第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-15 07:20 PM 發表

一拆八何時生效?
登兄晚上好!美股一股於港股八股。所以小馬兄甘樣除八,計出179.4。
但好似用19/11 美股收市,除八定價。有錯請各友好指正

熱賣及精選
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-11-15 08:15 PM 發表

P兄好,

都無得話好彩唔好彩,唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來。

美股港股是不互相流通,平買平賣,貴買貴賣,太古洋行 A 同 B 是一例。

還有 A H 價差,同一間公司,A 股貴 H 股幾倍的,都有大把,唔通你就去炒價差? ...
美股氣氛好,歷史高位。
港股衰過地底泥,經濟走下坡。
寧買當頭起?定逆向思維丶人棄我取? 頭都爆啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-11-15 02:01 PM 發表

x 兄, 落媽展飛乎?

獅子出左孖展,息3.55%
嘩!甘高
孖黎無So 喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-18 11:15 AM 發表

基本面不變,信心就始終不變
X兄早晨!尋日立立亂,今日升市又估佢唔到。。
小馬兄丶蝶姐及各位早午好!

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-18 06:46 PM 發表

P兄好,好多野無得估,亦唔需要去估,上星期四孖了友邦,經歷中大之戰和理大之戰,今日依然有得食,估黎做乜,你話岩唔岩

另700久違了的大陽燭,要升始終都會升。 ...
X兄晚安!係咪用 IB 孖展?最近研究緊開 IB account,佣平好多但操作無銀行甘易,睇下舞唔舞得掂先。
各位晚上好!

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-18 06:46 PM 發表

P兄好,好多野無得估,亦唔需要去估,上星期四孖了友邦,經歷中大之戰和理大之戰,今日依然有得食,估黎做乜,你話岩唔岩

另700久違了的大陽燭,要升始終都會升。 ...
X兄早晨!企鵝表現不錯,重上335
小馬兄丶蝶姐及各位早午好!

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-11-19 12:31 PM 發表

1. 本地社會不穏定,700 業務沒有影響
2. 700 業績不及baba
3. 不少大行給目標價400 以上

另外nvda 業績後走勢不錯
msft 成功上150

支付方面,visa master paypal 都落後,上落區間搞左差不多半年或以上,等待..... ...
登兄好!我買入 MSFT 也要多謝你的推介。深入了解後,揸得安心。。
反而早前買入 NVDA,無深入了解此公司,股價大跌引致信心不足而沽出,犯下大錯

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-19 01:06 PM 發表

跑蠃大市了,突破100天線,一頂高於一頂。
收到,揸住先

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-19 03:05 PM 發表

兜兜轉轉,又重上27000
今年面對好多逆境,又試過低位沽貨!及後重整旗鼓,分注吸納,調整倉位,下半年縱使跌市,心理質素明顯有所改善

引用:
原帖由 祿山 於 2019-11-19 10:32 PM 發表

我也持有nvda
但冇息收真係係吾啱我
大王晚安!美股多數無咩息,有息派又要扣30%稅

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-11-20 08:07 AM 發表

P兄好,各位早晨

月供就是紀律和耐性,倉位越來越大,今年派息金額,終於有10%+,等待2800、823,最後一筆錢。

期望明年有好收成。 ...
幻兄早晨!月供即係分注少量買入,今年完全體會到分注既重要性,戒急用忍。。。5仔今日又出糧了
X兄丶小馬兄丶蝶姐及各位早晨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-11-20 03:19 PM 發表

小仙今天入了11 & 386,然後坐定定再等下個機會
蝶姐早晨!你尋日一入市,今日就,擺明睇住你黎咬

X兄丶小馬兄及各位早晨!

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-21 11:34 AM 發表

今早$76.3孖入友邦托市,睇下得唔得,暫時頂得住
營救小仙大行動

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。