• 瀏覽: 547,793
  • 回覆: 647
  • 追帖: 373
王華 - 目前中美人工智慧發速度點評 深入分析區塊鏈與各晶片半導體

https://www.youtube.com/watch?v=ER81nX1NyXE

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hoyes02 於 2019-12-16 05:17 PM 發表

我同意係比較有風險,所以2382係三隻入面注碼最細的一隻,而且已有心理準備股價可能會回1成,不過中線我估可以上返170-180左右
股價高定低不敢俾意見
業績相信明年仍然會好,有5G 帶來的刺激

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-12-16 09:49 PM 發表

小馬哥晚安,每年買賣以百計,落盤要花時間準備功課,升跌又要承受心理壓力,確是辛苦
雖然各人要求不同
但相信一定程度辛苦同壓力是需要,要去管理好
否則太容易,大部分投資者應該成功左,現實結果係相反

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-12-17 06:56 AM 發表

處長早晨!我都係甘計。
上星期賣左5仔,買入 1109 及 2382,咪3個trade。
2382 歡迎加入
看明年吧

呢隻如過山車
不習慣可以控制小注

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-12-18 09:03 AM 發表

p 兄好,

美股大嘢之中,最弱是amzn,  但近期有轉強的苗頭。

如果真係咁,是提供買入時機。

昨晚看阿媽長期走勢在上升軌底部
所有平均線集合同股價重疊
等等,等多一陣

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-12-18 11:19 AM 發表

P兄早,騰訊一口氣沖了50蚊,目標已達,兼且太超買,380蚊預設沽盤先食為敬,暫時無持有700
X兄反應快速

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-12-18 05:12 PM 發表

登兄好,

amzn 技術上是低位,情況同 pypl 相同,是高 pe 股,都是近期走低。

但看 aapl 及 msft,  是低 pe 股,  股價近排升完再升。

證明咩?

1.  高 pe 股已企唔住腳,要先跌,再有壞消息,低 pe 股遲啲跟跌。

2.  高pe 股之跌,只是隅然,遲吓會跟大市追升。

再諗都係無答案。 ...
看MSFT 的PE 和季績增長係合理支持

Paypal 上落市已經九個月,我看最近係轉強多過下跌

大家硏究下

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-12-18 05:41 PM 發表

今或聽晚買 msft.  季績唔錯,另外佢幾年股價非常硬朗,非常有得升。

買後擺係度大長線,低 pe (美國標準)又漸進派息。

香港人買美股其實唔望派息,但美國人或機構投資者應有不同睇法,他們可能會看重股息。 ...
美股投資者我覺得一半一半
較為長線增長眼光,新公司未必有盈利,但會追pond

派息30%稅,其實好唔著數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andrewfiren 於 2019-12-18 06:02 PM 發表

其實 msft 係去到十一月先開始識郁, 之前悶足三個月……
如果幸運係去年尾今年初買入
就係開車密集期
否則世事不會咁完美

公司沒有乜問題,坐住等下

引用:
原帖由 andrewfiren 於 2019-12-18 06:58 PM 發表

係呀, 呢隻係我揸得最耐嘅美股!
去年今年買的13隻
有一半,6隻開左車不錯回報
又建立到信心,因為去年真係好難捱

相信俾心機做功課
價值一定會反映

回覆 引用 TOP

Calling x兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-12-18 10:45 PM 發表

登兄好,

開市就買 msft , $154.41
Cloud 會是未來amzn msft 的一大重點
好期待

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoyes02 於 2019-12-19 05:47 PM 發表

有句名言我好鍾意:「股市係---有經驗的人獲得很多金錢,有金錢的人獲得很多經驗」

好值得細味,唔同經歷的人睇到呢句,感觸都會好唔同
第二類人得到很多經驗之後,有可能有一天變身成為第一類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-12-19 06:27 PM 發表

小馬哥晚安!今年雖然無交學費,亦賺不到錢幫補。今年做左好多錯誤決定,得到好多教訓。呢D經歷永遠會陪住我,希望下年有好回報 ...
犯錯,檢討,不再犯同不斷改進
是最有力的武器

下次就會有更正確的投資決定

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]