• 瀏覽: 713,305
  • 回覆: 7,516
  • 追帖: 342
引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-5-3 04:09 PM 發表

1559你先講
尋日就話入一注短炒啦,唔係呢個Post之嘛

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-3 12:15 PM 發表

呢隻係大筍盤,你看吓早排嘅帖。

現時唔追強勢股,唔博殘股,長和係想穩陣又低倉位的股民的最佳選擇

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 05:22 PM 發表

尋日就話入一注短炒啦,唔係呢個Post之嘛
噢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 05:51 PM 發表

現時唔追強勢股,唔博殘股,長和係想穩陣又低倉位的股民的最佳選擇
已入長和,擺返一陣,睇下有無收穫

引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-3 06:37 PM 發表

u 兄好,

擺耐啲都得,佢集多個業務於一身,買股的人嫌佢複雜唔專一,唔會炒佢,所以非常唔當炒。

如果想買港燈電能長建電訊果啲,不如買一隻包哂,這股豬籠入水,漸進派息,絕無減派疑雲。

另外果隻 1113 也不錯,一股包哂三隻房托,

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 02:10 PM 發表

尋日友邦,今曰匯控,試問個市點跌
感覺仲強過美股

怎樣選高息股收息:散戶對 #派息比率及 #股息率 的誤解【新手教學 EP16 | #學投資#甚麼是】(股利 收息股 股息 高息 被動收入 現金流)
https://youtu.be/DtMNUKJj3gQ

收息股一直是不少朋友喜愛的投資,巴菲特都有說過要增加現金流,股息可以說是最佳的被動收入。如果純買收息股又能否安寢無憂?答案是 No,因為單看息率都有其盲點,今集 #新手教學 就會和大家講解一下 #派息比率 及 #股息率 的概念。喜歡我們的教學,記得訂閱!

#股利 #特別息 #收息 #股息 #高息 #被動收入

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-3 07:00 PM 發表

u 兄好,

擺耐啲都得,佢集多個業務於一身,買股的人嫌佢複雜唔專一,唔會炒佢,所以非常唔當炒。

如果想買港燈電能長建電訊果啲,不如買一隻包哂,這股豬籠入水,漸進派息,絕無減派疑雲。

另外果隻 1113 也不錯,一股包哂三隻房托, ...
多謝小馬哥賜教。
反正資金無咩出路,有息收都好。
不過唔知能唔能賺埋價,貪心少少

創科屢創高位 偏偏最少貨

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Time will tell; Market will tell
引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-3 09:52 PM 發表

多謝小馬哥賜教。
反正資金無咩出路,有息收都好。
不過唔知能唔能賺埋價,貪心少少
買股有句講到牙都甩的話:

「價值回歸」,  問題是等唔等得。

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-3 07:00 PM 發表

u 兄好,

另外果隻 1113 也不錯,一股包哂三隻房托, ...
三隻房托,808 778,同埋???

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-3 10:12 PM 發表

買股有句講到牙都甩的話:

「價值回歸」,  問題是等唔等得。
有錢賺,我就等得,哈哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-5-3 09:57 PM 發表

創科屢創高位 偏偏最少貨
有貨就好,日後慢慢加注呢隻工業股之王。

引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-3 06:37 PM 發表

長和擺耐D,短線唔買佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 10:29 PM 發表

三隻房托,808 778,同埋???
x 兄好,

三隻房托,808 778,同埋???隻臘鴨。

有時樹大有枯枝,內藏臘鴨也常有。

李小馬
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]