• 瀏覽: 706,436
  • 回覆: 11
  • 追帖: 368
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-24 01:35 PM 發表

當所有人相信,已經牛二
我又唔介意牛二先入市,最多賺少 d, 最怕熊二當牛一

熱賣及精選
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-24 07:39 PM 發表

但有無方法如何可以確定牛二?
係時間,點數,%, 平均線,或其他
呢度咁多有識之士,點敢班門弄斧
以 1、3、5 浪上升,2、4 浪調整計
當 3 浪由 2 浪低點突破 1 浪高點,係咪可確認牛二呀?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-24 10:30 PM 發表

摩頂兄,上網睇過一種分析,牛市才入市,也是投機,不是投資。而你因為牛市緣故,就可以賺少一點,不覺得這諗法很危險嗎?
投資同投機對我泥講不太重要,投資各施各法,我通常係當我認為隻股份市場錯價時出手買入,待該股反映其市價時沽出(好似好虛咁)
舉個實際例子:上年約 $2 入咗俄鋁
另外,我選千里馬股功力自覺麻麻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-25 07:33 PM 發表

熊二or 牛?

熊二反彈浪我都基本上相信此法
但困難是人在江湖,每一個反彈都有可能係
反彈又有大有細
好難估

根據波浪理論:五浪上升三浪下跌
熊市主要得 ABC 三浪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-25 07:00 PM 發表

摩頂兄喜歡數浪,綠兄搵到朋友了
我只識 d 皮毛,咁要跟佢學吓嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-6 09:44 AM 發表

trump trump 又反枱,今次真係估佢唔到
幾多人之前大大聲話肯定牛一牛一,呢班人都唔知呢個世界發生緊咩事,大環境咁多變數都可以咁肯定

引用:
原帖由 gain168 於 2019-5-6 11:11 AM 發表

我就咁睇, 對錯是另一回事, 起碼佢地有明顯立場, 表達意見, 總比好多機乎日日兩邊擺, 似是疑非說話, 中左就出離自吹自擂強
所以當時 d 人問我點睇,係牛一定熊二反彈,我係答我唔清楚唔敢肯定,但當時自己就確定話減持中,咁算唔算似是疑非?

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-6 11:34 AM 發表

唔使咁嚴肅啦,大家吹吓水。
明白明白,我都唔想呢個 post 有任何駡戰,大家各自發表自己意見啫,有唔同睇法好正常
正如我當日其實唔係好明小馬兄點解會響息差收窄大環境下買 5 仔,但你又低位博倒喎

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-6 05:36 PM 發表

奇大俠好,

我啲操作,無你諗得咁高深,

我諗錢有多少,倉位幾多,倉內有何股,有幾多息收。

當時已知匯豐這幾年業績麻麻地,信佢鬼佬管理。 ...
小馬兄說笑 la, 小馬兄選股功力確係有一手,上年比你千挑萬選,隻大古都比你簡倒,看似輕鬆⋯
正是台上一分鐘,台下十年功

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-15 08:39 AM 發表

登兄早,大家早,

美國唱減息。
小馬兄
你看 1 仔單 case 指控是否屬實?我見小超向來鐘意玩財技的,而 1 仔 PE 呀息率數據又看似好靚仔咁,老實佢盤數又太複雜,我又唔係好識睇

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-15 11:25 AM 發表

如果咁都有動搖,摸頂兄疊埋心水做定期算了,股票很危險
你咁嘅態度好似撩交嗌咁,不求甚解,這是投資應有態度?
上個月 discuss 個個話肯定牛一牛一,唔通我又諗都唔諗跟你咩

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-15 11:27 AM 發表

摩兄好,

小散那有知識門路內幕,去理解指控是否屬實,自保之道:

1.  買大唔買細
2.  四大核數

1 仔係咪大,當然啦,市值3000 億,每年現金流入557億。

1仔係咪四大核數,係呀,佢用羅兵咸。

咁嘅形勢,怕咩? ...
就係奇 1 仔咁大都有人挑機,擔心就係小超向來愛玩財技,你知會計 d 嘢 la, 咁多位走

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]