• 瀏覽: 719,196
  • 回覆: 7,516
  • 追帖: 333
2016初買823 息率是4.x%咁上下
都話唔高息

似乎息率影響股價,不過不是唯一因素

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 helpstar 於 2019-7-3 06:00 PM 發表

823 3.5% 呢個方法而家轉咗, 我覺得因為以下原因
開始進入大陸市場 期望高回報率,
世界大亂 ,香港市823同煤氣 差唔多最穩陣。
管理層冇得頂。
823免管理費變相加派息。
持續回購。

多咗好多優點 好難跌返去3.5% ...
星哥好,

都讚成你的看法,我加多一樣佢會高企的原因。

大陸經濟走下破,預計大陸公司盈利會降,使資金聚去 823.

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-7-3 14:21 發表

p 兄午安,

關於 823,  曾經見羅兄提及。。。。

羅兄出來囉。。。

佢話 823 的過往股價走勢, 在跌到 3.5% 息率或更低之時, 823 股價會有大阻力,甚至回落。

其實我也有這樣一個諗法,因為買 823 的人,很大部份是望收息, 如今息率已回落至 2.77% 水平, 是遠遠拋離 3.5%,  咁嘅形勢,股價係咪會跌,都想聽羅兄講吓。

我的看法,在 3.5%附近,這理論 ...
小馬哥好,以息率區間為依歸去做買賣,係我自己一貫對待收息股嘅做法,包括reits。的確當823升逾3.5厘呢個根據歷史硏究出來嘅位置,仍繼續標升,已脫離我對reits認知嘅範圍,所以只有將佢從收息股類別剔除,改為對待增長股嘅操作。

我曾經係上年略低於3.5厘減持部分倉底貨候息率回升買回,但當然結果係股價標升冇回頭。

今日收市97.9,2.77厘,估值係貴定平就自行定斷,但我係覺得佢已透止部分未來升幅,始終會回落,但要去返3.5厘水平就真係唔容易。所以我現在策略係每月做short put,如到價就接貨,唔到價就收期權金(每月約0.5-1.0,視乎行駛價幾進取)來減低將來增持或現有持貨嘅成本。

斷估無痛苦, 估錯係常識
引用:
原帖由 romeo 於 2019-7-3 07:34 PM 發表

小馬哥好,以息率區間為依歸去做買賣,係我自己一貫對待收息股嘅做法,包括reits。的確當823升逾3.5厘呢個根據歷史硏究出來嘅位置,仍繼續標升,已脫離我對reits認知嘅範圍,所以只有將佢從收息股類別剔除,改為對待增長股嘅操作。

我曾經係上年略低於3.5厘減持部分倉底貨候息率回升買回,但當然結果係股價標升冇回頭。

今日收市97.9 ...
同意羅兄
823 透支升幅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 romeo 於 2019-7-3 07:34 PM 發表

通常賣出都基於一個信念,始終會回落

P.S. 本人冇持有以上股票。。 因為冇回落過

回覆 引用 TOP

引用:

羅兄好,如果說

「已脫離你對reits認知嘅範圍,改為對待增長股操作」,但呢個想法,是兵行險著,因為 823 股價的升幅,遠大於業務的升幅,即是你講透支未來股價。

823 將錢盡派,無私己,一年盡派只有股價的 2.77%,  股價的確是太高。

由於股價是一條氣咁谷上去,買佢要講啲勇氣。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-7-3 06:47 PM 發表

星哥好,

都讚成你的看法,我加多一樣佢會高企的原因。

大陸經濟走下破,預計大陸公司盈利會降,使資金聚去 823.
馬哥, 我再加多一樣 市場炒 減息

回覆 引用 TOP

823之夜?,晚安。

我都加多樣,對物業的情意結。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-7-3 10:38 PM 發表

823之夜?,晚安。
x 兄好,

我無 823,  只是齋 talk.

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-7-3 10:42 PM 發表

x 兄好,

我無 823,  只是齋 talk.

小馬哥好,我都無

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-7-3 06:16 PM 發表

我買佢均價約80蚊,已經心口掛個"勇" 字衝入去!依家回望,邊夠膽落車?
我都唔敢落車,繼續盲供算

小馬兄和大家早

美股周三為慶祝國慶提早收市,最新經濟數據顯示美國經濟正放緩,市場期望聯儲局減息機會增加,三大指數收市均創新高。道指收報26966點,升179點(0.67%);標普500指數報2995點,升22點(0.77%);納指報8170點,升61點(0.75%)。

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-7-4 07:23 AM 發表

小馬兄和大家早

美股周三為慶祝國慶提早收市,最新經濟數據顯示美國經濟正放緩,市場期望聯儲局減息機會增加,三大指數收市均創新高。道指收報26966點,升179點(0.67%);標普500指數報2995點,升22點(0.77%);納指報8170點,升61點(0.75%)。 ...
100% 北美股票MPF

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Time will tell; Market will tell

回覆 引用 TOP

X兄早晨!小馬兄丶蝶姐及各位早晨!
1299 又破頂!但 29000 阻力甚大

小馬哥同叉兄都唔見嘅?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]