• 瀏覽: 476,069
  • 回覆: 4,848
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-10-30 05:26 PM 發表

叉兄,小馬哥午安!

P兄,發哥,各位師兄師姐午安!

P兄好,近排心水股票未到目標價,未有行動
蝶姐好,

可等 周線 macd 見金义如圖

打圈位還未到金义,這不是急先鋒,是「慢郎中」。是包尾。

李小馬
熱賣及精選
引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-10-30 05:26 PM 發表

叉兄,小馬哥午安!

P兄,發哥,各位師兄師姐午安!

P兄好,近排心水股票未到目標價,未有行動
蝶仙上一次買野係幾時?見你幾個月都報告未有行動

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 12:41 PM 發表

幻兄好,

開井雖好,但能一開始有收入就去開井.  比例似乎唔多。

如有人適時指導,成功面較大,好可惜正如黃子華話齋,學校無教,咁緊要嘅嘢唔教,教埋啲原子,份子,sin, cosin,空氣果啲。

...
睇黎小馬哥好鍾意子華

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-30 05:56 PM 發表

睇黎小馬哥好鍾意子華
x 兄好,

得閒重溫吓黃子華,都幾好。

聯儲局今明開會議息。。。。唔知會點?

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 05:34 PM 發表

p 兄好,

這個自創月供,不是供銀行那樣死板, 可以隔 20 天買, 或一個月,二個月,三個月也可。

重點是細細哋,次次差不多相同銀碼,固定間隔,買一隻,長期抗戰。

期期買唔同股票也可,好易走位。

咁樣供法,幾時才沽???

暫未有定論,好似富欄克林講過,當擦鞋童都講股,便可沽, 唔知係咪。 ...
我自己多數出糧果一兩天買
例如心儀兩至三隻,可能一次入一隻or 兩隻
又或者看在上升軌頂定底

又或者已經是核心持股
由於某些原因再加d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 06:12 PM 發表

x 兄好,

小馬兄好,

減息0.25%幾乎被認定會發生,我估美股大市已經反映了此情況,如果唔減,個市會急瀉。

同時又要睇下會後聲明同主席既講話,對未來利率走向有冇啟示。偏鴿的話,個市可能抽升;偏鷹的話,個市可能急跌。

我自已就覺得美國經濟數據其實幾好,唔需要再減息,即管睇下我會唔會又做明燈。

Deep Work
深度工作力

【秘訣外洩】由零成為億萬富豪必做的事_民眾財經台_十分鐘讀好書_Lorey_深度工作力_20191025
https://youtu.be/_ZCSkNYoPWQ

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

各位早晨

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 06:12 PM 發表

x 兄好,

小馬哥早,聯儲局一如預期減四分一厘,無驚喜(嚇)

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-31 10:54 AM 發表

x 兄早,

無驚喜?

唔係瓜?

今朝升 244 點呀?

李小馬
引用:
原帖由 3024770 於 2019-10-30 08:24 PM 發表

小馬兄好,

減息0.25%幾乎被認定會發生,我估美股大市已經反映了此情況,如果唔減,個市會急瀉。

同時又要睇下會後聲明同主席既講話,對未來利率走向有冇啟示。偏鴿的話,個市可能抽升;偏鷹的話,個市可能急跌。

我自已就覺得美國經濟數據其實幾好,唔需要再減息,即管睇下我會唔會又做明燈。 ...
3 兄早,

市場精過鬼是常態。

股市經濟政治是攬在一起運作。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3024770 於 2019-10-30 08:24 PM 發表

小馬兄好,

我自已就覺得美國經濟數據其實幾好,唔需要再減息,即管睇下我會唔會又做明燈。 ...
數字兄估中哂,暗示了減息週期完結

【止凡】第二十五話《識會計代表識投資?》_唔識會計又點投資?

開左youtube channel幾個月,慢慢開始成形,呢個《財自話語》系列都算主打,收視唔錯,證明talk only都有捧場客。

講心態、講理念、吹下水,最啱我,講太多數,咪變左個補習平台?小弟從來都唔係咁架嘛,況且都唔夠班啦。

PS, 唔知仲有幾多我呢類channel呢?好想取下經,交流下,希望更好玩。

https://www.youtube.com/watch?v=ukLqFbqDg7U&list=PLNeDHJwo46fk7SxyTDAY1biB5v0JOJP4w

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-31 10:54 AM 發表

X兄早晨!港股反應正面,獅子帶頭減最優惠利率,供樓供少D
小馬兄丶蝶姐及各位早晨!

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-31 11:00 AM 發表

x 兄早,

無驚喜?

唔係瓜?

今朝升 244 點呀?
小馬哥好,大市升2百幾點算喜,手上組合就有驚喜

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]