• 瀏覽: 705,796
  • 回覆: 70
  • 追帖: 369
支持叉兄,支持小马哥。各位早晨。

回覆 引用 TOP

@xasuel 叉兄,隻1317想點呀?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-29 01:05 PM 發表

抵受唔住大波幅可以走先
我係未入啊!

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-29 02:36 PM 發表

奶姐午安,

1317, 大市大升佢大跌,揸著佢係咪氣頂?

時升時跌,有貨在手望升,想買貨望跌,即任何一刻,睇好睇淡各佔一半,  短期來說,是零和遊戲,如計埋手續費,統計上是必輸。

買得股票,我想贏呀,有何辦法?  有的:

1.  長線,如「㨂啱公司」,「㨂啱入貨價」,長遠來說,公司會擴張,揸佢股權的一部份,是會按比例漲價。

2. 㨂啱公司,未必易事,因為小小樹苗唔起眼,點知經過十幾 ...
小马哥您好,多謝您詳細講解俾小妹知道及提點。由2017年中開始睇鄉土財經版,资歷無乜,兩年來周圍看看,上網查查,再看書本,然後覺得某些指標可以用來作買賣之參巧,按自己可承受之風險,加上back test之後選取合適嘅股票,在到指標位時分注買賣來減低風險。

至於揀啱公司,呢方面真係未夠功力,只能在各位高手之舉動上選擇。

由當初只懂問人攞冧巴,人入我入,人話唔走就唔走,完全零分析,到现在知道少許都要多謝如小马哥、叉兄等等高手提醒和講解學了一二,但仍未於幼兒班畢業,還望小马哥、叉兄多多指教。

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-29 03:05 PM 發表

我4.08清哂,等位再入
思朗,很久無見。小妹要向你好好學習。

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-4-29 07:44 PM 發表

學習、學習、再學習。

大家一齊努力,努力,再努力。

一齊進步,學懂平常心來投資。
謝幻兄支持,我會努力。亦借此機會多謝您常常分享資訊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-29 07:48 PM 發表

醬妹好 唔好學我呢啲旁門左道,要學都係學小馬哥、神兄、叉爺、呢啲武林正宗丫
無話旁門左道嘅。最少都唔係啲乜嘢『概念』股呀!8字頭嗰啲丫。總之要自己分析是否適合自己及經過『研究』,才作岀『決定』。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-29 10:02 PM 發表

奶姐好,

何來指教?只是齋talk,  老散的功力,受制於資源,大極有限。

一衆老散,不同之處,在於有幾貪。
小马哥,想請教個『貪』字解釋,閣下平時係用乜嘢指標嚟做買賣决定呢。特别係賣。點樣會知道係有個大升浪而食『盡』啲呢?

引用:
原帖由 godson 於 2019-4-29 10:49 PM 發表

放紙 妖~~~
神兄,即係點呀?小妹蠢,唔明。

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 02:10 PM 發表

尋日友邦,今曰匯控,試問個市點跌
幾時到1910呀?

引用:
原帖由 gain168 於 2019-5-3 02:59 PM 發表

咪又系果堆.... 2388, 3988, 1398.... 823...bla..lba...............
發發. 688呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 02:58 PM 發表

多多好,唔知啊,尋日點名的,669先跑出
叉兄, 今日有無點名?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 03:59 PM 發表

1559你先講

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-3 05:22 PM 發表

尋日就話入一注短炒啦,唔係呢個Post之嘛
噢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-6 02:19 PM 發表

3蚊?
上次係咁講的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右