻加3%有咩分別?除咗time value of money呢個因素之外我諗唔到有咩差異。要計埋discounted cash flow俾你睇?

第二:我亦都無話即係計稅,只係講呢2000億就確認會收,唔係你所講嘅「等到6月再傾至決定收定唔收」。唔該唔好轉移視線,呢2000億貨收25%嘅稅率係一個fact,到依家呢一刻侵侵同華府都無推翻呢一個決定。露巧不如藏拙

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2019-5-15 11:36 PM 發表

哈哈😄,第一:6月1日ETA到美國或者又上星期五當日即刻計稅對個2000億嘅25%有影響?都係2000億嘅25%=500億。如果港鐵過三個月後加3%同依家即刻加3%有咩分別?除咗time value of money呢個因素之外我諗唔到有咩差異。要計埋discounted cash flow俾你睇?

第二:我亦都無話即係計稅,只係講呢2000億就確認會收,唔係你所講嘅「等到6月再傾至決 ...
唔好兜啦...

引用:
原帖由 wize 於 2019-5-16 07:28 AM 發表

唔好兜啦...
無嘢講啊,你金融,又唔睇報紙,過咗5月10日零時出咗大陸港啲貨已經收咗25%,理得你幾時到美國

以笑遮醜

回覆 引用 TOP

d公僕又加5%, d樓点跌

回覆 引用 TOP

如果 某一點人 認定咗
呢幾年 本地樓 咁瘋狂咁 攀升
係 國內資金 作為 最大 引因
所引致

咁咪嚟緊嘅 某一條法例 立法
會唔會直接 或間接 影響到 本港樓市
咁咪自己去猜測啦

幾條法例 係有追索權
會唔會 修訂到 或者立到法
就不得而知啦

單憑從樓價 呢個角度 去睇
會唔會直接 或間接 受牽連呢
就不得而知啦

大陸 根據啲條法例 將國有資產
從合法渠道 攞回國內 係合情合理嘅
亦都無意嘗不可
都制止到 某些人 存有 僥倖心理
可以借用本港 逃之夭夭
如果立咗法 就變咗不可能啦

基礎 建設在 是否 本港嘅樓市
呢幾年 咁瘋狂咁 攀升
係由 國內資金大動
當呢個因素 冇咗之後
或者 有其他變卦
局 面會變成點
冇人知 冇人曉

但係知道 已經遲來

都係嗰一句
一入侯門深似海
一失足成千古恨
回頭已是百年身

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。