• 瀏覽: 706,233
  • 回覆: 13
  • 追帖: 368
引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-4-24 04:26 PM 發表

我又唔介意牛二先入市,最多賺少 d, 最怕熊二當牛一
點解呢?一般情況下,熊二股價應該仲係比牛二低吧?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-1-8 08:17 PM 發表

我都唔知呀!岩岩用 IB。
登兄,長遠用 IB 真係慳好多交易費。
佢兌外幣平過獅子好多架!以昨天為例,我兌2800美金,大約21764元港元。之後,我入獅子網上理財照兌2800美金,要多100港元。
雖則長線投資,交易費不是重點。但少數怕長計。。
我多言了見諒! ...
IB外滙,佣金最低收費兩蚊,港幣美金買賣差價少過十萬份之一...
真係極平

引用:
原帖由 李小馬 於 2020-2-1 03:37 PM 發表

P 兄好,

美股大跌 600 點,剛發現一現象,不知是否有參考價值?

是關於 etf 的發行總數, spy 及 QQQ 的發行股數,在星期五均下跌。

etf 如遇沽壓,跌至低於相關指數一定程度之時, 便要抛售手中一籃子個股,拿錢去贖回 etf,以穩 etf 價。

拋售動作,引致成份股股價下跌,不利大市。

以上兩隻,發行股數星期四升,星期五跌,有無想過這問題?

個股如比基金公司一路 ...
我覺得你咁講係因果倒轉左

假設無人拋售SP500 成分股,但就有好多人拋售SPY,其實即係佢地唔睇好啲成分股
如果無SPY 嘅話,嗰啲人就會變左直接持有成分股,咁個沽壓就會喺成分股度

但因為嗰啲人係持有SPY,佢地賣SPY 產生嘅沽壓
會令到SPY 嘅價低過佢嘅淨值,咁間SPY間公司就會接SPY同時賣出SPY成分股
令到SPY 嘅沽壓轉移返去成分股度,咁樣其實係有效嘅市場機制
將啲人唔睇好成分股嘅沽壓有效反映返喺成分股度,並唔係SPY 令到成分股有額外嘅沽壓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-2-1 07:58 PM 發表

係喎!我做咩仲要季供?
哈哈哈.…..改返月供,每次手續費一蚊美金。
而且IB 已經有碎股..可以定額買入了

引用:
原帖由 xasuel 於 2020-4-1 11:24 PM 發表

唔知架,或者日後減派都唔定。

派高息對匯控是雙面刃,一方面撐股價,一方面削弱增長能力,今次脫開枷鎖可能是好事。
我一向都唔覺得匯控好,因為佢派息比率太高,我硬係覺得佢會減派息

但今次唔係佢因為盈利唔夠唔派,而係比政府夾硬叫停無得派
如果單單睇咁嘅事件對財務嘅影響,其實應該係要升,因為除左淨,但啲錢仲喺度
但而家大跌,反映嘅係市場情緒同埋呢事件嘅後續影響
被逼唔俾派息,其實對佢業務有乜影響?
定係市場覺得英國政府唔俾銀行派息,係代表佢地覺得未來情況會嚴重惡化?

引用:
原帖由 xasuel 於 2020-4-2 04:14 PM 發表

5仔派息形象太深刻,超出常規對原本股東黎講晴天霹靂,出年會唔會派,派幾多又引起另一個猜測。縱使減派息留資金係咪就可翻生亦無人知。
係,我覺得係心理影響最大...
但另一方面,5仔嘅股價有一個好重要嘅部分係由呢個派息形象所支撐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 u10018441 於 2020-4-17 02:56 PM 發表

嗯,我諗佢地識做生意過我掛,哈哈
但你諗下,基本上上市公司嘅人都比你識做生意
比你更識做生意真係唔算係一個好大嘅賣點

引用:
原帖由 xasuel 於 2020-4-17 12:37 AM 發表

全世界都係廢股佔多數,美股都係少部份得,17年港股亦係靠幾隻抽爆機。如果換走哂匯控,內銀,一批國企,目標就唔係36000咁少,起碼56000

港股有隻秘密武器未出----阿你爸爸,而且估值唔貴。阿媽100PE,阿爸25PE,我唔覺得港美應該咁既差距。 ...
無錯...啲成日話美股指數呢十年嚟升咁多,以為全部美股都好好
其實都只係少部分得
因為美指嗰啲股權重高,而港股就係啲無乜得升嘅銀行國企權重高...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-4-16 07:17 PM 發表

又要減倉!問題係唔知買咩板塊?
銀行唔得丶本地地產死左丶高息 reits 無運行......

一係加大持有股%
港股係諗極都唔知買乜好

我自己港股主要係700, 9988, 2318同1299...
同埋有啲內銀主要係收息+ 期權...

引用:
原帖由 副處長李文彬 於 2020-4-17 05:08 PM 發表

不考慮內需股?
講起內需我都有少少2020...
睇嚟真係要花啲時間做下功課...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-4-17 06:27 PM 發表

insanity 兄晚安!你呢4隻主力咪幾好,簡簡單單。一陣好似我,為分散而分散,盞頭痕
太集中,有兩隻超過15%

引用:
原帖由 wongduncan 於 2020-4-17 08:17 PM 發表

我想起5和700,又大又成份股
一隻40蚊一隻400蚊

註:股價不是直接比較
我覺得有好多人有長和系同5仔情意結

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2020-4-19 09:04 PM 發表

#好多人用IB跌親
#你有冇跌親
#其中一個可能是方便
#駕馭得到才玩
http://www.cpleung826.com/2020/04/ib.html

2020年4月19日 星期日
IB惹的禍?
盈透證券(Interative Broker,IB)是美國一間電子證券交易公司,提供多元化的投資選擇。以前跟朋友說IB,朋友還以為是投資銀行(Investment Bank),如今IB愈來愈多人用了 ...
之前都有睇嗰個YOUTUBE...
見到好多留言都係伸手黨,
係咁問要求"用MARGIN借YEN 買股/債" 教學...
佢地連咩係MARGIN,點樣先算係用緊MARGIN,點樣可以用到MARGIN 都唔知...
嗰陣啲留言睇落我真係有啲驚

佢個YOUTUBE 教人啲嘢係好,可以補充知識
但就吸引到一班乜都唔識又唔做RESEARCH 嘅人去做呢啲高風險嘅嘢...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-4-18 11:52 AM 發表

處長好!我有諗過尼個問題。甘 cut 走倉內表現最差果幾隻,係咪最簡單方法?
我自己做法係,個倉總有啲唔生性嘅股,觀察一排(通常我都揸最一年,不過16 我揸左2-3個月就蝕放..)
仲係唔生性,慢慢到我忍受唔到就會減持或者賣晒...
而且就算係蝕緊,我通常都會照賣,唔會話要等到打和先賣...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]