• 瀏覽: 742,607
  • 回覆: 7,516
  • 追帖: 327
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-6-24 06:21 PM 發表

基本面強,有爆發力又炒得順手。
但受政策搞一搞 基本面仲強咩

Connie Talbot
熱賣及精選
引用:
原帖由 3www. 於 2019-6-24 06:23 PM 發表

你有無了解過隻股?

叉兄的1317應是最重倉股 介不介意透露佔倉位多少%?

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Time will tell; Market will tell
引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-6-24 10:31 PM 發表

叉兄的1317應是最重倉股 介不介意透露佔倉位多少%?
47%

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-6-24 11:27 PM 發表

47%
叉兄,咁真係好重。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-6-24 11:27 PM 發表

47%
竟然近半 嚇了一跳
想必有深入研究才會如此決定

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Time will tell; Market will tell
引用:
原帖由 3www. 於 2019-6-24 06:23 PM 發表

民促法最嚴厲的條例是不準併購。不去併購,可以自建學校,1317持有大量現金,自建沒問題,只是減慢成長速度。另一方法是輕資產模式,地方政府負責起學校,1317負責教人,這方法一直是其優勢。

1317擁有接近一百間學校,規模已成,使用率只有約60%,低過其他教育股,即使唔併購,只提升使用率也足夠支持未來幾年增長。另外也可以擴建學校,因為數量夠多,每次擴建少少,對利潤的波動無咁大。

高中生利潤最高,1317採用金字塔策略,擴大招收幼兒園,小學,初中生,為未來由內部源源不絕向高中輸送生員。

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-6-24 11:38 PM 發表

叉兄,咁真係好重。
多多晚安,不嬲都話係一半倉位,高峰時52%左右,呢排跌左d,其他股又升下,拉低左比例

引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-6-24 11:42 PM 發表

竟然近半 嚇了一跳
想必有深入研究才會如此決定
研究說不上,留意下又估估下就有點

估唔到X兄都會買中小型股票買禁大(可能只係我未見過大蛇屙尿
中小型大陸股,就算前景點好,都會極波動
跟開呢個帖一排以為大家都是保守投資者,估唔到原來都會大注中小型大陸股

引用:
原帖由 乂BrIaNlAi乂 於 2019-6-25 12:35 AM 發表

估唔到X兄都會買中小型股票買禁大(可能只係我未見過大蛇屙尿
中小型大陸股,就算前景點好,都會極波動
跟開呢個帖一排以為大家都是保守投資者,估唔到原來都會大注中小型大陸股 ...
只要是好股我就岩,唔會特別標籤

X兄之前出入1317已經將成本拉到很低,所以佔持倉比例高,但風險相對地低

1. 破「港元聯匯」的五個後著!金管局能守聯繫匯率多久?#人仔 #金本位 #銀本位 #虛擬貨幣 #港元美元脫掛 #聯匯系統【施・追擊 | by 施傅】
https://youtu.be/Fc7ty5SnZTg

2.【止凡】第九話《與90後談經濟(六)》_年青人買唔到樓,望樓市跌係唔係有用?
https://youtu.be/4T6z8ydGkhg

止凡FB【文中有YouTube影片 】
這幾年,樓市越升越顛,年青人越來越想樓價大跌,不妨聽下不明不白的地方,改變心態與部署,可能有好處。

http://cpleung826.blogspot.com/2014/09/90.html

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

2021電動車元年, 未來電動車天下
叉師兄早,小馬哥早晨!
P兄,發發,各位師兄,師姐們早!

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-6-25 10:54 AM 發表

叉師兄早,小馬哥早晨!
P兄,發發,各位師兄,師姐們早!
蝶仙早,繼銀行股之後,388 2018也補了裂口

66還有幾個鐘就練成神功

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]