• 瀏覽: 736,875
  • 回覆: 170
  • 追帖: 327
加油

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-4-24 10:45 PM 發表

打算入1810投機一下 有見底回升跡象
走勢一般, 祝你好運, 現時市況我會減少投機, 就算短線亦都真係會非常之短, 所以一動不如一靜
而X兄既941反彈機會相對大D, 但現市況亦無謂博反彈/投機

至於咩叫現市況, 講白D就係市寬轉弱, 有一個似樣既調整係較為合理
#2800同7300既沽壓 #收息股回落 #MSCI 5月加大中國A股市場比重到10%

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-25 11:53 AM 發表

神兄好,

現市況, 以圖表示,是恐龍走勢,有尾,有背,有腳,有頸,有頭。

重點睇頭部,頭好重,頸好受力,頂唔順就死火。

如看好一點,恐龍可能想飲水姐。飲完水就舒服哂。

...
有冇貓仔或狗仔既形態俾我參考

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-25 07:30 PM 發表

係呀
策略上有D奇怪

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-25 09:20 PM 發表

想請教神兄指點一下
冇乜問題, 你有定止蝕策略, 只係覺得投機成份較高

簡單講,
中長線睇基本面既話我定左3.7至4蚊邊係放心買入區, 同你講既4.1係接近 (即你既賣出價可能係我既買入價, 但如尋日所講現階段我唔會買野)
策略上本身持有既話, 現階段我未必會手多多加一注以3%止蝕 (而家加注既升跌係50 50)

至於4.1係你睇到既技術位定profit break-even point就唔討論了

回覆 引用 TOP

思朗兄,假設尋日或今日加左注,入完唔夠半個鐘到4.1又走去止蝕,奇怪乎?

引用:
原帖由 chanwai888 於 2019-4-28 04:30 PM 發表

X兄,小弟想買國壽,大唔大機會5月 21蚊樓下入到?
暫時睇唔到依個趨勢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-29 02:36 PM 發表

我等質到3蚊再入
重倉都咁講,嚇死寶寶

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 02:20 PM 發表

我係未入啊!
如果唔係想試捉最低位既話 我唔會而家入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-29 08:41 PM 發表

神兄見慣風浪,呢D 3號風球黎姐
之後有錢入就乜問題都唔係問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hopeless109 於 2019-4-29 07:16 PM 發表

我睇左836一個星期,有D唔明白。

佢現時情況係盈利倒退,踢出恆指,派息講大話。
跌到咁底仲可以向下走既?

大家點睇??
基本面一般, 不適合長線持有, 要守好耐; 但小注分注投機性博反彈有值博率 (咁講好似教壞人, 自己亦無興趣買)
至於跌到咁低點解仲可以向下走, 依個問題令我諗起2380

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 10:31 PM 發表

小馬哥,想請教個『貪』字解釋,閣下平時係用乜嘢指標嚟做買賣決定呢。特別係賣。點樣會知道係有個大升浪而食『盡』啲呢?
放紙 妖~~~

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 06:52 AM 發表

純個人感覺
買差股等佢反彈,為何不買好股等佢上升
因為人有感官錯覺,覺得係股價殘既時候買 平過好多人買既成本價,贏既機會亦大過好多人。但忽略左市場仲有好多選擇,而恐慌時買入都要睇基本面 唔係隻隻岩,搵唔好既股票黎守或博 分分鐘慘過揸現金。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 10:52 PM 發表

神兄,即係點呀?小妹蠢,唔明。
你個句包含左幾個問題
1. 用乜指標 (唔會一本通書就答到)
2. 大升浪 (點先知係大升浪,先知先知)
3. 食盡D

如果只係答第3條,我會話曾經做過鎖利(甚少零成本)既人會相對坐得定D,就算股價係上升趨勢時有調整都可泰然面對。相反如果未曾鎖利,會較為執著賺定蝕,賺多左定賺少左 (已經唔講好資產應唔應該放個D了)。

引用:
原帖由 督察長翟金棠 於 2019-5-3 09:57 PM 發表

創科屢創高位 偏偏最少貨
創科屢創高位 偏偏我冇貨

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]