• 瀏覽: 479,412
  • 回覆: 4,884
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-11-1 10:26 PM 發表

叉兄晚安
本地電訊股不用擔心撥備壞賬 利息支出穩定
941就算吧...
處長睇好邊D電訊股

熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-1 11:29 PM 發表

處長睇好邊D電訊股
叉兄 在下看好1310及1883
1310管理層進取
1883則高息及壟斷 兩者皆有加派息的可能

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-11-2 12:10 AM 發表

叉兄 在下看好1310及1883
1310管理層進取
1883則高息及壟斷 兩者皆有加派息的可能
1883幾好,1310盈利一年升一年跌,唔係幾穩定,另外360%派息比率是怎麼回事

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-1 10:54 PM 發表

人棄我取先好
不加了
已經是Top 1重倉9-10%
Baba 收市倒跌

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-2 07:11 AM 發表

Baba 收市倒跌
登兄早晨!不明所以,襯好消息出貨乎?定沽定黎香港買?
我隻 MRK 又係衝高後回
睇方向報,AAPL 話估350 USD升多100,唔係卦

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-11-2 10:16 AM 發表

登兄早晨!不明所以,襯好消息出貨乎?定沽定黎香港買?
我隻 MRK 又係衝高後回
睇方向報,AAPL 話估350 USD升多100,唔係卦
退後一步:
一間巨企公司
收入同盈利按年增長40%
去邊度揾?

今天股價比較兩年前我開始買還低
PE50有點高,但不是完全無厘頭
網上零售/批發和cloud相信有持續性

Cloud 一個sector revenue+64%
比amazon 和microsoft 增長都高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-2 02:45 AM 發表

1883幾好,1310盈利一年升一年跌,唔係幾穩定,另外360%派息比率是怎麼回事
早晨叉兄 1310這類網絡電訊股還是看現金流較好 純利包括很多非現金流的數字 對派息沒影響

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Phy 兄早
AAPL 是十字路口
長遠一定要擺脫iphone sales 掛勾
但其實到5G 我估不是一窩瘋,都會有帶動換機
Iphone 6/7 相對life span 長左
我仍然用6 就是想一步上5G

所以未來iphone sales 不一定全悲觀
看台積電forecast 5G 帶來晶片需求比預期早左,相信包括apple 和華為

仲要轉型sevice model,apple watch 有幫助
我個人大膽估計,末來有一個新device 出現

結論公司有挑戰,有風險
(例如msft相對安全多d)
我會買,注意風險

引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-11-2 10:29 AM 發表

早晨叉兄 1310這類網絡電訊股還是看現金流較好 純利包括很多非現金流的數字 對派息沒影響
謝處長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-2 10:34 AM 發表

Phy 兄早
AAPL 是十字路口
長遠一定要擺脫iphone sales 掛勾
但其實到5G 我估不是一窩瘋,都會有帶動換機
Iphone 6/7 相對life span 長左
我仍然用6 就是想一步上5G

所以未來iphone sales 不一定全悲觀
看台積電forecast 5G 帶來晶片需求比預期早左,相信包括apple 和華為

仲要轉型sevice model,apple watc ...
登兄好!AAPL 我均價190, 如加注相對無貨的人,心理上容易D。
Apple watch 銷售係好勁,身邊唔少人帶,蛇果不只賣 iphone,係綑縛性銷售。。。

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-11-2 02:10 PM 發表

登兄好!AAPL 我均價190, 如加注相對無貨的人,心理上容易D。
Apple watch 銷售係好勁,身邊唔少人帶,蛇果不只賣 iphone,係綑縛性銷售。。。
我只有小注222

Apple watch 係勁
有人會不斷upgrade
Device 仍然很年青,不斷有進化新功能

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-2 02:28 PM 發表

我只有小注222

Apple watch 係勁
有人會不斷upgrade
Device 仍然很年青,不斷有進化新功能
新出 Airpods PRO 又係屈機,剛剛係又一城試完。

想知點解我叫做「Marry」?去「主頁」看看吧!
四叔特殊技能(財技):紅股加股息,儲股又儲息,複息再複息!

回覆 引用 TOP

Hi.  最近想買收息股。見到有隻 338 息好似5錯。一手唔算貴。
但市值無100億。
樓主點睇。

另外都打算買5號。

引用:
原帖由 ss5gokou 於 2019-11-3 11:28 AM 發表

Hi.  最近想買收息股。見到有隻 338 息好似5錯。一手唔算貴。
但市值無100億。
樓主點睇。

另外都打算買5號。
ss 兄早晨,

338 上石化,買來收息,算是ok, 因為:

1. 息有 12.9%, 派一次息,要還一次神,佢唔係漸進派息,正是息向險中求。

2. 如盤數無重大虛假,股價相對業務,是抵買的,業務營運,是可以支持派息。

3. 如看股價的相對性,是 15 年的低位,低位買貨,風險略低。

股價近 8 個月來,一路尋底, 如現價買,有未跌完的風險,可考慮升穿 50天線才買,雖然買貴啲,當係比保費。

附加資料,息應要交 10% 稅。

李小馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]