• 瀏覽: 737,830
  • 回覆: 7,516
  • 追帖: 327
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-29 10:49 PM 發表

放紙 妖~~~
神兄,即係點呀?小妹蠢,唔明。

熱賣及精選
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-29 10:02 PM 發表

基本面一般, 不適合長線持有, 要守好耐; 但小注分注投機性博反彈有值博率 (咁講好似教壞人, 自己亦無興趣買)
至於跌到咁低點解仲可以向下走, 依個問題令我諗起2380 ...
好多謝你回答,明白博反彈係有好大風險係到。

當然,隻股要下行係唔需要有原因既呢個都會係我自身既新我錯誤

2380既故仔係發生咩事??

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-29 10:06 PM 發表

神兄好,

中國電力月線見富士山走勢。

兩年前熱門股,印證低處未算低

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-29 11:48 PM 發表

兩年前熱門股,印證低處未算低
印證買大陸股等跳樓

引用:
原帖由 omk 於 2019-4-30 12:07 AM 發表

印證買大陸股等跳樓
omk兄曾經擁有

引用:
原帖由 Hopeless109 於 2019-4-29 10:58 PM 發表

好多謝你回答,明白博反彈係有好大風險係到。

當然,隻股要下行係唔需要有原因既呢個都會係我自身既新我錯誤

2380既故仔係發生咩事?? ...
純個人感覺
買差股等佢反彈,為何不買好股等佢上升

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 06:52 AM 發表

純個人感覺
正解。

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 06:52 AM 發表

純個人感覺
因為人有感官錯覺,覺得係股價殘既時候買 平過好多人買既成本價,贏既機會亦大過好多人。但忽略左市場仲有好多選擇,而恐慌時買入都要睇基本面 唔係隻隻岩,搵唔好既股票黎守或博 分分鐘慘過揸現金。

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 10:52 PM 發表

神兄,即係點呀?小妹蠢,唔明。
你個句包含左幾個問題
1. 用乜指標 (唔會一本通書就答到)
2. 大升浪 (點先知係大升浪,先知先知)
3. 食盡D

如果只係答第3條,我會話曾經做過鎖利(甚少零成本)既人會相對坐得定D,就算股價係上升趨勢時有調整都可泰然面對。相反如果未曾鎖利,會較為執著賺定蝕,賺多左定賺少左 (已經唔講好資產應唔應該放個D了)。

引用:
原帖由 godson 於 2019-4-30 10:13 AM 發表

你個句包含左幾個問題
1. 用乜指標 (唔會一本通書就答到)
2. 大升浪 (點先知係大升浪,先知先知)
3. 食盡D

如果只係答第3條,我會話曾經做過鎖利(甚少零成本)既人會相對坐得定D,就算股價係上升趨勢時有調整都可泰然面對。相反如果未曾鎖利,會較為執著賺定蝕,賺多左定賺少左 (已經唔講好資產應唔應該放個D了)。 ...
升跌不是機械性動作
而是受千萬公司和環境因素
如何可以不理會因素而預計升跌仲要捉住個頂?

即係知道未來所有因素和因素造成的影響
基本上不可能

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 10:55 AM 發表

升跌不是機械性動作

基本上不可能
...

叉兄,小馬哥早晨!

P兄,各位師兄師姐們早!

引用:
原帖由 gain168 於 2019-4-30 11:20 AM 發表

4月恆指橫行,但多隻股份已經作出調整,5月未必會太窮,發發點睇

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 10:55 AM 發表

升跌不是機械性動作

基本上不可能 ...
好多老散都以為自己有一個半個水晶球, 不過用完先知嗰D水晶球係A貨嚟.

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-30 11:56 AM 發表

4月恆指橫行,但多隻股份已經作出調整,5月未必會太窮,發發點睇
X兄、小馬兄、蝶姐早晨! 各位早晨!
5月應該繼續"吽"

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]