• 瀏覽: 709,796
  • 回覆: 170
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 p981056 於 2019-9-4 04:03 PM 發表

新仔想學玩 我20k本 係咪應該再等多D本先玩
初期建議最多用流動資金既30至50%,因為選擇不多既情況下,月供會好過買單一股票,而亦較適合新手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 romeo 於 2019-9-4 09:41 PM 發表

荊爺晚安,我自己淡倉輸爆缸,港股又清倉咁滞,今日趁大彈再走D地鐵,仲可以教你乜野

依家點算,睇住你地個個賺錢
炒A股

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-4 10:08 PM 發表

number nei?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-4 11:00 PM 發表

唔準啊,邊個都唔準去旅行
plan緊10月中去旅行

引用:
原帖由 Marry 於 2019-9-5 05:42 PM 發表

小馬 兄好,
昨日 7.26 買入 2000 股 7500,
今日 7.30 沽出 1000 股 7500。

還留下 1000 股等 7.36以上

PS: 其實之前走過兩轉 7500,汁左五百幾幫補孖展息。 ...
咁辛苦執40蚊,我覺得一係買錯產品,一係買錯時間
當時有得執梗係好

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-5 08:48 PM 發表

其實無40蚊,扣埋交易費用,應該得十幾廿蚊。我用一窿最平俑金,一買一賣都無左十蚊,仲未計印花之類。
我用牛牛都要10幾蚊
不過如果預期走勢相反, 短線賺少少或蝕少少都要果斷執行

回覆 引用 TOP

連續兩日先升後回似升唔起,正正係入貨時機

11, 3968, 3188, 968, 1270, 短線投機為主

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-11 09:39 AM 發表

收到~~~
請我食飯啦

x兄個句好簡單,小馬哥又講到咁複雜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-27 11:50 PM 發表

ricky兄好,換我做林太的位置,就直接行出門外那張空凳面對示威者。一定有人覺得唔實際,但無超前的思維點解決當前死結,唔試唔知結果,當然我亦不會強求別人認同這種想法。 ...
如果問題唔係由佢而起或同佢有關,持開放姿態係可以表達到真誠對話。但而家佢係好負責任咁(承擔佢任期內既職責)做左好多不負責任既決策同行為,無可能同食蛋撻既時期做比較。

換住你做林太既位置,可能冇咁多問題發生,唔會去到今時今日咁呢

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-12 10:29 AM 發表

登兄早晨!我海嘯時候走去買樓,情景仍歷歷在目。
08年12月去睇樓,超多盤睇!業主同代理非常合作恭候着但同身邊朋友丶家人話簽臨約喇,個個媽聲四起,乜你甘儍,依家仲去買樓......
梗唔理甘多,價錢合理又有需要丶供得起去馬啦!之後樓市升左十年,邊有人估到?
套用在股市亦適用,不過我入股智慧就無入樓甘好,世事好公平!
各位早晨! ...
看倒後鏡比較容易罷
而且當時你有自住需要又買得起供得起,而家仍有好多人有需要又供得起都買唔起(剛性需求),當然都可以話要買實買到,差在幾細幾遠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 man9876543210 於 2019-10-16 12:00 PM 發表

1317發生了什麼事?跌9%
買政策股點可以唔睇新聞
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2019/1015/2019101501039_c.pdf

本公告由中國楓葉教育集團有限公司(「本公司」,連同其附屬公司及綜合聯屬實體統稱為「本集團」)作出。本公司董事會「董事會」謹此知會本公司股東(「股東」)及潛在投資者,截至2019年10月15日,楓葉學校入讀學生總數約為41,508名學生,較去年同期增加13.5%。

董事會認為,本學年上學期入讀學生人數增長遜於去年同期的主要原因為:(1)上學年第二學期沒有併購新學校;(2)本集團的工作重點是繼續搭建金字塔型生源結構,以提高教學成績,有利於長遠發展。(3)四所海外學校剛剛起步,需要時間累積在校生人數及提供回報。隨著以上因素在本學年第二學期逐步得到改善,董事會對五五規劃末入讀學生人數達到預期目標保持審慎樂觀。

以上學生人數乃基於本集團內部統計數據,其未經本公司外部核數師審閱或審核。該等數據與其後公佈的中期報告及年度報告所披露的資料或有出入。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-16 01:51 PM 發表

小馬哥好!昨天補回一手823@82,呢隻在 250天線附近買到,贏面機會大。
P兄近排好順
尋日3.29入唔到3662, 短線得2388同3319有飯食

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-16 02:09 PM 發表

神兄好!早前內房被震走,流血不止
都係買返呢D穩穩陣陣,D內房唔走都返晒家鄉喇,只怪自己心理質素不佳
3319 升好多,你發發啦!
我反而想入2669, 但股價呆滯,不明? ...
只係短線操作, 唔係X兄同一件頭個D一早買落
今日都有撈1317同66
我覺得66同以前既823好似, 情感上唔值得買, 但macro黎睇又有佢地既價值

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]