• 瀏覽: 709,894
  • 回覆: 1,568
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-19 11:46 PM 發表

其實我坐左一輪過山車啦,3.3-3.7入貨。升到4.94冇放,財報一出變左互相踐踏。
我揸左幾年,坐左幾轉過山車了,升升跌跌平常心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-7-20 05:18 PM 發表

Q11216:

你好龔sir, 我買了50值搏倍升股這本書,我也看好中國高端教育版塊。

早前,當中的楓葉教育1317,我是看好的,但在不差的業積公布後,股價仍然下跌(20%有多),我覺得很奇怪,以你所見,有特別原因嗎?

投資價值有改變嗎?現價是便宜區嗎?(大約依我所學計算,現價應該算便宜?)我還沒有持貨 因為早前股價明顯過高

龔成老師:

楓葉教育(13 ...
幻兄好,對倉內核心股,我從不會懷疑

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-7-20 05:49 PM 發表

X兄好, 我也不懷疑你的能力,  
知道你係風險有一定控制~~

剛好看見, 分享給其他人^^
我也講多一點,咁多隻教育股,成交量最大係1317,市值最大的839,走勢最強的1773,都唔及佢,代表市場認為1317才是真正的龍頭股。

回覆 引用 TOP

早晨

引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-22 01:01 PM 發表

我都Share小小我對教育板塊既睇法:
天立教育走K12路線,睇返近期考試捷報,一本率驚人(我持懷疑態度)。傳聞有國內新進私募一哥入駐增持,所以股價堅挺好正常,但本身學費收入較便,所以要跑出必須要係其他地區完美複製其體系形成名牌效應。
睿見教育同宇華教育類同天立,不再重複。
中教控股俾我感覺就係為國家提供中層職工,所以生源增長比較平緩,而我本身對佢研究都唔多,因為學費都唔算貴。
楓葉教育走 ...
又多了一位教育股高手

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-7-22 01:13 PM 發表

X兄午安!小馬兄丶蝶姐及各位午安!
排緊三發發@268, 又走返轉
博50天線反彈?

引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-22 04:45 PM 發表

X兄,教育領域我並不是我既能力圈,我之前係主力研究內房、保險為主。近幾年睇住大陸既消費升級概念股越來越強勁,舊年年尾先開始研究醫療同教育板塊。而見你頭版中篩選既股票同我本身既標的好多都一致,比如我曾經既重倉股融創、新城,同現時持有既平安、招行、中銀HK等以及公用股港燈、中煤及信託405、808,睇得出你都係一位穩中求進既投資者。
分散投資對普通投資者來講比較安全,雖然收益會受限制。比如舊 ...
無論如何深入了解一隻股,有樣野叫做意外,永遠算計唔到,1030示範了分散的重要。

回覆 引用 TOP

早晨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-7-23 11:59 AM 發表

蝶姐早晨!X兄丶小馬兄丶各位早晨!
繼續悶
大市悶,物管,內房則相當慘烈

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-7-23 02:53 PM 發表

我D內房中晒箭
唔記得4月定5月係收息post提醒過內房升得太多走唔遠,最強既3883都係比當時高一兩蚊,其他內房大部份都上唔返當時高位。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-23 03:38 PM 發表

內房今日大跌要多謝新城,加上又傳內地將整頓房地產違規融資,所以全線大跌。我都有隻恆大,世界500強吹到甘強,股價一直弱勢~
大型內房最強融創,其次龍湖,恆大不怎麼樣。

內房今曰跌國家整頓是主因,新城咁細隻,影響力唔大。

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-7-24 06:58 AM 發表

早晨叉兄,想請教融創同龍湖係主力在大湾区定係全国性睇為之大型呀?

小马哥早晨,各位早晨。
千億市值

引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-24 08:32 AM 發表

https://mp.weixin.qq.com/s/cfGKNqhaflC8fbUf6ND3XA
有留意開呢個板塊會會心一笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainyuh 於 2019-7-24 08:45 AM 發表

早晨叉兄,融創我8蚊開始一直買到20蚊,之後30-40蚊賣左9成,然後部分換入20蚊恆大。孫宏斌接手樂視後國家給予既紅利短期已經釋放曬,如果股價要繼續翻倍,需要兩點配合就係本身主業年銷售達5000億級別對標恆碧萬,二係文旅事業既成功。而恆大依家佈局埋新能源汽車,加上本身係金融,健康等多方面佈局,儼然一個綜合體開始誕生,所以佢有機會成為下一個中國平安,市值破萬億。 ...
綜合企業,咁買騰仔未得囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]