• 瀏覽: 481,542
  • 回覆: 554
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 李小馬 於 2020-1-18 03:28 PM 發表

p 兄午安,

美股交投非常暢旺,可能引到好多未買過美股的人,齊齊下海。

幾隻大嘢如
aapl
googl
qqq
msft
等等,都升到好高水平,無貨的,現價入貨,可能搏唔過。

月供的,那又如何?  有何看法?

有貨的,人人都話優質股唔使驚,是的,按 2018 經驗,好快就完成 20% 調整,大市一定有起落,那有何問題?

有無一個科學啲的做法,到了那個價位或特定指標,就沽之可也,
...
月供/分散買入,勝過去預測未來

熱賣及精選
引用:
原帖由 wongduncan 於 2020-1-18 03:46 PM 發表

月供/分散買入,勝過去預測未來
投資者有一個想法
牛三頂沽,避開股災,熊三底買入
咁完美巴菲特都做唔到,我地做到?
(參考佢沽中石油)

投資者如果問何時入市問題
何時入市都不確定
而可以做到第一段個神級操作
機會極微

每年每月都有負面消息
2018: 貿易戰開打,債息倒掛,世界衰退,阿爺監管打壓各板塊
看負面因素,可以永遠不投資

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Stock2018 於 2020-1-18 07:32 PM 發表

Andrew 兄,你用乜准則入貨?
就是沒有容易準則去預測股價走勢而入貨
所以更要去先想風險/輸錢
如何去分散/控制風險,最壞情況如何等

例如分散行業/公司
又例如分散買入(不是一次過搏盡),拉長買入時間,平均左自然避免一下摸頂

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-1-18 08:16 PM 發表

幻兄你好彩過我,2/2018 股市暴跌。我查返記錄,大鐵蛇 1/2018 月供價$46, 2/2018 暴瀉至$40.88。
月供時間越長而揀岩優質股票的話,相信輸的機會不大。
我的感覺,通常一個策略執行開頭,信心比較弱
碰到不順,例如下跌,會質疑自己做法,自責等

2018我有一個大動作,港換馬美股,都是遇上年尾大跌,都面對不少壓力

面對逆境情況,其實應該預先風險考慮當中
預左有機會下跌,如何應對
買股票沒有諗過會跌,係不對

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-1-18 08:34 PM 發表

Check 返獅子行月供股票list, 嚇然發現有 330 思捷環球丶1068 雨潤食品......Oh my God!無人會供呢D卦,如果有真係喊到收唔到聲
懶人起碼指數ETF

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoyes02 於 2020-1-18 08:44 PM 發表

其實我覺得唔需要諗到咁複雜嘅,因為說穿了股票就係概率遊戲......

即係,如果個股基本面好前景佳,買佢勝算就夠高,如果肯派高息,贏面又再高啲,如果,如果大市氣氛唔錯,此時買入勝算更高,如果技術面有突破,賺錢機率又更上一層樓

配合埋注碼控制得宜,唔好諗住一注獨贏,即使有閃失都可以下次賺回,如此長買下去,必定賺大錢機會遠高於輸錢 ...
同意基本面係好重要
做功課硏究公司同行業係首要,再看股價

有些投資者反轉左次序,看股票報價去做投資決定,估幾時升同跌

好公司,買錯時間,長遠時間可以把錯誤收復
差公司,任何時候買,可以永不超生

引用:
原帖由 hoyes02 於 2020-1-18 09:18 PM 發表

都冇絕對嘅,我自己以往搵到嘅好公司,好似遠至6,7年前網龍金山軟件,舊年春立醫療,都係因為股價升,技術走勢好好而發掘出來的

技術分析同基本分析從來都唔係排斥的,既然基本分析都有由上而下,由下而上兩種,咁我諗發掘股票,都可以由技術分析同基本因素兩種唔同方向入手的 ...
其實講法相同只是不同角度

長時間升,要硏究背後原因,原因是否持續性存在

長時間表示不是偶然,而且可以穿越熊市或下跌

我自己門檻是必看五年十年歴史,係反覆上升才會考慮買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-1-18 08:53 PM 發表

依家我會諗,呢隻股票跌 50%,甚至跌到零。我生活有咩影響?會唔會無飯食? 諗得掂先好衝入去。

最近試過買藥股,美股藥股都買過,發覺唔適合自己。股價極波動,而且要花大量時間丶知識去睇去硏究。坐得唔舒服唔瞭解就唔好買喇! ...
我慢慢發現,對自己誠實,會認識更清楚自己信心係多少同為何

關於下跌風險,注碼大小可以平衡番

曾經舜宇試過大跌中
我同自己講最差跌100%total loss(英sir 提過)
去到呢一步,沒有事可以震走你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2020-1-18 11:06 PM 發表

小馬哥好,買過美股的,應該返唔到轉頭
美股不是永不下跌
(2018 我一隻Nvidia跌過50-60%)

不過長遠升係比較機會大,仲有企業增長可持續性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 godson 於 2020-1-18 11:47 PM 發表

雖然鄧兄成日灌輸冇人可以預測股價走勢既信念,但我仍深信股價有強弱同平貴之分。預期市盈率,預期盈利,預期息率都係預測,通過預期可以計算估值,有估值可以計算平貴,知平貴可以推測股價係高位定低位同之後走勢。而成交量,平均線和其他基本技術指標亦可減低投資上既風險。我相信基本面為主 技術面為副為最有效益,只靠基本面會有時間值,只靠技術面亦會有基本面既風險。 ...
同意,謝謝神兄

我有看PE及盈利增長,不過沒有經常提及

回覆 引用 TOP

Microsoft Vs. Amazon: Valuing The Cloud $AMZN
https://seekingalpha.com/article/4317612

引用:
原帖由 李小馬 於 2020-1-19 03:42 PM 發表

登兄好,

這個雲端, 「其他」的佔有率,在三年間,由佔 52% 跌到 16%.

反觀美國的三間, amzn, msft, googl 已奪得 76%,  戰局已定。

照咁睇,雲端比美國食了大部份,中國有啲,其他國家已無大比重。

證明科技呢樣嘢,不進則退, 我們買股,照跟的話,在指定時空,也無大錯。 ...
其他應是細的,比大的食,無法生存
見到cloud 需求,未來深不可測

中國市場係如受保護動物
Alibaba 焗住贏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2020-1-20 11:38 PM 發表

分析下市況:今日指數跌唔多,因為941,但很多個股跌得慘烈,賭股,內房,教育,航空洗板。

QQ沖不破405大關,下有4個裂口,恆指回調壓力越來越大了。 ...
升得多,跌得多?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2020-1-21 11:21 AM 發表

登兄早晨!今日都跌得幾兇狠。升甘多,交返一千幾百出來都好正常。
X兄丶小馬兄丶蝶姐及各位早晨!
另外關心老美
接近下星期業績期
業績差一定插
業績好一樣可以插

我仍然有興趣入貨
不過忍一忍手,過左業績再打算
有貨不急於一時

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]