• 瀏覽: 489,971
  • 回覆: 4,994
  • 追帖: 358
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-30 10:59 AM 發表

綠兄過獎了,現時氣氛如火藥庫,這裡當俾少少宣泄地方,發泄完後也希望回歸理性,當然這裡始終是討論股票的地方,全部社會事件也不好。

PS 等了又等,百威終於上市了 ...
X兄,你的做法專業
謝謝

多focus 投資,回歸基本

熱賣及精選
有乜好爭論 相反意見無論講咩事實都好 , 對方 冇可能聽得入耳, 警察同埋示威者兩面都有人犯法做錯, 邊個 犯法 就拉邊個坐監受法律制裁就最啱。
只係知一個事實就係政府係無能, 將 政治 問題交畀市民,地產商,中央,警察, 學生去解決。

對於社會事件 我唔太著眼誰對誰錯
試想一個外國投資者 想投資港股
佢亦都唔會理會黑白黃藍誰是誰非 或者邊個贏輸

反而佢會推算
往後香港經濟如何 仲要捱幾耐 政局會點發展
邊個行業最能倖免於難
個別持股前景如何

當然身在亂局中係好難抽離

利申我中立偏藍。

本人一切言論,僅供參考,並非投資建議。
引用:
原帖由 greenspring 於 2019-10-1 07:02 AM 發表

對於社會事件 我唔太著眼誰對誰錯
試想一個外國投資者 想投資港股
佢亦都唔會理會黑白黃藍誰是誰非 或者邊個贏輸

反而佢會推算
往後香港經濟如何 仲要捱幾耐 政局會點發展
邊個行業最能倖免於難
個別持股前景如何

當然身在亂局中係好難抽離

利申我中立偏藍。 ...
綠春兄早,大家早,

「試想一個外國投資者 想投資港股」。

其實我們投資者,引申至所有投資者,都會以外國投資者的思維去買港股,呢啲叫理性。

以前想買國泰,太古,太地等,即被中國針對的,又或者可能被美國針對果啲,現時要停一停,諗一諗,原因已好簡單。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-9-30 08:42 AM 發表

X兄早晨!小馬兄丶蝶姐及各位早晨!
出去行左個圈,港局勢仍然係甘。各位和氣生財,希望盡快回復平靜
p 兄早,

如回復平靜,和氣生財,會買領展港交恒生果啲。

李小馬
引用:
原帖由 Marry 於 2019-9-29 02:28 PM 發表

https://www.facebook.com/27743445015/posts/10157942646285016/

你連呢啲相都信 真係冇嘢好講! 你覺得佢哋真係蠢到 連一架普通車都冇 蠢到要執專上警車到畀你影相!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-1 10:07 AM 發表

p 兄早,

小馬哥晚安!各位晚上好!
領展丶港交所及友邦早幾天已小注增持!
大鐵蛇聽日會唔會大跌

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-1 09:55 PM 發表

小馬哥晚安!各位晚上好!
領展丶港交所及友邦早幾天已小注增持!
大鐵蛇聽日會唔會大跌
P兄好,市場開始麻木,未必大跌,家下興玩音樂。

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-30 11:56 AM 發表

X兄,你的做法專業
謝謝

多focus 投資,回歸基本
登兄好,3319如入無人,幸好一早重倉

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-1 10:07 AM 發表

p 兄早,

小馬哥好,送上一曲

夜風凜凜 獨回望舊事前塵
是以往的我充滿怒憤
誣告與指責 積壓著滿肚氣不憤
對謠言反應甚為著緊受了教訓 得了書經的指引
現已看得透不再自困
但覺有分數 不再像以往那般笨
抹淚痕輕快笑著行

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-2 12:01 PM 發表

X兄午安!市場表現冷靜,真係麻木左。
小馬兄丶蝶姐及各位午安!

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-2 12:01 PM 發表

x 兄好,

現在淡市,全日成交只有 619 億,是低於 20天線,越來越少人講股。

x 兄你是例外, 好

現在我每月最多只有一單交易,少者就一單都無,你話係咪進入化境呢?

就黎唔使睇價啦。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-2 12:03 PM 發表

小馬哥好,送上一唱

夜風凜凜 獨回望舊事前塵
是以往的我充滿怒憤
誣告與指責 積壓著滿肚氣不憤
對謠言反應甚為著緊受了教訓 得了書經的指引
現已看得透不再自困
但覺有分數 不再像以往那般笨
抹淚痕輕快笑著行 ...
x 兄最好比條片睇吓,會唔到意。

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-2 12:08 PM 發表

X兄午安!市場表現冷靜,真係麻木左。
小馬兄丶蝶姐及各位午安!
p 兄好,

冷吓冷吓,就會靜,

靜吓靜吓,就會木,

木吓木吓,就會 。。。。

咪訓住,係好嘢來。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-9-27 07:58 AM 發表

【止凡】第二十話《食息有乜重要意義?》https://youtu.be/lqSx3xEz4TE

有冇人記得誰是鄧小閑?blog界老前輩,他曾說過收息派的幾個重要意義,值得聽聽。

股息,簡簡單單,都可以講得好深入,何解在著作中可以寫出兩萬幾字呢?

PS,「食息達人」四個字其實是。。。傳媒扣帽子呀!

之前二十集playlisthttps://www.youtube.com/play ...
【止凡】第二十一話《派股息除淨仲算唔算被動收入?》
https://www.youtube.com/watch?v=0da_HpHEVo4&list=PLNeDHJwo46fk7SxyTDAY1biB5v0JOJP4w

講股息,差不多4年前有一場筆戰,不少有「息」之士都有發文參與其中,當時小弟都有寫返兩篇。近日在youtube channel講下股息,怎能少得這個故事呢?

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]