• 瀏覽: 706,427
  • 回覆: 584
  • 追帖: 368
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-16 07:27 PM 發表

黃賭毒煙四類,黃毒太陰質,煙也害人害己,唯有賭,衰意志不堅定,又唔覺好陰公,所以我會買賭股。
x 兄早,

重想黃賭毒,華為有難啦,中國有難啦,如果美國停止出售晶片 (佢講 essential components) 比中國,Bloombery 有新聞,部份如下:

threatening to blacklist Huawei Technologies Co. from buying essential components. If it follows through, the move could cripple China’s largest technology company, d

不過咁講,先前我有提及,新聞有幾大鑊,應不是空前。

李小馬
熱賣及精選
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-17 10:46 AM 發表

馬兄早,

我睇應該問題唔大 ,話曬華為唔係上市公司。 對我哋小股民更冇所谓。
中國唔做高科技,仲可以做衫褲石油手機 等等等等
春兄你有無誤解呀?  如無美國晶片,華為點做手機及電腦,等同「中興番板」。

手機內的作業系統,是美國產品,美國會唔會爆陰毒?

見 3 個月日線圖,

現在恒指已在3個月的收市低位,  也低於 250 EMA ,  形勢麻麻哋。

但 rsi 已低到 33.6,  是否機會?

已經企穩幾日的人仔,今日再跌過。

但不必擔心,股市經歷長時間的成長,自然有佢生存的方法,用新聞去猜股市,未必中,也未必不中,難就難在呢道。

李小馬
引用:
原帖由 祿山 於 2019-5-17 04:04 PM 發表

今日已大舉入市
計有1966,1883,2389,000001sz
財散人安樂
大王大舉入市,西利,

好鐘意你句財散人安樂,何解「財散」, 就「人安樂」?   因為有錢日日盤算點用,散哂就了無牽掛,是解脫,  善哉善哉。

有時 c9 去旅行買到嘢,  外幣用哂,都係好開心。

但安樂歸安樂,美股市前在跌, 人仔匯價也跌,形勢麻麻地。

我常使用一超級老招,寧買當頭起,莫買當頭跌。

你買幾隻之中,有隻北控醫療, 14億市值,是股毛BB 不派息,營運奇門,月線圖更是一瀉到底,點解買佢? 有咩嘢可搏?

李小馬
引用:
原帖由 祿山 於 2019-5-17 07:01 PM 發表

有養老業前景和唯一賣大蔴制成品喎
米水温注試下再研究咯
支持支持

李小馬
引用:
原帖由 gain168 於 2019-5-17 01:51 PM 發表

如果要deep dive ... 就系宏觀經濟, M1, M2, CPI, PMI, PPI .... not RSI
發發晚安,

你講啲咩I物I,我諗都應該得,但我等小民,只求一飯盒,那可用如此高深的大學問來炒股,豈不是原子彈打烏蠅?

我最勁用得到的,只是港匯人匯果啲,失禮失禮。

李小馬
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-17 07:43 PM 發表

我倉位仍低,繼續分段小注入市策略,有荀盤就買。

入了少少英國電網National grid 貪佢6%息

250天我是看SMA.  仲守得下。

冇晶用原來咁大獲,牽連一眾手機股大跌 ...
春兄好,

這間不是漸進派息。

原來大陸的猛廠是建在浮沙上,佢只是買零件來裝配。

李小馬
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-5-17 10:52 PM 發表

小小comment
‘只是’
華為不是全部零件美國入口
* 例如手機晶片(CPU 其中最重要一片),是自家設計,台積電代工生産

*這一個模式,apple iphone 都一樣採用,如果台積電話停供應,一樣搞亂Apple ...
登兄,

*這一個「模式」,apple iphone 都採用

模式是相同,但如中美有重大爭端,你話台積電會聽誰 (中或美)指揮。

李小馬
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-18 12:59 AM 發表

這間應是漸進派
2018: 1.0616 ;  2.0606
2017: 1.0169 ; 1.8924  (5.4224是賣資產所得,唔計)
係喎春兄,原來扣除特別息,便見漸進派息。

老牌公司,唔錯。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-5-20 11:37 AM 發表

X兄早午安!小馬兄丶各位好!
2仔, 823 逆市雙雄,揸住無煩惱!
之前退左D內房,資金充裕但子彈橫飛,匿埋檯底先!遲D睇下有咩執
p 兄好,

雖然子彈橫飛,港股只跌159點,應不算多,

美股市前的跌幅就大過香港,特別是科技晶片股。

港股睇美股,明天可能來料,炮彈橫飛。

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-5-21 06:14 PM 發表

你今日唔係執左 300點咩?又扮野

X兄丶小馬哥丶各位晚上好!
p 兄,

落單買美股。

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-5-21 10:45 PM 發表

小馬哥晚上好!買咩?買 BABA!
我暫不加注美股,但考慮將 NVDA 換 BABA!
p 兄早晨,

買 spy $286.64

Baba 要低很多才有得諗。始終受中美角力影響。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-5-22 09:21 AM 發表

小馬兄phy兄大家早
美股日升日跌戰國時代咁混亂
登兄好,

美股雖是日升日跌,在貿戰之中,佢應揸佐上簽。

請教登兄,如美國要爆一個大陰毒,唔比大陸用 windows,  技術上有無這可能?

有次係內地嘅銀行,架 ATM 忽然重開,比我睇 見window 個 嘜頭 跳出來  (香港從未見過這畫面),  

如果被停 windows,  咪好大濟?

李小馬
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-22 06:45 PM 發表

windows 是standalone system 應該不會
好多atm重用緊舊版windows
春兄好,

但上網呢,一上網就唔係 standalone,  隨時會比 Microsoft 入侵。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-23 02:39 PM 發表

而家兩國開哂大片,什麼技術面,基本面全部用唔上,勝負全在兩人一念之間,打個沒完沒了,股市死寂,若現轉機可以半日狂抽過千點,是滿倉是清倉是訓身是退出,一個決定影響一生,這是真正的大時代,好刺激啊啊啊啊 ...
x 兄好,

其實習習在低低哋時慣一舖,跟住美帝做,應無大錯。

李小馬
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-23 07:26 PM 發表

入侵就唔會,最多唔俾你更新update.  ATM 其實係一個client-server application. 背後仲有一個server 先至係主力。

真正受影響嘅係所謂雲計算。當中一個layer係用Google同Amazon 旳web Service.  老美斷晒你就通通唔使行。

巴巴同企鵝都幾麻煩。 ...
春兄,

聽日 QQ 股價咪大鑊?

李小馬

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]