第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-25 07:31 AM 發表

登兄早,大家早,

msft 好於預期,又在吹雲點點點,抵佢升。

fb
forecast eps 1.61
業績 eps 0.85
是大大大大低於預期,因被罰30億美元,如扣除罰款
eps 1.89

股價市後升 13.4, 約7.4%

美股啲業績係估都無意思。 ...
Cloud的market 好大
我在銀行IT工作,一天內有十至廿次提到cloud
今天阿一Amazon AWS, 阿二MS Azure
不需獨赢,收集齊一對都唔錯
再唔係買埋BABA Alicloud

熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-25 19:02 發表

言下之意,本身有貨,現在加注,穿4.1就全部食糊
係呀

引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-4-25 01:54 PM 發表

呢度咁多有識之士,點敢班門弄斧
以 1、3、5 浪上升,2、4 浪調整計
當 3 浪由 2 浪低點突破 1 浪高點,係咪可確認牛二呀?
熊二or 牛?

熊二反彈浪我都基本上相信此法
但困難是人在江湖,每一個反彈都有可能係
反彈又有大有細
好難估

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-25 07:30 PM 發表

係呀
策略上有D奇怪

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-4-25 07:31 AM 發表

登兄早,大家早,

msft 好於預期,又在吹雲點點點,抵佢升。

fb
forecast eps 1.61
業績 eps 0.85
是大大大大低於預期,因被罰30億美元,如扣除罰款
eps 1.89

股價市後升 13.4, 約7.4%

美股啲業績係估都無意思。 ...
其實好無奈
覺得扣除罰款eps 好過預期要升,問題係罰款係公司真金白銀攞出呢,係公司損失左

失業倉

中獸
大唐
華能

長建名句
過程中不會抱有志在必得的心態。
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-25 21:12 發表

策略上有D奇怪
想請教神兄指點一下

引用:
原帖由 chanwai888 於 2019-4-25 09:20 PM 發表

其實好無奈
覺得扣除罰款eps 好過預期要升,問題係罰款係公司真金白銀攞出呢,係公司損失左
看google
問題不是第一次
罰款會變成常態,經常性支出?

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-25 09:23 PM 發表

看google
問題不是第一次
罰款會變成常態,經常性支出?
從來唔覺得fb 可以搞得掂私隱不外洩

失業倉

中獸
大唐
華能

長建名句

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-25 07:26 PM 發表

Cloud的market 好大
我在銀行IT工作,一天內有十至廿次提到cloud
今天阿一Amazon AWS, 阿二MS Azure
不需獨赢,收集齊一對都唔錯
再唔係買埋BABA Alicloud
真心MSFT 遠勝 FB

失業倉

中獸
大唐
華能

長建名句

回覆 引用 TOP

叉兄,小馬哥,各位師兄師姐晚上好。

想知點解我叫做「Marry」?去「主頁」看看吧!
四叔特殊技能(財技):紅股加股息,儲股又儲息,複息再複息!
引用:
原帖由 Marry 於 2019-4-25 10:18 PM 發表

四叔。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Marry 於 2019-4-25 10:18 PM 發表

4叔好,稀客

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-25 07:33 PM 發表

熊二or 牛?

熊二反彈浪我都基本上相信此法
但困難是人在江湖,每一個反彈都有可能係
反彈又有大有細
好難估

根據波浪理論:五浪上升三浪下跌
熊市主要得 ABC 三浪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-25 07:00 PM 發表

摩頂兄喜歡數浪,綠兄搵到朋友了
我只識 d 皮毛,咁要跟佢學吓嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-4-25 09:20 PM 發表

想請教神兄指點一下
冇乜問題, 你有定止蝕策略, 只係覺得投機成份較高

簡單講,
中長線睇基本面既話我定左3.7至4蚊邊係放心買入區, 同你講既4.1係接近 (即你既賣出價可能係我既買入價, 但如尋日所講現階段我唔會買野)
策略上本身持有既話, 現階段我未必會手多多加一注以3%止蝕 (而家加注既升跌係50 50)

至於4.1係你睇到既技術位定profit break-even point就唔討論了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。