• 瀏覽: 705,223
  • 回覆: 584
  • 追帖: 369
引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-3 09:52 PM 發表

多謝小馬哥賜教。
反正資金無咩出路,有息收都好。
不過唔知能唔能賺埋價,貪心少少
買股有句講到牙都甩的話:

「價值回歸」,  問題是等唔等得。

李小馬
熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 10:29 PM 發表

三隻房托,808 778,同埋???
x 兄好,

三隻房托,808 778,同埋???隻臘鴨。

有時樹大有枯枝,內藏臘鴨也常有。

李小馬
引用:
原帖由 yaunf 於 2019-5-3 11:08 PM 發表

李兄,想問你係指1/1038?

“如果想買港燈電能長建電訊果啲,不如買一隻包哂,這股豬籠入水,漸進派息,絕無減派疑雲。”

李小馬
引用:
原帖由 godson 於 2019-5-4 12:53 AM 發表

其實我唔太buy 買一隻等於買幾隻既概念(除左2800)
買1113等於買778 808,買16等於買1686,買11 5.. 始終盈利增長既比例係子母公司既貢獻唔同,尤其有D係行業冇直接關係。 例如唔會睇好16 所以買1686,亦唔會因為睇好1686 所以買16。 ...
神兄早晨,

支持不同角度看買股,子公司母公司各有優劣。

買入:

googl $1186
洋磚頭 HK$32.25

科技科網是未來發展動力,長遠看好,磚頭就收租,風險好細。

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-5-4 12:17 PM 發表

小馬哥午安! 各位午安!
洋磚頭應該係1972
p 兄好,

係呀,紅毛地產只有獨家 1972。

舊時還有 Jardine, 成立於 1832,  個仔 Hong Kong Land,攞哂中環最核心位置。

此一時,彼一時。

李小馬
有空看了吓 788 中國鐵塔的形勢,按 $2.18股價, PE 107, 股息0.118%, 比 700 還貴。

但從另一角度看,只代表這是朝陽行業,股價已走在業績的前面,盈利有大幅增長的空間。

2018 全年業績資料, RMB m

營業額 71819
折舊 -32692
盈利 2650

你會見折舊是非常之大,代表公司每年必須投放大量資金,去更新現有設備,不必擔心,賺得來,使得去,更表示公司可以靠營業去維持,如有借錢,是用於擴展。

中移聯通中電訊合共持有 69% 股權。

公司新上市,穩不穩陣? 我諗只要中國不冧,佢無事,情況等同中移內銀等等, 現時 eps 0.0179, 基數很細,升至 0.1 應不難,不要以為濕濕碎,係升成6倍。

看一年周線圖,股價大部份時間是高於 8 周線,短期見強勢, 如錢多無出路,買呢隻不錯,升幾倍是可能的。

呢隻最大壞處,是亞爺會左搞右搞,這隻絕對是民生股,亞爺對民生用品,常有政策,電訊有提速降費,燃氣有壓接駁費,教育股。。。

如已有中移,可趁機換馬至鐵塔,始終後者有多些炒作空間。

以上所講,是大長線觀點。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-5 07:48 PM 發表

788算唔算獨市生意
x 兄好,

788 當然是獨市生意。我覺得是中移動的翻版。

李小馬
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-5-5 08:30 PM 發表

PE 100
盈利要維持100%per year 增長為之合理估值
登兄好,

我等小股民,是十分矛盾的,價貴唔敢買,但平到跳樓也唔敢買。

現徵求一配方,設定楚河漢界,高過就沽,低過就買,不加自己意見,不知有無此法。

股神巴菲特間公司,正在後悔點解唔早啲買谷谷,又話好彩買了隻蘋果云云。

李小馬
引用:
原帖由 gain168 於 2019-5-6 11:13 AM 發表

buy what?
發發早晨,

buy 2800   $29.25

李小馬
引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-5-6 11:28 AM 發表

所以當時 d 人問我點睇,係牛一定熊二反彈,我係答我唔清楚唔敢肯定,但當時自己就確定話減持中,咁算唔算似是疑非?
唔使咁嚴肅啦,大家吹吓水。

李小馬
引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-5-6 04:48 PM 發表

神兄好 我呢啲雕蟲小技,點及得上叉爺玩1317玩到出神入化
思兄好,

雕蟲小技,好重要㗎,行走江湖,人人都要有啲雕蟲小技旁身。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-5-6 11:42 AM 發表

明白明白,我都唔想呢個 post 有任何駡戰,大家各自發表自己意見啫,有唔同睇法好正常
正如我當日其實唔係好明小馬兄點解會響息差收窄大環境下買 5 仔,但你又低位博倒喎 ...
奇大俠好,

我啲操作,無你諗得咁高深,

我諗錢有多少,倉位幾多,倉內有何股,有幾多息收。

當時已知匯豐這幾年業績麻麻地,信佢鬼佬管理。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-6 05:14 PM 發表

救星兄好,現時唔知trump trump想點玩,就當上年咁處理
x 兄好,

美國佬啲嘢,常玩煙幕,虛虛實實交替使用。

整單跌 4000 點嚇嚇你,當然話電腦咩咩物物,不排除是故意。

另有以前中國領事館被2 路飛彈打中,都話係搞錯,吹佢唔漲。

trump 比你估到仲係食神?  都係吹佢唔漲,大國可以玩呢啲。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-6 09:21 PM 發表

事後睇返google單野似係trump trump 有心而為
X兄早,

trump 係好心攞水比恐龍飲,飲完水就舒服哂。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-7 12:34 PM 發表

投井又不至於,若然扭親頸,起碼要抖幾個星期。呢排一定好多雜訊,睇少d股市反而仲好。
x 兄好,

雜訊多到不得了。網上見到話浸浸反枱是有因,大陸衰佐在先。

咁高關稅,美國水已無得做,會對大陸經濟來個大大的打擊。

股市同經濟有點關聯,但如果話經濟不好,股市都不好是錯的。

李小馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]