• 瀏覽: 719,102
  • 回覆: 584
  • 追帖: 333
引用:
原帖由 愛拼財會贏 於 2019-11-11 05:36 PM 發表

市跌都有人發言,不過係問後市點算好
愛兄好,

後市應唔係咁好,因為有個經濟下行在前方,現在恆指未算係低位。

李小馬
熱賣及精選
引用:
原帖由 愛拼財會贏 於 2019-11-12 10:30 AM 發表

小馬哥早,
我相信內外夾擊下, 香港經濟會達至所未有0既谷底
愛兄早,

「前所未有既谷底」?

咁就好很大鑊啦,仲大鑊過董伯伯時代?  果時好多負資產,日日燒炭新聞。

現時社會事件多多,但就業正常,樓市正常,股市正常,原因不解。

李小馬
引用:
原帖由 愛拼財會贏 於 2019-11-12 11:50 AM 發表

其實宜家自/他殺唔比董伯伯年代時小,只不過已經唔報了,低新聞價值,至於就業,印刷供應商反映行行都減開支,佢哋話今年好難做,已減省人手,而我司營業額下跌最少3成,職位流失後都無請返人,另外香港引以為傲的教育,我亦相信會流失人才,由其是內地教授及內地生,物流業已經繼酒店旅遊後開始進入寒冬,我朋友說從前司機選工作,宜家工作選司機,過年後睇睇是否有裁員潮:sm ...
見3年失業率,已從低位 2.8% 向上升高一級,看紅打圈位。

經濟是在轉差的前部。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-12 10:12 PM 發表

係取代到既,香港唔生亂都取代到,取代唔到既,香港無左都取代唔到。
只要明白什麼是香港?什麼是深圳?
x 兄好,

什麼是香港?

1.  普通法。

2.  免稅港。

3. 言論自由。

深圳有無以上?

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-13 03:21 PM 發表

蝶仙好,既然中央無法忍受香港本身那幾點優勢,又點會容得下其他城市(唔止深圳)擁有那幾點優勢。
x 兄好,

「容得下」,  已講哂。

香港普通法內的三權分立,在中國眼中,已是十分難頂,很難梗得落, 佢哋要三權合作。

如果係咁,那可能在另一城市,搞普通法?

一樣都難,其他幾樣,豈不難過登天?

李小馬
引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-11-13 02:11 PM 發表

領展 (00823.HK)  中期可分派收入增7.5%至29.7億元  每基金單位分派141.47仙http://www.aastocks.com/tc/stock ... 0823/NOW.976238/all

領展 (00823.HK)  更改每手買賣基金單位至100個  明年起生效http://www.aastocks.com/tc ...
幻兄好,

823 的中期

營收: +8.2%
派息: +8.3%

租金收入是無減少,是飲得杯落,但非現金部份的物業估值:

2018半年+6702 HK$mil
2019半年+3662

可能預示來年租金收入會減少。

放飯時出業績
上午收 81.00
下午收  81.10 是微升,同一時段的恆指是微跌。

以現時的營業氣氛,能有如此表現,算是好公司。

是不是隻好股,就要再諗。

李小馬
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-14 05:44 PM 發表

Alibaba 批IPO
登兄好,

我在想像,會不會在香港上市後,炒起個價,帶協埋 baba 都升。

以常理講,這是有可能的,因為美國大把大嘢供應,極優質的都有,這方面香港較缺,物以罕為貴,炒起。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-15 08:43 AM 發表

千呼萬喚始出來
x 兄, 落媽展飛乎?

李小馬
引用:
原帖由 3024770 於 2019-11-15 01:29 PM 發表

阿里巴巴前景甚佳,有得諗
3兄午安,

美國 baba 收$182.8

轉為 9988

182.8/8*7.85
=179.4

美國179.4 在香港買 188?  條數係味咁計?

李小馬
引用:
原帖由 andrewfiren 於 2019-11-15 07:52 PM 發表

唔明白點解美股一股等於港股八股?
a 兄,

如果唔係一拆八,股價會好高,即

188*8

驚啲香港人睇唔慣,當然,拆唔拆,只是數字遊戲。

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-11-15 07:16 PM 發表

小馬哥晚安!甘計,應該買美股,仲平
好彩未㩒制。。。
各位晚安!
P兄好,

都無得話好彩唔好彩,唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來。

美股港股是不互相流通,平買平賣,貴買貴賣,太古洋行 A 同 B 是一例。

還有 A H 價差,同一間公司,A 股貴 H 股幾倍的,都有大把,唔通你就去炒價差?

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-16 05:32 AM 發表

IPO抽來得一兩手,無肉食,價岩就直接買
x 兄早,

baba vs 9988

你認為港美之間的價差,
港股應該高啲,還是
美股應該高啲?

李小馬
引用:
原帖由 u10018441 於 2019-11-18 10:12 AM 發表

想問叉兄對楓葉教育前景是否仍有信心?記得你酷愛楓葉,是否會繼續持有?我對這企業有興趣,想聽聽你的意見,謝謝:)
u 兄,

注意佢一路「尋底」。

可能有啲嘢,人知我唔知。

李小馬
引用:
原帖由 u10018441 於 2019-11-18 11:58 AM 發表

我由3個幾分注買,買咗4次,始終未摸到底,入多1注就由佢擺下。真係唔知咁多,難得叉兄係同路人,圍爐取下暖
咁樣摸底,真係唔易,你看太古洋行,2011 高位反覆下跌,到宜家還未見起色。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-19 08:17 PM 發表

從錯誤中學習,一定有進步

記得2016 係自己reset 從新建倉由頭開始
(2015大時代剛賴完一鑊)
2016年初溶斷跌到18000,不少人覺得繼續跌,誠哥話廿年未試過咁差市道,年中英公投脫歐,年尾Trump 當選又大調整尤其tech 股

捱到過去才經歷2017升浪

喺邊度跌低,喺邊度爬番起身 ...
登兄好,  你講的「由頭開始」,  只講了投資的一半,另一半是「何時沽出」。

先來一個引言,已過世的 Vanguard 創始人話 don't trade etf.

買美股, 不難找到最優質的公司或 etf,  如一路供,什麼市況停供?  什麼市況沽出?  對上老細的意思應是不要炒炒貢,有錢就買定定。

即是盲供不知你有何看法?

後加一句, 優質如 msft,  看月線,過去  10 年都是升,是無位比你入,要買即日買,有何諗法 ?  我細心研究過這股,過去/現在/未來都係好, 長線可買。

李小馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]