• 瀏覽: 479,216
  • 回覆: 4,884
  • 追帖: 356
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 11:59 AM 發表

碟姐早,大家早,

上星期我都有上香討的困難,解決之法是剷香討,重新安裝,馬上搞掂。

琴日同今日有4隻新股上市, 3跌1升, 其中一隻更跌 21%,  真係無得搏。 ...
小馬哥好,炒新股同買大細真係差唔多,睇手風(市況)順唔順

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-24 01:54 PM 發表

小馬兄好!係市場期望過高,唔高速增長咪話佢放緩。。
我看另一個英文新聞
計算用Revenue 係收入,去年增長64%,到今年增長63%,指放緩,基本上廢話

27%不知是否earning 盈利,或是GAAP, non GAAP 分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-23 12:23 PM 發表

登兄好,

個人來說,不會買台積電,因為近幾年業務增長,是一般。

展望不久的將來,可接5 納米的大量訂單,一定生意興隆,相信股價會穩中向好。

買美股,好大可能是買科技股,地球最強,買吓買吓,倉內比重會偏向科技。

我常諗增加一些非科技,又要高增長,諗緊2 隻:

Visa
PayPal

論大隻,v 是 Pypl 的 3 倍有多,我比較鐘意大隻。

論增長及前景,Pypl 是勁得多,現在 ...
小馬兄
一講曹操
Paypal crazy

回#3272
登兄晚上好!add MSFT @ 139, 坐言起行,講多無謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-10-24 09:36 PM 發表

小馬兄
一講曹操
升9%咩事?

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-10-24 09:36 PM 發表

小馬兄
一講曹操
登兄晚上好,

Paypal

隻曹操是見龍在田,因為看周線圖,上周碰 52 周,算是低位,今周回彈。

以上的低,是個相對的觀點,如要研究絕對性,應看 pe 吧, 現 pe TTM 是50, 是高水平。

有高增長撐到行,應頂得住,這是本人意見,是高是低,各人睇路。

今晚重頭  Amzn 及 Visa 業績,  可能會帶起 Nasdaq.

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 10:09 PM 發表

登兄晚上好,

Paypal

隻曹操是見龍在田,因為看周線圖,上周碰 52 周,算是低位,今周回彈。

以上的低,是個相對的觀點,如要研究絕對性,應看 pe 吧, 現 pe TTM 是50, 是高水平。

有高增長撐到行,應頂得住,這是本人意見,是高是低,各人睇路。

今晚重頭  Amzn 及 Visa 業績,  可能會帶起 Nasdaq.

...
小馬哥,登兄,P兄集體去美國掘金,肥到襪都著唔落

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-24 10:14 PM 發表

x 兄好,

美股是最大的鱷魚潭,大鱷多,交投大,上落快,無熔斷, 程式勁。

李小馬
麥當勞?
圖表 接近短線底部?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 10:09 PM 發表

登兄晚上好,

Paypal

...
我昨晚臨睡前
看paypal 都有一點心思思
算吧
已經有貨底,支付仲持有visa master
昨晚入左CDNS SNPS ACN
不可以咁急進,攤長入,戒急用忍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 10:23 PM 發表

x 兄好,

美股是最大的鱷魚潭,大鱷多,交投大,上落快,無熔斷, 程式勁。
小馬哥分析出來的美股十五字真言,要用筆記底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-24 10:08 PM 發表

升9%咩事?
Paypal
單看收入盈利增長vs PE 不完全支持
更多是憧景中的前景
應該大動作係和母公司ebay 分拆,有人看負面,少左坐底交易,有人看正面更大發展空間

信不信由你

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-24 10:14 PM 發表

去年我入左ICU

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-10-24 10:12 AM 發表

美股快遞
幻兄
有硏究Tesla ? 分享下

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-10-24 11:11 PM 發表

幻兄
有硏究Tesla ? 分享下
登勤,沒有詳細研究美股,朋友重注Tesla,順帶留意一下業績

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]