• 瀏覽: 74,964
  • 回覆: 55
  • 追帖: 18
引用:
原帖由 TM11 於 2019-4-26 03:53 PM 發表

大把業主比2%3%想賣出自己層樓,通街都係貨,只有客難求,你咪自己貼下街招賣報紙搵客囉!諗住唔比佣,就唔好叫人做野,人地都要開飯,臨門先話唔比佣,好仆街 ...
其實我建議你利用 只看該作者的功能,看我的回覆及回應,找清楚核心大家要討論什麼好嗎?

若然我有說錯及誤導,歡迎大家討論

再一次重申,我無過唔比佣金.

熱賣及精選
引用:
原帖由 TM11 於 2019-4-26 03:55 PM 發表

如果臨約前話唔比佣,情願唔做你生意,客係經紀手,唔比可以唔好賣
絕對可以,因為經紀有唔做呢個成交的權利,經紀會計算佢 收另一方加我比幾多佣,而最後決定做唔做我呢張單.

引用:
原帖由 TM11 於 2019-4-26 04:13 PM 發表

冇錯,盤一定有比你好d,有賣家是最重要,淡市個個難搵食,唔只經紀,大家都困難,旺市只會揀願比多佣的業主做,講真,經紀都有骨氣,每人打工都為錢,一單生意一個客,要做幾多野,你地唔係呢行唔會明,背後要做好多功夫,好多麻煩要處理,果1%唔想比,真係自己黎啦! ...
可能我地唔係經紀真係唔明,係我地來看,樓宇買賣,1%經紀佣真係唔值,人地律師讀咁多書,請咁多人,看咁大堆文件,都係7千幾.

經紀中,你對答都是客氣有禮,如果你開主題討論 經紀佣金點解值1%,改變我們買家 ,業主對經紀的看法,真的是本討論區之福.

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-4-26 04:35 PM 發表

其實你想表達什麼呢?利申先我唔係經紀。
一方面,你話經紀只係睇佣金,唔會理買方或賣方利益,只要佣金率合心意就會做。講真,呢個是阿媽係女人嘅道理,你知唔知有啲業主係唔止比1%佣,再多都仲有,莫非那個業主係傻嘅。1%可以話係市場已公開了的操作方式,避免惡性競爭,當然唔會係上限或者下限,一方面你想經紀同你推盤或者搵盤,一方面就唔想付出(唔係話你唔想比,見你一直強調唔一定要比1%,潛台詞只係覺得不值 ...
其實我講乜,我講了很多次就是:
1,買家簽了看樓紙
2,賣家簽了放樓紙.

係簽臨約前,都仲可以同經紀 協議 比多少佣金.唔係共識,唔係一定要比咁多.

呢度好多會員唔知,以為一定要比,就係咁多,如果有錯,可以指證我的錯處

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-4-26 05:01 PM 發表

點解要去到簽臨約時才講呢?唔係一開始就同經紀講實咩?你仲唔明我想講乜,去到簽約時即係埋位成交時先講,咁唔係屈人還是什麼?正如你話齋,經紀睇佣金,唔睇客戶利益,咁經紀一個人精力有限,自然係睇邊個老闆出多點人工就落力點,乃人知常情。你到最後去改佣,如果你係嗰位經紀,你覺得你會點去形容呢種客?
我都已講EAA有曬指引架,你講嗰啲唔係你發明發現呀,係應該要簽架。而1%冇話規定,唔講只係大家約定俗成而 ...
其實看樓紙最大的作用是防止買家 睇了一間地產鋪,又去第二間看,而引致第一間有所損失.
唔知我有沒有說錯.

引用:
原帖由 NO神 於 2019-4-26 05:26 PM 發表

唔好扮嘢啦,果雞碎咁多錢都想慳,有錢極有限啦
呢個唔係玄富的主題,有沒有錢在心中.

我再一次強調,1%經紀佣金唔一定要比咁多.只要係簽臨約前提出就可.
你認同嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gooseho 於 2019-4-26 05:31 PM 發表

而家系買家多,盤少。試想下,買家A話比0.5%佣金,出價600萬,買家B話比1%佣金,出價595萬,AA會優先比邊張票試業主呢?
現實的出價距離可能會更遠,小心因小失大! ...
此回覆我講過了很多次

#199 會更明白我核心想講什麼,其實我如果真的有錯,呢個主題己經比經紀打殘,不會存在到現在.

經紀現在的回覆都不是討論核心主題的內容,轉說題外話,而想廻避我呢個主題的事實,不過,呢一點我是明白的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wllui 於 2019-4-26 05:45 PM 發表

合約就係合約, 法律上係冇臨時合約, "臨時合約" 的 "臨時" 係冇意思的
根本冇咩簽第二份而會令第一份無效的事

事先傾好唔俾足1%而個AGENT又同意, 係冇問題.  亦唔係新鮮事, 所以唔駛好似發現新大陸咁.  但簽左後唔俾足議定數目, 你等俾人告啦, 超過5萬索償的話你仲金 ...
你錯了,臨約有法律上的效力,等同律師樓上簽的正式合約.

如果有錯,經紀可以指正.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2019-4-26 06:05 PM 發表

有啲野,唔係下下都講邊個損失,應該問,點解要簽?剩係保障經紀行或者經紀?
樓主,我講嘅未必一定正確,我亦非幫AA,正如一手盤我都唔認為一定要搵AA,比錢佢賺,因為佢比嘅都係基本料,我都基本知道曬,為何不可直接持發展商?如果明白要搵AA背後嘅原因,你就會明,唔明,講一世你都唔會明。 ...
師兄,你講出了另一個值得討論的核心問題,就是 香港的經紀代表了買賣雙方.
外國有些地方是不容.所以佢先係真係維護買家 或 賣方單方面的利益.
不過外國的經紀買賣樓宇上,會做埋律師樓的角色,人地不只1%的佣金,有些是3%,呢一些是值得比.

不過,呢一個是題外話了,和此主題 1%經紀佣金是否一定要比無關.

有機會的話,我會分享我係外國買樓的過程和心得.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annew1128 於 2019-4-27 08:37 PM 發表

請問如果傾完,洗唔洗改睇樓紙?
唔需要,因臨約 紀對有法律上的效力.

仲有之前 經紀 講了好多好多,但有一點 我都未見有經紀講的,仲有說話是隱瞞會員.

就是 係簽臨約時,若有一方付不足1%佣金的話,經紀是有責任講比另一方知.

即時話 買賣雙方及經紀, 都同意及知道在此單買賣,各方所付的佣金情況.

回覆 引用 TOP

討論至今,好多謝 好多資深業主,買家 賣家 及經紀提供了好多寶貴意見.

綜合討論,答案是如下:

1,賣家 在放樓時簽了放樓紙,放樓紙內就算寫明賣方需付1%佣金.
2,買家,在看樓時簽了看樓紙,看樓紙內就算寫明買方需付1%佣金.

在簽臨時買賣合約前,都可以按照自己當時的市況,議價能力和經紀相談佣金多少,即是說可 多於1%,1%,小於1%至 0佣金都可,完全視付買方 或 賣方 同經紀之間的協議,只要在臨時買賣合約 內清楚,就可以不需要理會放樓紙 及 看樓紙當時曾寫的佣金金額.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]