• 瀏覽: 532,548
  • 回覆: 5,482
  • 追帖: 369
引用:
原帖由 lamlam5 於 2019-9-27 02:13 PM 發表

x2
入左242

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-27 01:43 PM 發表

唔用多角度,會變得偏見。你的角度,安全第一,其他放一邊。我的角度,希望兼具安全與政治。閣下認為只有自己的方法可行,那是武斷。
所以咪話你帶有色眼镜,多乜角度吖,现今暴徒所行使既暴力程度,行為,已经係非人性可以理解,我就係認為無乜嘢方法可以行,首先要考虑咗安全上的問题,唔係爆出乜鑊,人命傷亡,就更加無弯轉了!

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-27 04:28 PM 發表

所以咪話你帶有色眼镜,多乜角度吖,现今暴徒所行使既暴力程度,行為,已经係非人性可以理解,我就係認為無乜嘢方法可以行,首先要考虑咗安全上的問题,唔係爆出乜鑊,人命傷亡,就更加無弯轉了! ...
Ok,你要咁諗,我無野講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-9-27 11:26 AM 發表

By Blogger: Ten-Bagger 曹總小十投資世界 只要有衣有食,就當知足。 錢永遠賺不盡,有餘幫助有需要的人,令人開心快樂是我的夢想 謝謝大家支持

2019年9月24日 星期二
大亦有佳
https://ten-bagger-hk.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html

近來其實都集中於美股,說多一點美股
減息落實,而美國經濟相 ...
我是2017,Q3/4 開始投資美股,快兩年
上市公司數目大又濶

可以說怪要怪自己知識不足

我覺得好公司太多,怪自己資金太少

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-27 07:09 PM 發表

我是2017,Q3/4 開始投資美股,快兩年
上市公司數目大又濶

可以說怪要怪自己知識不足

我覺得好公司太多,怪自己資金太少
港股一樣,大把好公司、好企業。

美股只有英文年報比較難懂,看中文比較順眼。

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-26 09:09 PM 發表

睇小啲黄媒報導啦,情况甘,唔顧自己都要顧其他人,有起事,点呀?
第一次,安全啲,有乜問题? 啲暴徒係人咩?

長期CD rom , 只是説説情况
絕對贊同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-27 04:28 PM 發表

所以咪話你帶有色眼镜,多乜角度吖,现今暴徒所行使既暴力程度,行為,已经係非人性可以理解,我就係認為無乜嘢方法可以行,首先要考虑咗安全上的問题,唔係爆出乜鑊,人命傷亡,就更加無弯轉了! ...
將心比已,易地而處,不要把自己放在道德高地,代入自己係林鄭,可能都係咁做.

引用:
原帖由 ricky168b 於 2019-9-27 07:28 PM 發表

將心比已,易地而處,不要把自己放在道德高地,代入自己係林鄭,可能都係咁做.
ricky兄好,換我做林太的位置,就直接行出門外那張空凳面對示威者。一定有人覺得唔實際,但無超前的思維點解決當前死結,唔試唔知結果,當然我亦不會強求別人認同這種想法。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-27 11:50 PM 發表

ricky兄好,換我做林太的位置,就直接行出門外那張空凳面對示威者。一定有人覺得唔實際,但無超前的思維點解決當前死結,唔試唔知結果,當然我亦不會強求別人認同這種想法。 ...
平心討論,你認為以近期所謂"勇武者"的所作所為,林鄭單拖現身實際嗎?
有好多事不是想當然,天真當事實,如果佢真的出事後果如何?
真的心口掛個勇字,就萬事大吉?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-27 11:50 PM 發表

ricky兄好,換我做林太的位置,就直接行出門外那張空凳面對示威者。一定有人覺得唔實際,但無超前的思維點解決當前死結,唔試唔知結果,當然我亦不會強求別人認同這種想法。 ...
如果問題唔係由佢而起或同佢有關,持開放姿態係可以表達到真誠對話。但而家佢係好負責任咁(承擔佢任期內既職責)做左好多不負責任既決策同行為,無可能同食蛋撻既時期做比較。

換住你做林太既位置,可能冇咁多問題發生,唔會去到今時今日咁呢

引用:
原帖由 ricky168b 於 2019-9-28 12:15 AM 發表

平心討論,你認為以近期所謂"勇武者"的所作所為,林鄭單拖現身實際嗎?
有好多事不是想當然,天真當事實,如果佢真的出事後果如何?
真的心口掛個勇字,就萬事大吉? ...
我邊有講過要林太單拖

都係果句,我提出想法,但不要求別人認同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 godson 於 2019-9-28 12:58 AM 發表

如果問題唔係由佢而起或同佢有關,持開放姿態係可以表達到真誠對話。但而家佢係好負責任咁(承擔佢任期內既職責)做左好多不負責任既決策同行為,無可能同食蛋撻既時期做比較。

換住你做林太既位置,可能冇咁多問題發生,唔會去到今時今日咁呢 ...
神兄好,我研究過呢班所謂的勇武派的行事規律唔係真係咁勇武,風波發展至今,一個建制派議員或者高官都無受過傷,包捨清潔香港的何議員,反而泛民就有人被打,我又唔信佢地真係夠膽郁林太

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-23 11:52 PM 發表

各位好,預祝多多賺。

我們除正職外,也想搵些外快,使生活豐富啲。

股市正是一途,方法十分簡單,低買高沽便可,可惜有部分人,總是事與願違,成高買低沽,常常蝕錢,何解?時機掌握及選股是關鍵。

買股忌孤注一擲,維園亞伯,全副身家買哂匯豐收息,也見有帖友全倉銀行股,是錯的,應以組合形式買入建倉,以入場二三十萬計,也要有4股,如有幾百萬,恭喜 ...
買升就得,支畜不停托市維穩,近十年殺到熊仔片甲不留

引用:
原帖由 godson 於 2019-9-28 12:58 AM 發表

換住你做林太既位置,可能冇咁多問題發生,唔會去到今時今日咁呢 ...
神兄最後一句正正點出了

凡事有因自然有果
為乜人地可以食蛋撻,你唔可以
背後原因點解
當事人有無去反省

看到不是去反省
是不停遊花園,錄音機,見唔到,沒有需要

引用:

尼啲根本廢話,香港的生態,摸乜人都死,换咗你,咪又係要换咗你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]